R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Nitro On-Road > Onroad Nitro Engine Zone

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-08-2010, 10:39 PM   #211
Tech Prophet
 
houston's Avatar
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Sep 2004
Location: portland OR
Posts: 15,116
Trader Rating: 91 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by mbx5rcr34 View Post
guys i need your input here we went for practice yesterday & everything was fine new clutch shoe,spring & cleaned filter , except the jx motor flame-out (half-tank) ,so i tried to richen the top (hsn) & fill it up again after some passes same thing when it rich to half-tank it will flame-out ,i tried new p3 plug same thing,if not half-tank it will flame-out on 1/4 mark
put a new tank in it

go to the ebmods js thread , there are a number of experts on that engine in there
__________________
TEAM FUSION X ENGINES /RC-OMG USA/ TEAM BYRON ORIGINALS / TEAM PROLINE RACING TIRES / TEAM SICK GRAPHICS /TEAM KYOSHO / things I support: COMP HEAT DEALER /TEAM LUNSFORD/ FUSIONX™ USA / TEAM KYOSHO / "H.E.S."™ / BYRON FUELS / RC-OMGUSA/KICWEBDESIGNZ/AKA TIRES/PROLINE RACING TIRES /RAYA RACING/BUKU POWER CLUTCH/M2CRACING/special thanks to STAV and JIM HOTTIGREENMOUNTAINGRILLS.COM

Last edited by houston; 05-08-2010 at 11:02 PM.
houston is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2010, 10:58 PM   #212
Tech Regular
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 330
Trader Rating: 4 (100%+)
Default

i just change the tank recently ,i would say 10 tanks already
__________________
team terribles
mbx5rcr34 is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2010, 01:13 AM   #213
Tech Rookie
 
shauncarman's Avatar
 
Join Date: May 2010
Posts: 6
Smile

Very Helpful
__________________
All 4 JC Racing Team
shauncarman is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2010, 07:52 PM   #214
Tech Regular
 
Join Date: May 2009
Posts: 251
Trader Rating: 4 (100%+)
Default Tuning help

I just chased a tune all day. I put a new carb on a good running OS v-spec, old one's slide was sticking. It ran great on the starter box, started right up, idled good, good power etc. until it was put on the track. At best it would run great on the straight, i'd coast through the sweeper, then when I got back on it, it gurgled like it was loading up. Re-tuned and it would bog and try to die at half throttle, a couple times it backfired (again it was perfect on the bench). Tried numerous time, same results.

It seemed like it only acted up under load. Other suggested an air leak, it didn't seem like an air leak to me but I was willing to try anything, so I changed fuel lines, tightened carb, pipe etc.

I thought maybe a clutch problem but just pulled it apart and it seems good. Is this maybe a mechanical problem seeing it only happens with the cars wheels on the track?
Any ideas???
triple7s is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2010, 05:07 PM   #215
Tech Prophet
 
houston's Avatar
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Sep 2004
Location: portland OR
Posts: 15,116
Trader Rating: 91 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by triple7s View Post
I just chased a tune all day. I put a new carb on a good running OS v-spec, old one's slide was sticking. It ran great on the starter box, started right up, idled good, good power etc. until it was put on the track. At best it would run great on the straight, i'd coast through the sweeper, then when I got back on it, it gurgled like it was loading up. Re-tuned and it would bog and try to die at half throttle, a couple times it backfired (again it was perfect on the bench). Tried numerous time, same results.

It seemed like it only acted up under load. Other suggested an air leak, it didn't seem like an air leak to me but I was willing to try anything, so I changed fuel lines, tightened carb, pipe etc.

I thought maybe a clutch problem but just pulled it apart and it seems good. Is this maybe a mechanical problem seeing it only happens with the cars wheels on the track?
Any ideas???
make sure you have the proper shimming under the head
__________________
TEAM FUSION X ENGINES /RC-OMG USA/ TEAM BYRON ORIGINALS / TEAM PROLINE RACING TIRES / TEAM SICK GRAPHICS /TEAM KYOSHO / things I support: COMP HEAT DEALER /TEAM LUNSFORD/ FUSIONX™ USA / TEAM KYOSHO / "H.E.S."™ / BYRON FUELS / RC-OMGUSA/KICWEBDESIGNZ/AKA TIRES/PROLINE RACING TIRES /RAYA RACING/BUKU POWER CLUTCH/M2CRACING/special thanks to STAV and JIM HOTTIGREENMOUNTAINGRILLS.COM
houston is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2010, 05:01 AM   #216
Tech Adept
 
