ESC question

Reply

Old 12-12-2009, 04:22 PM
  #1  
Tech Master
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 1,010
Trader Rating: 10 (100%+)
Default ESC question

Ok, I'm new to the 1/8 scale electric thing. So I bought a new Losi 8ight E 2.0 with the Xcelorin stuff in it and I bought a new Spektrum DXS2. I made no changes to the transmitter. Had everything set at defaults. I went through the binding the ESC to the transmitter by going full throttle, then full brake then back to neutral. Everything went like it was supposed to.

Anyway, I raced today and felt really let down by the power I had heard all about. I was getting killed on the straights by the nitro guys and electric both. This is with 4S. So I got to thinking about the EPA and wondering if it was set to max. I THOUGHT that even if it wasn't, I would still get full throttle because I had gone through the process. I figured whatever it was set to that the ESC would see that as full. Anyway, I found it set at 100 and I guess it can go up to 125, so I set it there. WOW!! what a difference. Unfortunately, this was right before the Main, so I spent half the main just learning how to control it again.

So, my question is this: Am I somehow overloading the ESC? Like I told it one point was full and now have upped that a significant amount. Or am I just getting the full throttle that I should have had all along?

I appreciate any knowledgeable input. Thanks guys
chiro972 is offline  
Reply With Quote
Old 12-12-2009, 04:52 PM
  #2  
Tech Elite
iTrader: (19)
 
Join Date: Mar 2008
Location: Erie Pa.
Posts: 3,323
Trader Rating: 19 (100%+)
Default

I am not familiar with the excelorin stuff but if you can externally adjust the esc you can get more from there timing punch control ect. Also you can go up 1-2 teeth on the pinion gear. Find a thread for that car and ask there.
malik is offline  
Reply With Quote
Old 12-12-2009, 05:22 PM
  #3  
Tech Elite
iTrader: (41)
 
OG RC 10T's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 2,658
Trader Rating: 41 (100%+)
Default

Originally Posted by chiro972 View Post
Ok, I'm new to the 1/8 scale electric thing. So I bought a new Losi 8ight E 2.0 with the Xcelorin stuff in it and I bought a new Spektrum DXS2. I made no changes to the transmitter. Had everything set at defaults. I went through the binding the ESC to the transmitter by going full throttle, then full brake then back to neutral. Everything went like it was supposed to.

Anyway, I raced today and felt really let down by the power I had heard all about. I was getting killed on the straights by the nitro guys and electric both. This is with 4S. So I got to thinking about the EPA and wondering if it was set to max. I THOUGHT that even if it wasn't, I would still get full throttle because I had gone through the process. I figured whatever it was set to that the ESC would see that as full. Anyway, I found it set at 100 and I guess it can go up to 125, so I set it there. WOW!! what a difference. Unfortunately, this was right before the Main, so I spent half the main just learning how to control it again.

So, my question is this: Am I somehow overloading the ESC? Like I told it one point was full and now have upped that a significant amount. Or am I just getting the full throttle that I should have had all along?

I appreciate any knowledgeable input. Thanks guys
It was designed with that setting and you will not hurt anything.
OG RC 10T is offline  
Reply With Quote
Old 12-12-2009, 07:33 PM
  #4  
Tech Master
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 1,010
Trader Rating: 10 (100%+)
Default

Originally Posted by malik View Post
I am not familiar with the excelorin stuff but if you can externally adjust the esc you can get more from there timing punch control ect. Also you can go up 1-2 teeth on the pinion gear. Find a thread for that car and ask there.
I don't think you understood my question. I got all the speed I need. Don't know if setting the EPA higher than where it was during the ESC setup is dangerous.
chiro972 is offline  
Reply With Quote
Old 12-12-2009, 07:34 PM
  #5  
Tech Master
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 1,010
Trader Rating: 10 (100%+)
Default

Originally Posted by OG RC 10T View Post
It was designed with that setting and you will not hurt anything.
Thanks. I hope you're right. It seemed to work just fine. In fact, it was too fine!
chiro972 is offline  
Reply With Quote
Old 12-12-2009, 07:42 PM
  #6  
Tech Master
iTrader: (2)
 
scwrod's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 1,421
Trader Rating: 2 (100%+)
Default

your radio says 125 but the esc will never see more than 100%
I max out break and throttle on the radio before calibrating.
scwrod is offline  
Reply With Quote
Old 12-12-2009, 07:51 PM
  #7  
Tech Master
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 1,010
Trader Rating: 10 (100%+)
Default

Originally Posted by scwrod View Post
your radio says 125 but the esc will never see more than 100%
I max out break and throttle on the radio before calibrating.
The thing is I didn't adjust it when I calibrated the ESC (I thought 100% was max. On that radio it isn't). But I was clearly not getting full power at full trigger pull. But after I increased the EPA (and I didn't recalibrate the ESC) I had MUCH better power. So should I go back and set the throttle EPA to max and then re-calibrate? Or should I leave well enough alone. I now have all the power and speed I want.
chiro972 is offline  
Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Terms of Service