Go Back  R/C Tech Forums > General Forums > Electric On-Road
Tekin RS/RS PRO on 1s Lipo Q&A >

Tekin RS/RS PRO on 1s Lipo Q&A

Tekin RS/RS PRO on 1s Lipo Q&A

Old 09-18-2009, 12:04 PM
  #346  
Tech Master
iTrader: (5)
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 1,850
Trader Rating: 5 (100%+)
Default

An RX pack or booster HAS to feed back into the ESC, to make the ESC circuitry work properly. My first week of 17.5/1S lipo in 1/12th, I hadn't gotten my booster yet, so I rigged up a 300mAh 2S RX pack and CC BEC. Work good, till the first heat, when the RX pack went dead. (I hadn't recharged it after 3 practice runs or so) The motor cogged so badly the car wouldn't hardly move. (Same thing will happen if you pull the red wire from the ESC out of the receiver plug.) Recharged the RX battery and all was good. RX pack and CC BEC were too much weight tho. Car was 790 grams, with a lightweight body. Went to the TQ Booster and a regular weight body and the car is 740 grams.
Stealth_RT is offline  
Old 09-18-2009, 12:13 PM
  #347  
Tech Champion
iTrader: (87)
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 5,960
Trader Rating: 87 (100%+)
Default

Originally Posted by Stealth_RT View Post
An RX pack or booster HAS to feed back into the ESC, to make the ESC circuitry work properly. My first week of 17.5/1S lipo in 1/12th, I hadn't gotten my booster yet, so I rigged up a 300mAh 2S RX pack and CC BEC. Work good, till the first heat, when the RX pack went dead. (I hadn't recharged it after 3 practice runs or so) The motor cogged so badly the car wouldn't hardly move. (Same thing will happen if you pull the red wire from the ESC out of the receiver plug.) Recharged the RX battery and all was good. RX pack and CC BEC were too much weight tho. Car was 790 grams, with a lightweight body. Went to the TQ Booster and a regular weight body and the car is 740 grams.
I see, so if you run a receiver pack, then you pull the red wire out of the speedo lead to the receiver? Or do you do that for both the receiver and a booster?
MUDVAYNE is offline  
Old 09-18-2009, 12:16 PM
  #348  
Tech Master
iTrader: (5)
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 1,850
Trader Rating: 5 (100%+)
Default

Read my post again. The motor will cog horribly if you pull the red wire out of the ESC receiver plug. The voltage from the RX pack or booster has to feed back into the ESC through that red wire, to make the ESC work properly.
Stealth_RT is offline  
Old 09-18-2009, 12:17 PM
  #349  
Tech Champion
iTrader: (87)
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 5,960
Trader Rating: 87 (100%+)
Default

Originally Posted by Stealth_RT View Post
Read my post again. The motor will cog horribly if you pull the red wire out of the ESC receiver plug. The voltage from the RX pack or booster has to feed back into the ESC through that red wire, to make the ESC work properly.
Got it!
MUDVAYNE is offline  
Old 09-18-2009, 12:18 PM
  #350  
Tech Champion
iTrader: (17)
 
liljohn1064's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Deerfield, WI
Posts: 5,909
Trader Rating: 17 (100%+)
Default

Originally Posted by MUDVAYNE View Post
I see, so if you run a receiver pack, then you pull the red wire out of the speedo lead to the receiver? Or do you do that for both the receiver and a booster?
If you run a booster and firmware V200, the switch is turned on on the ESC. There are 2 flavors of TQ booster, the new and the old. The old one just plugs in, the new one has an inline switch. If you have the old one, you have to unplug it or the battery to truly turn the car off. With the new one, it has its own switch and you just turn it on to run and off when your done.
liljohn1064 is offline  
Old 09-18-2009, 12:20 PM
  #351  
Tech Champion
iTrader: (87)
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 5,960
Trader Rating: 87 (100%+)
Default

Originally Posted by liljohn1064 View Post
If you run a booster and firmware V200, the switch is turned on on the ESC. There are 2 flavors of TQ booster, the new and the old. The old one just plugs in, the new one has an inline switch. If you have the old one, you have to unplug it or the battery to truly turn the car off. With the new one, it has its own switch and you just turn it on to run and off when your done.
sweet, thanks liljohn.
MUDVAYNE is offline  
Old 09-18-2009, 01:51 PM
  #352  
Team Tekin
Thread Starter
iTrader: (6)
 
Randy_Pike's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Norcal
Posts: 9,912
Trader Rating: 6 (100%+)
Default

Originally Posted by MUDVAYNE View Post
OK, I have another dumg question. If someone were to run a receiver pack instead of the booster, wouldn't it either feed back into speedo, or cause bad things to happen to either one or all items (speedo, receiver, and pack)?
It will send power to the speedo. However it won't help power the motor which is what I should have added to clarify my previous post.