TC3ElectricGuy's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 199
Trader Rating: 5 (100%+)
Default

quick question..

i'm running in an engine axe cobra x1 evo .21

i've done about 2L through the engine now and it's starting to get some serious top end speed.

when tuning this engine i have found myself having to richen the mixture to get a better top end without lean bog (which i have experienced when running this engine in). so i richened the HSN by upto 1/4 turn..
does this seam right with a new engine? is this just the engine wearing in and finding new RPM?

also. when applying open throttle, backing off, then applying open throttle the engine would surge slightly on the 2nd take of... once again, is this just a result of a too rich mixture... both HSN and LSN, and/or the engine wearing in?

at all times the engine has blown blue smoke. with the spit test . spit evaporated after about 6 - 8 secs.
__________________
Team Losi 8ight 2.0
Axe Cobra X1 Evo .21 engine
Axe 2050 pipe
TC3ElectricGuy is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2010, 03:45 PM   #217
Tech Master
 
DaveG28's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 1,607
Trader Rating: 64 (100%+)
Default

Hi guys,

i'm a bit of an amateur and have accidently adjusted my LSN on my OS speed while adjusting the throttle ballstud position!

As it runs now it's fine once it's off and running, it doesn't stall quickly when sat idling but under initial acceleration it sits for 1-2 seconds before clearing out and accelerating with initially a lot of blue smoke. The HSN is definitely bob on so it is only the LSN that needs adjusting, does it sound too rich or too lean?
__________________
Viper ESC's ~ Xpert Servo's ~ Sanwa Radio
DaveG28 is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2010, 06:32 AM   #218
Tech Elite
 
tkhoo's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Somewhere in Penang Island, Malaysia
Posts: 3,495
Trader Rating: 45 (98%+)
Send a message via MSN to tkhoo
Default

Quote:
Originally Posted by DaveG28 View Post
Hi guys,

i'm a bit of an amateur and have accidently adjusted my LSN on my OS speed while adjusting the throttle ballstud position!

As it runs now it's fine once it's off and running, it doesn't stall quickly when sat idling but under initial acceleration it sits for 1-2 seconds before clearing out and accelerating with initially a lot of blue smoke. The HSN is definitely bob on so it is only the LSN that needs adjusting, does it sound too rich or too lean?
too rich on your LSN. Lean it little by little.
__________________
1/8 scale buggy: HB D8, Truggy: 1/12 Jammin CRT.5
Radio: Sanwa M8 power by Sanyo Eneloop, Charger: Hot Power 6016
http://pgrcclub.blogspot.com/
tkhoo is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2010, 07:37 AM   #219
Tech Master
 
Cappy's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 1,300
Trader Rating: 14 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by DaveG28 View Post
Hi guys,

i'm a bit of an amateur and have accidently adjusted my LSN on my OS speed while adjusting the throttle ballstud position!

As it runs now it's fine once it's off and running, it doesn't stall quickly when sat idling but under initial acceleration it sits for 1-2 seconds before clearing out and accelerating with initially a lot of blue smoke. The HSN is definitely bob on so it is only the LSN that needs adjusting, does it sound too rich or too lean?

Try the pinch test
__________________
Tekno EB48.3 RX8 Gen2 T8 1900 19T..
Tekno ET48.3 RX8 Gen 3 T8 2000
Tekno |Sweep | Dialed Inc | Boca Bearings | Mels Shells
SLOW THE F%&# DOWN so you can go fast !!!
Cappy is offline   Reply With Quote
Old 05-17-2010, 04:08 PM   #220
Tech Elite
 
deadmancourt's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Menifee,Ca
Posts: 2,486
Trader Rating: 11 (92%+)
Default

