R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Electric On-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 09-11-2010, 06:22 PM   #391
Tech Master
 
Pablo Diablo's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Sydney Australia
Posts: 1,003
Trader Rating: 2 (100%+)
Send a message via Skype™ to Pablo Diablo
Default

Quote:
Originally Posted by Darkstar View Post
Hi all,

I read earlier in this thread that the TC has more FETs than the LV. Is this a fact? Does anyone know the actual FET count in either model? I also read where AE is supposed to come out with a new ESC soon (for off-road use and sealed?)... Any update on that?

I am in the market for a new SC 4x4 speedo and have been hesitant to purchase a Tekin RS-Pro or RX8. After reading this thread, I want an AE now! I'm just not sure if the TC can handle a 4.5t or 5.5t 550 motor. Anyone?

I haven't owned Tekin before, but I'm a little leery of their excellent customer service (that everyone HAS TO USE twice a month to keep their stuff working). In my opinion, Tekin should just adopt a NetFlix type business model and rent ESCs out until they break. Then the customer can send it back and and receive another one in the mail. Duh! I guess that how it works now anyway...

JJ
Dare you to say that on the Tekin thread! The TC spec will have more fets but the V2 hasn't been released yet and good luck finding a V1. I have used a LV V2 in mod TC without a problem but it isn't officially rated for very low turn motors.
__________________
Paul H

Losi Type R | Xray T3 | CRC Gen XL | CRC Gen X 10 ME(Messiah Edition) | Black Diamond

www.FlyingFoxRC.com | Advanced Electronics | Team CRC | Factory Messiah
Pablo Diablo is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2010, 07:08 PM   #392
Tech Initiate
 
Join Date: Sep 2010
Location: Arizona
Posts: 22
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

To anyone interested...

If you compare the high resolution pictures of the BD from Calandra's website, the LV and TC version appear to be EXACTLY the same dimensions with the exception of the fins being milled off the top. There isn't any room internally for more FETs (unless the FETs themselves are smaller).

Just shooting from the hip here... I am thinking they are identical inside, but the fins and fan provide the cooling required to push the specs higher. Anyone agree?

JJ
Darkstar is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2010, 07:13 PM   #393
Tech Elite
 
Join Date: Sep 2009
Location: Central Wisconsin USA
Posts: 3,104
Trader Rating: 213 (100%+)
Default

Darkstar, check your e-mail?
Andy Koback is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2010, 07:36 PM   #394
Tech Master
 
Pablo Diablo's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Sydney Australia
Posts: 1,003
Trader Rating: 2 (100%+)
Send a message via Skype™ to Pablo Diablo
Default

Quote:
Originally Posted by Darkstar View Post
To anyone interested...

If you compare the high resolution pictures of the BD from Calandra's website, the LV and TC version appear to be EXACTLY the same dimensions with the exception of the fins being milled off the top. There isn't any room internally for more FETs (unless the FETs themselves are smaller).

Just shooting from the hip here... I am thinking they are identical inside, but the fins and fan provide the cooling required to push the specs higher. Anyone agree?

JJ
Those pics are of the V1. Very few people know what a V2 TC will look like.
__________________
Paul H

Losi Type R | Xray T3 | CRC Gen XL | CRC Gen X 10 ME(Messiah Edition) | Black Diamond

www.FlyingFoxRC.com | Advanced Electronics | Team CRC | Factory Messiah
Pablo Diablo is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2010, 02:53 AM   #395
Tech Champion
 
Join Date: Feb 2003
Location: Sydney, Australia
Posts: 5,310
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by Darkstar View Post
Hi all,

I read earlier in this thread that the TC has more FETs than the LV. Is this a fact? Does anyone know the actual FET count in either model? I also read where AE is supposed to come out with a new ESC soon (for off-road use and sealed?)... Any update on that?

I am in the market for a new SC 4x4 speedo and have been hesitant to purchase a Tekin RS-Pro or RX8. After reading this thread, I want an AE now! I'm just not sure if the TC can handle a 4.5t or 5.5t 550 motor. Anyone?

I haven't owned Tekin before, but I'm a little leery of their excellent customer service (that everyone HAS TO USE twice a month to keep their stuff working). In my opinion, Tekin should just adopt a NetFlix type business model and rent ESCs out until they break. Then the customer can send it back and and receive another one in the mail. Duh! I guess that how it works now anyway...

JJ
I don't know mich about 550 size motors but the LV will handle mod easy in off road so around that turn should be fine with a fan. Note that this ESC is sensored only. So far I have not seen one of these things fail even with lots of abuse. They are extremly good with QA it seems.
__________________
Blade: Andro Treiber H 79g AN
FH: Donic Bluefire M3 Max Blk
BH: Donic Bluefire M2 Max Red
Powered by Falco
Dragonfire is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2010, 12:52 PM   #396
Tech Elite
 
Skiddins's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Windsor, UK
Posts: 4,616
Default

What is the maximum case temperature for the BD?

Mine was coming off at around 60degC, is that too high.

If so what fan would you recommend or do you do a specific fan for it?

