R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Nitro On-Road > Onroad Nitro Engine Zone

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-07-2005, 06:49 AM   #751
Tech Elite
 
Mie3R's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Johor Bahru, Malaysia
Posts: 4,201
Trader Rating: 9 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by thefuzzclub
the 5port sure has a wide carb. anyone tried running the engine without restrictor? will it produce more punch? speed?
U will have more punch without it.. Meant for small track
Mie3R is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2005, 07:22 PM   #752
Tech Adept
 
nitrothugg's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Chicago by way of NY
Posts: 195
Default

Quote:
Originally Posted by nero1943
I have a TZ (p) 3 port. I assume it's possible to get the 5 port piston, sleeve, con rod, and crankshaft? I already know a 3 port performs now I wanna try a 5 port.

you can switch between the 3port p/s and the 5port. i have a set of both because i was racing in a roar event so i switched to a 3 port p/s set with no problems. you just have to tweek the needles but if you have money to buy this engine then that should go without saying
nitrothugg is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2005, 07:54 PM   #753
Tech Apprentice
 
Aphinity's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: N Vancouver, BC
Posts: 81
Send a message via ICQ to Aphinity Send a message via AIM to Aphinity Send a message via Yahoo to Aphinity Send a message via Skype™ to Aphinity
Default

Do you have to change the conrod and crank to switch from a 5 port to a 3 port, or is it just a piston and sleeve change?
Aphinity is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2005, 09:17 AM   #754
Tech Adept
 
BatJam1's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: EastMeadow Long island NY
Posts: 178
Default

Quote:
So i have a TZ 3p and it has been running great, however the track that i run on is small so i have never really streched it legs, so my friend who has a radar gun and i tested it in my mtx3 the other day, When i thought the motor was about to top out RPM it just kept going, needless to say even with my gearing for a very small track the car still hit 56mph, i just couldnt belea ve how much more top end there was that i have never used.
ATX4 was this a box stock engine you have ?
BatJam1 is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2005, 06:44 AM   #755
Tech Adept
 
nitrothugg's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Chicago by way of NY
Posts: 195
Default

Quote:
Originally Posted by Aphinity
Do you have to change the conrod and crank to switch from a 5 port to a 3 port, or is it just a piston and sleeve change?

its just a piston and sleeve change. i'm thinking about getting a second conrod though because then i dont have to keep popping out the piston pin retainer...when those things fly across the room, forget about it!
nitrothugg is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2005, 02:42 PM   #756
Tech Regular
 
moot's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: nsw
Posts: 352
Default

the cranks and carbies are different too.
moot is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2005, 10:16 PM   #757
Tech Adept
 
nitrothugg's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Chicago by way of NY
Posts: 195
Default

i dont know about the crank and carb. see, i got the 3-port version originally, then i got the 5-port p/s set and dropped it in with no problem.
nitrothugg is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2005, 01:07 AM   #758
Tech Regular
 
Secret_weapon's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Dubai
Posts: 257
Default

Hi Guys,

I was wondering wich glow plug to use for my new engine.I'm going to start break-in today, What type of fuel and what type of glow plug should i use for the break-in procedure.And what type of fuel and glow plug to use for racing.

I live in Middle east, so its very hot and humid.

Thanks
Secret_weapon is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2005, 06:04 AM   #759
Tech Regular
 
Secret_weapon's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Dubai
Posts: 257
Default

Offcourse its a 5 port TZ
Secret_weapon is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2005, 12:14 AM   #760
Tech Apprentice
 
Aphinity's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: N Vancouver, BC
Posts: 81
Send a message via ICQ to Aphinity Send a message via AIM to Aphinity Send a message via Yahoo to Aphinity Send a message via Skype™ to Aphinity
Default

Quote:
Originally Posted by moot
the cranks and carbies are different too.
Looks like you're right. I checked on the parts listing, and the part number for the crank between the 3 port and 5 port is different.

3 Port:
http://www.gpmd.com/cgi-bin/wgpprt100p?&I=OSMG1997
Crank = Stock number OSMG4487

5 Port:
http://www.gpmd.com/cgi-bin/wgpprt100p?&I=OSMG1998
Crank = Stock number OSMG4488
Aphinity is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2005, 01:27 AM   #761
Tech Master
 
Sp Racer's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Melbourne, Australia
Posts: 1,624
Trader Rating: 8 (100%+)
Default

the inner hole on the crank is bigger on the 5 port
__________________
10 yrs on RC tech ! wow....
Sp Racer is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2005, 08:47 AM   #762
Tech Elite
 
dameetz's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: The Sky
Posts: 2,542
Default

Which one is better/faster TZ3 or TZ5? I m going to get one soon and its legal to run outlaw eng at my local track.
__________________
Dudududududuuuuuu.....
dameetz is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2005, 05:05 AM   #763
Tech Rookie
 
Join Date: May 2005
Posts: 8
Default 12tz 3 ports problem

I ran my car in a parkin lot the other day. I didnt noticed that after a while the teeth of my 2nd gear was completely damaged. and for about an hour Im doing a full throtle not knowing that my 2nd gear was broken. then I noticed my engine stop running, I tried starting the engine but it does not start. I checked the flywheel with my finger and it is rotating now without any resistance. is the conrod broken? my 12tz 3 ports is only 2 months old and I have used only for about 8 to 9 times.
nutzjedd is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2005, 07:47 AM   #764
Tech Elite
 
Join Date: Aug 2004
Location: Pole Position
Posts: 3,173
Trader Rating: 13 (93%+)
Default

try taking off the back plate of the engine
you will definatey know then wats up
mrgsr is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2005, 07:11 PM   #765
Tech Adept
 
nitrothugg's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Chicago by way of NY
Posts: 195
Default

Quote:
Originally Posted by dameetz
Which one is better/faster TZ3 or TZ5? I m going to get one soon and its legal to run outlaw eng at my local track.
the 5 port is faster. and if it does not matter what you get, you might as well get the 5 because its the same price as the 3.
nitrothugg is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 03:50 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net