i have been reading this whole thread to try to weed out the good and bad ideas and have tried them all.....but the 1 i like best is: GET THE MOTOR TO OPERATING TEMP,THEN DO A COUPLE HIGH SPEED RUNS AND LEAN THE HIGH SPEED NEEDLE LITTLE BY LITTLE TILL IT BOGS @ HIGH SPEED THAN RICHEN THE HSN ABOUT 1-2 HOURS DEPENDING ON YOUR OWN LIKEING.....THEN LEAN THE LOW SPEED NEEDLE LITTLE BY LITTLE TILL IT BOGS WHEN THROTTLE IS QUICKLY APPLIED,THEN RICHEN IT ABOUT 1-2 HOURS DEPENDING ON YOUR LIKEING AGAIN....IF YOUR MOTOR IS IDLEING ALITTLE HIGH JUST BACK OFF ON THE IDLE SCREW TILL IT IDLES AND THE CLUTCH IS NOT ENGAGING....AFTER THATS ALL DONE YOUR MOTOR WILL SCREAM! AND IDLE GREAT!
__________________
Rob Schneider
Special Thanks To:
S&W Fuel~Agama Usa/HobbyProUsa.com
RcRenew.com and TritonRc.com~Lucky7~Eazyrc.com
Venom-Group~Upgrade-Rc and TrackstarRc.com

Last edited by deadmancourt; 05-20-2010 at 02:07 PM.
deadmancourt is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2010, 05:28 AM   #221
Tech Regular
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 330
Trader Rating: 4 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by houston View Post
put a new tank in it

go to the ebmods js thread , there are a number of experts on that engine in there
........its for my ninja jx21 sorry for the incomplete details,anyway i just realized that i messed-up the MRN setting i just change the o-ring & its acting-up ,but i got it right this time ,so it will idle no-flame-out ............today i just noticed that theres some oil behind the flywheel ,i guess oil leak ,is this the time for replacement ??
__________________
team terribles
mbx5rcr34 is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2010, 10:11 AM   #222
Tech Rookie
 
Join Date: May 2010
Posts: 4
Default losi mach 427 tuning

i need help i cant get this engine tuned right all its broken in just need help tuning it any help would be nice it dies after about 10 seconds of idling and wen i hit the throttle it just dies please help

i have had my aftershock for four years and still dont know how to tune please help
maiden723 is offline   Reply With Quote
Old 05-24-2010, 09:29 AM   #223
Tech Elite
 
tkhoo's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Somewhere in Penang Island, Malaysia
Posts: 3,495
Trader Rating: 45 (98%+)
Send a message via MSN to tkhoo
Default

Quote:
Originally Posted by maiden723 View Post
i need help i cant get this engine tuned right all its broken in just need help tuning it any help would be nice it dies after about 10 seconds of idling and wen i hit the throttle it just dies please help

i have had my aftershock for four years and still dont know how to tune please help
too rich on your LSN.
__________________
1/8 scale buggy: HB D8, Truggy: 1/12 Jammin CRT.5
Radio: Sanwa M8 power by Sanyo Eneloop, Charger: Hot Power 6016
http://pgrcclub.blogspot.com/
tkhoo is offline   Reply With Quote
Old 05-24-2010, 06:38 PM   #224
Tech Rookie
 
Join Date: May 2010
Posts: 4
Default

Quote:
Originally Posted by tkhoo View Post
too rich on your LSN.
ok thanks
maiden723 is offline   Reply With Quote
Old 05-26-2010, 06:50 PM   #225
Tech Regular
 
tharris1959's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Virginia
Posts: 352
Default

Quote:
Originally Posted by TC3ElectricGuy View Post
quick question..

i'm running in an engine axe cobra x1 evo .21

i've done about 2L through the engine now and it's starting to get some serious top end speed.

when tuning this engine i have found myself having to richen the mixture to get a better top end without lean bog (which i have experienced when running this engine in). so i richened the HSN by upto 1/4 turn..
does this seam right with a new engine? is this just the engine wearing in and finding new RPM?

also. when applying open throttle, backing off, then applying open throttle the engine would surge slightly on the 2nd take of... once again, is this just a result of a too rich mixture... both HSN and LSN, and/or the engine wearing in?

at all times the engine has blown blue smoke. with the spit test . spit evaporated after about 6 - 8 secs.
Are you using the cold plug they recommend? I went to a hotter plug, the tune was more consistent
__________________
Mugen MBX6T-E- ----Serpent S811/ Speed .19=
Kyosho EVO STRR / Losi XXX SCT 2WD / Kyosho Lazer ZX-6 / Serpent SRX MM

I keep trying to quit, but not happening!
tharris1959 is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 05:40 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net