R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Electric On-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 11-11-2008, 12:09 PM   #1471
Tech Regular
 
nocif13's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: france MARSEILLE
Posts: 289
Send a message via MSN to nocif13
Default

what TM spring you used for the asphalt and carpet? whys a e4 sedan/rubber tire

thank olivier
__________________
teamspec/petitrc.com/TEAM WAVE/T.O.P racing/CBRacing.fr/rcmanufactory/Alien POWER/Team Terribles
nocif13 is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2008, 11:10 AM   #1472
Tech Master
 
YoDog's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Lompoc, Ca.
Posts: 1,675
Trader Rating: 26 (100%+)
Default E4FS C1

Hello all,
I recently acquired a TM E4FS with the optional front aluminum oneway/spool and the pulleys do not line up. They are misaligned by about 2 or 3mm.
The front pulley is very close to the bulkhead but does not rub. Is this common or do I have a mismatch of parts?

I really would like to use the oneway but it's binding the front belt.

Any suggestions?

Thanks
YoDog is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2008, 09:45 PM   #1473
Tech Elite
 
t4m1y4niac's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 4,309
Default

Quote:
Originally Posted by liljohn1064 View Post
I'm running Novak SS17.5s in both of mine for VTA.

What I did:
1. Take off the chassis stiffening brace.
2. Pull the sensor wire through the belt.
3. Install the motor. I had to massage it in due to the motor shaft, but it works.
4. Put the brace back on.
5. Tie wrap the sensor wires to the motor wires leaving enough loop to not rub the belts. It works nice, doesn't pinch any wires and the belts never touch the sensor wire.

This leaves me with about an 1/8" gap from the endbell to the chassis.
okay...i'll try your tips today...thanks for your response...
__________________
SABRE S4 by TOP RACING....
t4m1y4niac is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2008, 05:31 AM   #1474
Tech Apprentice
 
rambolin's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 66
Default E4 and top speed

Dear all

I am new to the E4 and I can not get the required top speed out of this car. Tried all the different gearing but it remains the slowest car on the long straight by a lot.
I have also another car with the same motor (LRP 17.5) that is MUCH faster.
The E4 is much nicer car to drive butů

What is your experience? Any tips?

Regards
rambolin is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2008, 07:44 AM   #1475
Tech Elite
 
Rick Vessell's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Mars
Posts: 2,302
Trader Rating: 9 (100%+)
Default

Exact same motor? Same ESC? How tight do you have the belt tension set? Stock belts or KFactory?

Different ESCs will make a difference (fixed timing versus dynamic timing, Novak/LRP)

Different motors even of same type will be different if one has a weak rotor.

The KFactory belts are much better and free up the car a lot.

Socko
Rick Vessell is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2008, 06:43 PM   #1476
Tech Apprentice
 
rambolin's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 66
Default E4 and top speed

Dear Socko

Yes, same motor and ESC.
So, I guess this is not normal then.
The belts are the normal ones and I run them fairly loose.
The difference in lap times is 1.5s (23s versus 21.5s).
I am at a total loss...
I will swap the motors and ESC and try again.

Thanks and regards
rambolin is offline   Reply With Quote
Old 11-14-2008, 09:12 AM   #1477
Tech Elite
 
Join Date: May 2003
Location: Northern & Central Illinois
Posts: 4,337
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

Have you checked how free it rolls without the gears meshed?

You may have something binding like a bad bearing, a tire/wheel rubbing an arm or ball cup, tight belts, or even a diff dust cover rubbing on the chassis.

And what's up with this "required" speed, does your track have a minimum top speed ?
AreCee is offline   Reply With Quote
Old 11-14-2008, 11:54 AM   #1478
Tech Elite
 
rezenclowd3's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Solvang, CA
Posts: 2,367
Trader Rating: 17 (100%+)
Send a message via AIM to rezenclowd3
Default

It might be your batteries as well...
__________________
OOMSGFX.COM (no longer painting, but take a look for fun!), Roadrunners RC Club
"Racing drivers have balls, unfortunately, none of them are crystal" (David Coulthard)
"I believe the average IQ of a NASCAR fan is only marginally above the things that hit the windscreen during the race. "
rezenclowd3 is offline   Reply With Quote
Old 11-14-2008, 01:38 PM   #1479
Tech Elite
 
British Menace's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Davenport, IA
Posts: 2,337
Default

Quote:
Originally Posted by AreCee View Post
Have you checked how free it rolls without the gears meshed?

You may have something binding like a bad bearing, a tire/wheel rubbing an arm or ball cup, tight belts, or even a diff dust cover rubbing on the chassis.

And what's up with this "required" speed, does your track have a minimum top speed ?
This is what I was going to suggest too.....

Maybe some binding somewhere. Take the motor out and if the car is clean. Push the car along, turn the wheels by hand too.....is there any binding or are they free.
Then, even if you feel the wheels spin free and there is no binding, take the centre (ie: the side belt) off and turn the front then the rear wheels in turn, seperately.
Do they feel the same? Any binding?
Now take the wheels off and check again. Any difference?