If you're running 198 or better make sure to select the 1s check box and you will run with the swtich in the on position.
Randy_Pike is offline  
Old 09-18-2009, 02:25 PM
  #353  
Tech Champion
iTrader: (17)
 
liljohn1064's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Deerfield, WI
Posts: 5,909
Trader Rating: 17 (100%+)
Default

Randy, Where can we order the black or red t-shirts? I'm up to 5 RSs now, I want to at least be able to order a shirt!

liljohn1064 is offline  
Old 09-18-2009, 05:56 PM
  #354  
Tech Master
iTrader: (5)
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 1,850
Trader Rating: 5 (100%+)
Default

I got 2 RS's, an RS Pro, and 2 RX8's and 2 TX8 mtrs. That much spending, I should get a shirt for free
Stealth_RT is offline  
Old 09-18-2009, 06:01 PM
  #355  
R/C Tech Elite Member
iTrader: (33)
 
Mac The Knife's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Lansing, MI
Posts: 610
Trader Rating: 33 (100%+)
Default

I agree, That's dedication. But we do get awesome updates though.
Mac The Knife is offline  
Old 09-18-2009, 06:09 PM
  #356  
Tech Elite
iTrader: (134)
 
2056dennis's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: michigan
Posts: 2,533
Trader Rating: 134 (100%+)
Default booster

ok im getting ready to go indoors for winter, is what ive got is the old style tq booster and a rs esc and im going to run 1s packs , i do have 199 version so now do i use the esc switch to turn on or do i still just plug the battery in and leave the switch off . thanks for the help and what is a good starting point for gearing i will be running on a 40/85 size carpet track with good bite
2056dennis is offline  
Old 09-18-2009, 08:45 PM
  #357  
Tech Champion
iTrader: (17)
 
liljohn1064's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Deerfield, WI
Posts: 5,909
Trader Rating: 17 (100%+)
Default

Originally Posted by 2056dennis View Post
ok im getting ready to go indoors for winter, is what ive got is the old style tq booster and a rs esc and im going to run 1s packs , i do have 199 version so now do i use the esc switch to turn on or do i still just plug the battery in and leave the switch off . thanks for the help and what is a good starting point for gearing i will be running on a 40/85 size carpet track with good bite
Dennis,

What kind of racing and motor are you looking at. You'd also be better off getting the V200 from Randy. The settings for 1S (3.7V and 3.0V lipo cut off) are accessed via Hotwire only.
liljohn1064 is offline  
Old 09-19-2009, 04:51 AM
  #358  
Tech Elite
iTrader: (134)
 
2056dennis's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: michigan
Posts: 2,533
Trader Rating: 134 (100%+)
Default booster

i will be useing 13.5 in a 12th scale and i thought the 199 and the 200 are the same other then the 199 had some bugs in it and the 200 was the cleaned up version or am i wrong on that
2056dennis is offline  
Old 09-19-2009, 07:27 AM
  #359  
Tech Elite
iTrader: (47)
 
andrewdoherty's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: ★Wylie, TX★
Posts: 3,792
Trader Rating: 47 (100%+)
Default

Originally Posted by Johnny Wishbone View Post
I understand what you saying, but I think you'll find that with a 1s there will be more people going to the rxr pack versus the booster. Since we are concerned not only with keeping the "on" voltage to smarts of the sc, and taking into account trying to maintain a good speed on the steering servo, not having any kind of drop off at the rxr, so it has to re-search for dropped signal, and probably keeping a fan running on the motor to, I think that no matter, the booster won't do the best job.
Step up and step down convertors just aren't the same as raw available power such as what a rxr pack can supply.

At the IIC even the stock guys, the fast ones, used external rxr packs over boosters,

but if you have something working for you, go for it.
I placed 6th in stock at IIC with a Tekin/Booster combo, FWIW.
andrewdoherty is offline  
Old 09-19-2009, 08:34 AM
  #360  
Moderator
iTrader: (9)
 
Clegg's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Outside doing things in places... Denver, CO
Posts: 4,609
Trader Rating: 9 (100%+)
Default

From what I gather at our local track, no one is running Rx packs... boosters all the way. The current gen LiPo's are more than strong enough and have enough capacity to support a Booster and not impact runtime.

And I dig the small Hobby City and TQ boosters more than the Novak... the Novak is too big, too heavy ,and I think too funky. When I just re did my BMI I was tempted to put the Novak back in play to try it again, but I used the Hobby City booster just cause its small and works.

Some pics of my newly re-done 12th.
Attached Thumbnails Tekin RS/RS PRO on 1s Lipo Q&A-p9180037.jpg   Tekin RS/RS PRO on 1s Lipo Q&A-p9180038.jpg   Tekin RS/RS PRO on 1s Lipo Q&A-p9180039.jpg  
Clegg is offline  

Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information -

Copyright 2021 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.