Thanks
Skiddins
__________________
Xray T4'17, T4'14 (Wet Car)
Xray X12 2017
Xray X1'16
wlrc.co.uk (West London Racing Centre)
RCDisco.co.uk
Skiddins is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2010, 01:11 PM   #397
Tech Master
 
whynot's Avatar
 
Join Date: May 2003
Posts: 1,481
Trader Rating: 18 (100%+)
Default

I will be trying my BD for the first time tuesday night cant wait. in 1s 17.5
whynot is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2010, 07:28 AM   #398
Tech Champion
 
Join Date: Feb 2003
Location: Sydney, Australia
Posts: 5,310
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by Skiddins View Post
What is the maximum case temperature for the BD?

Mine was coming off at around 60degC, is that too high.

If so what fan would you recommend or do you do a specific fan for it?

Thanks
Skiddins
The ESC will shut down if it gets too hot so don't worry about it. I had to find a really good double sided tape when I first started racing 12th with this ESC. A bad motor and drive setup saw it get hot enough to move around in the car each race. Highest temp I measured was 75C so this must be close to where it thermals.
__________________
Blade: Andro Treiber H 79g AN
FH: Donic Bluefire M3 Max Blk
BH: Donic Bluefire M2 Max Red
Powered by Falco
Dragonfire is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2010, 07:37 AM   #399
Tech Adept
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 234
Default

The Black Diamond just TQ'd and finished second in the highly contested 1/12 scale 13.5 class at the IIC championship in Las Vegas this past weekend.
Jeremy Otis is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2010, 08:38 AM   #400
Tech Elite
 
Slapmaster6000's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Edmonds, Wash.
Posts: 3,000
Trader Rating: 16 (100%+)
Default

My Black Diamond was flawless and stout all week. It powered my CRC GenXL to a B Main win and finally a 5th in the A in 13.5 12th. I would say the speedo is stronger in the post run then the rest of the field. I would trade the rocket opening lap for consistently strong over the run any day. Best part is; I used the laptop as a car stand all week.

Brian
__________________
Stay dialed my friends!
www.slapmastertools.com
Team Roche USA
Team Orca orcharc.com
Slapmaster6000 is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2010, 09:02 AM   #401
Tech Addict
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 701
Trader Rating: 24 (100%+)
Send a message via AIM to Max K
Default

Quote:
Originally Posted by Jeremy Otis View Post
The Black Diamond just TQ'd and finished second in the highly contested 1/12 scale 13.5 class at the IIC championship in Las Vegas this past weekend.
My Black Diamond V2 Tq'd and finshed 2nd in 13.5 1/12th! Super fast. No hassle with changing timing boost, turbo boost, turbo ramp, and all those other confusing words. Just put in in a profile and go!!! Thanks CRC for such a user friendly speedo!
__________________
RC America - XRAY - HUDY - Trinity - ORCA - Sanwa - ULTI - PROTOform - MaxFX - Slapmaster Tools - ApexRC - SXT
Max K is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2010, 01:39 PM   #402
Tech Master
 
whynot's Avatar
 
Join Date: May 2003
Posts: 1,481
Trader Rating: 18 (100%+)
Default

congrats on your finishes at IIc guys glad to hear the BD was awesome
whynot is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2010, 01:45 PM   #403
Tech Master
 
whynot's Avatar
 
Join Date: May 2003
Posts: 1,481
Trader Rating: 18 (100%+)
Default

Do you guys running the BD in 1s 12 scale use receiver batteries? does anyone use a booster. reason I am asking is cause I think I ruined my li-fe pack I charged it up and been playing around with the car setting up the radio and driving it around on my kitchen floor lol and it died on me. so I went to charge it and the charger is at 0.0 amps I have it set to .2 but it doesnt seem to want to charge it now.I have ready where your not supposed to discharger to low until it is broken in.I think it showed 3.2 volts when I started to charge it it went up to 4.3 and stopped. should I try charging it again? sorry for the long post and rambling lol
mike
whynot is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2010, 01:49 PM   #404
Regional Moderator
 
CarbonJoe's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 2,660
Default

Mike -

Do you have your charger set for 2s LiFe? Just like a LiPo, over discharging a LiFe will kill it. I have been using a Rx pack with my BD, but I just plug it in the Rx to make it simple. I will say I like the simplicity of a booster, just so you don't have to remember to charge the Rx pack between heats.
__________________
*** The Gate - Celebrating 7 years at the same location ***
The difference between genius and stupidity is that genius has its limits. - Albert Einstein
Understeer is when you hit the wall with the front of the car and oversteer is when you hit the wall with the rear of the car
CarbonJoe is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2010, 02:19 PM   #405
Tech Master
 
whynot's Avatar
 
Join Date: May 2003
Posts: 1,481
Trader Rating: 18 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by CarbonJoe View Post
Mike -

Do you have your charger set for 2s LiFe? Just like a LiPo, over discharging a LiFe will kill it. I have been using a Rx pack with my BD, but I just plug it in the Rx to make it simple. I will say I like the simplicity of a booster, just so you don't have to remember to charge the Rx pack between heats.
Hey Joe,Yeah I have it set to charge li-fe 2s pack at .2v but it wasnt reading any amps when charging but it did go up some but stopped at 4.37 or around there. but it always showed it was charging at 0.0 amps. I do have a dynamite receiver pack I could use or I could use a tq booster I have. My car is at like 750 grams so if I use the booster it will be about 10-12 grams lighter. not sure what would be best though.
whynot is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 01:23 PM.


Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net