Binding on the car can be really noticeable when running the car and less noticeable when in your hands testing?!

Good luck. There must be something cause the transmission on this car is very free and easy.

British Menace
__________________
So enjoying building cars I sometimes forget to save some "man-time" to race them!?
British Menace is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2008, 09:59 AM   #1480
Tech Initiate
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 35
Default

Hey guys. I've just picked up a new E4RS and just have a few questions...

I'm having a hard time fitting my Orion Vortex 6.5 into the car. I know i have to remove the side brace etc. but when i get it in I'm not left with much movement meaning getting a good mesh and having a few different options with the gearing is going to be a problem.

On the subject of gearing, this is the first time i will be running a brushless/lipo setup. Where is a good place to start with the gearing?

Also, a few pages back there is a pic with a kfactory(?) center brace that goes over the top deck allowing a lipo. I've bought one thinking i was getting that but the one i have received goes under the top deck, so i cant fit a lipo with it. Where can i find the one pictured on the car a few pages back?

Anyone from the UK know a good website/store for parts?
pinkpanther is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2008, 10:37 AM   #1481
Tech Elite
 
Join Date: May 2003
Location: Northern & Central Illinois
Posts: 4,337
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

The E4 uses the under deck brace. The E4RS has a diffenrent set up to clear a hard cased Lipo.

A brushless motor should just drop in with no problem. Are you having mesh problems? I'm using a 96T spur and 44T pinion with a Novak 13.5 and a 110T spur with a 28T pinion with a LRP 4.5 in my E4. (Internal ratio is 2.059)
AreCee is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2008, 10:39 AM   #1482
Tech Regular
 
nocif13's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: france MARSEILLE
Posts: 289
Send a message via MSN to nocif13
Default

hi pinkpanther

http://demonpowerproducts.co.uk/inde...a&filter_id=15
__________________
teamspec/petitrc.com/TEAM WAVE/T.O.P racing/CBRacing.fr/rcmanufactory/Alien POWER/Team Terribles
nocif13 is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2008, 11:00 AM   #1483
Tech Initiate
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 35
Default

The deck brace i purchased must be for the original E4 and not The RS. I wonder where the brace on the car pictured a couple of pages back is from. I cant find anything on the KFactory website.

The Orion Vortex seems quite long as when is place it fouls on the chassis. At the front of the motor, although there is a bevel, one of the three screws fouls on the chassis restricting how you can orientate the motor. This is the same at the back of the motor where there is no bevel at all.
I have made a small bevel on the chassis around the cut out for the motor and i now have sufficient movement up/down and i can rotate the motor to some degree.
However, there is little front/rear play maybe 1-2mm and the motor sits towards the rear of the car meaning i cant install a heatsink as it will foul on the pulley.
I am now having to remove material from the side brace (where the side belt tensioner is attached) to allow more play. I haven't tried to mesh yet but I'm worried that with the motor being so restricted even with modifications that my gearing options will be more limited.

Ps, thanks for the link!
pinkpanther is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2008, 04:11 AM   #1484
Tech Regular
 
nocif13's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: france MARSEILLE
Posts: 289
Send a message via MSN to nocif13
Default

hi pinkpanther

my modification for the brushless,i have a E4 sedan
http://teammagice4.blogspot.com/2008...lantation.html

,otherwise it must be like me change these parts to transform it into E4rs:



503232
503207
503208 <------------- Upper Deck Front Stiffener Post (2)
503221
503231


olivier
__________________
teamspec/petitrc.com/TEAM WAVE/T.O.P racing/CBRacing.fr/rcmanufactory/Alien POWER/Team Terribles
nocif13 is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2008, 03:23 PM   #1485
Tech Champion
 
liljohn1064's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Deerfield, WI
Posts: 5,580
Trader Rating: 17 (100%+)
Default

What are the spring rates in the "502143 Shock Spring Set (8 pairs)"?
1.2mm to 1.xmm doesn't mean a thing to me besides the spring steel keeps getting thicker and stiffer.

John
__________________
John Higgins former student of The Ian Ruggles Negative Reinforcement Driving School. The "Team Principal".
liljohn1064 is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
team magic m1b pitdog Nitro Off-Road 447 04-30-2013 09:17 AM
FS: Team Magic G4 - LRP Z12R Team Spec 2 - Add RX/TX LogiK Australia For Sale/Trade 1 08-03-2007 02:00 AM
Brian Berry Joins Team Phenix/Team Magic Motorman Nitro On-Road 27 03-07-2006 05:51 AM
Team Magic G4 J_Longbrake R/C Items: For Sale/Trade 0 10-07-2004 07:56 PM
Team Magic G4 "Black Magic" tennessee Nitro On-Road 32 04-20-2003 11:40 AM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 03:57 AM.


Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net