R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Nitro On-Road > Onroad Nitro Engine Zone

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-31-2005, 07:20 PM   #1
Tech Addict
 
WeatherB's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Location: Toronto. Ontario
Posts: 664
Trader Rating: 4 (100%+)
Default HPI Nitro Star .12R XS tuning help

Hey guys,
I've got a HPI Nitro Star .12R XS engine that has been used for about 20 tanks of fuel (including 10 tank break in) and I just installed it on my new R40 and noticed that even though the engine is running rich (lots of smoke) the engine is becoming 240°F (at the glow plug).

I was running a McCoy MC-59 (hot) glow plug and changed it to the MC-9 just now since summer is slowly coming (20°C outside). I haven't tried it with the MC-9 yet but I'm not sure why the engine is running hot even at a rich setting.

I checked the compression and there is plenty.

Any ideas? tnx
WeatherB is offline   Reply With Quote
Old 05-31-2005, 08:38 PM   #2
Tech Champion
 
R40Victim's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: N.W. FL___L.A.___Lower Alabama
Posts: 7,823
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

I have the same engine/car, and delt with the same problem. Seems that it likes to run a little hot, but with very little oil content. I now run white lightning 30%, and 8% oil. The motor dropped almost 40 degrees, and with tuning, picked up alot of power. I had been using blue thunder 20%. I used the same hot plug. I also switched to a Lola body, basically puting the engine outside the body, plenty of air. I got a new pipe/header(I had been running an old HPI pipe with the rubber coupling), and the temps went down further, and it picked up more power. It's a THS pipe I got from Towerhobbies. So far this has been a pretty good setup.
R40Victim is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2005, 04:33 AM   #3
Tech Addict
 
WeatherB's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Location: Toronto. Ontario
Posts: 664
Trader Rating: 4 (100%+)
Default

I think the problem is that I'm running a high oil content fuel (16%).
WeatherB is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2005, 10:36 AM   #4
Tech Fanatic
 
factory racer's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 949
Default

i had sorta the same problem with mine. i also run it in a NTC3 and it ran pretty hot.......i went from sidewinder 20% 12% to white lightning 20% 8% and it is staying steady at about 223* F so its running amazin now....
factory racer is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2005, 05:27 PM   #5
Tech Addict
 
WeatherB's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Location: Toronto. Ontario
Posts: 664
Trader Rating: 4 (100%+)
Default

Mine is running around 280°F after racing (temp'd at the glow plug)
WeatherB is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
NIB HPI Nitro Star .12 Mr T-Maxx R/C Items: For Sale/Trade 7 06-18-2006 07:13 AM
[B]***Brand New HPI Nitro Star t-15 pull start nitro motor ***[/B] PlatinumPhou R/C Items: For Sale/Trade 0 05-25-2005 09:54 AM
WTB 30 mm rear jaco nitro 5 star foam tires and .12 turbo 5 port nitro engine & pipe fasthpir40 R/C Items: For Sale/Trade 0 01-24-2005 09:03 AM
Tuning problems – HPI Rs4 Nitro Star 15FE ntonar Nitro On-Road 7 05-13-2004 09:46 PM
HPI Star .12 SS Engine tuning questions UNITED_RC Nitro On-Road 1 12-29-2003 10:32 PM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 08:19 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net