R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Nitro On-Road > Onroad Nitro Engine Zone

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01-13-2010, 02:32 AM   #1
Tech Fanatic
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 925
Trader Rating: 6 (100%+)
Default Tuning Problem or Airleak?

When started, the car idles and revs fine.

However after a few mins of running and the engine has heated up.. WHen i rev it, it rev off its nuts and doesnt drop back down for a few seconds..

Im thinking it was a LSN problem.. but LSN is on stock setting.. maybe the HSN is too lean? can that cause it?
LiL_JaSoN is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2010, 05:40 AM   #2
Tech Regular
 
jeff1's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 377
Default

try to rich the LSN
sounds a bit lean
jeff1 is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2010, 06:04 AM   #3
Tech Fanatic
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 925
Trader Rating: 6 (100%+)
Default

at the moment im using these settings from the novarossi site

High Speed Needle - 5 turns from closed
Low Speed Needle - 2.5 turns from closed

although im using a old school novarossi sx-12.. dont know if those settings still apply

ill try using start tuning LSN from 3 turns out,
LiL_JaSoN is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2010, 07:08 AM   #4
Tech Regular
 
jameslow's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Somewhere?????
Posts: 381
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

ur low end is too lean... therefore try to rich abit and try... at the same time check ur idle hold opening.
__________________
Waiting!
jameslow is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2010, 08:47 AM   #5
Tech Lord
 
wingracer's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 12,861
Trader Rating: 24 (100%+)
Default

Factory settings on the older Nova .12's was often a bit on the lean side. Richen that bottom up a tad and see if it helps.
__________________
Sean. Certified speed crazed mowron.
Team Shepherd USA
www.ashfordhobby.com
wingracer is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2010, 10:32 AM   #6
Tech Elite
 
rmdhawaii's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 3,804
Trader Rating: 4 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by jameslow View Post
at the same time check ur idle hold opening.
To add to this, with the engine stopped, remove the air filter and check your throttle endpoint settings as well. Look inside the carb as you move the throttle back and forth with the transmitter to make sure you're not have any issues with servo movement.
__________________
Nitro Knowledge Base: http://nitrokb.netne.net
My YouTube Channel: http://www.youtube.com/nitrokb -> Lots of on-road nitro & eletric action + some off-road as well
My Flickr Photostream: http://www.flickr.com/photos/nitrokb/
Kyosho V-ONE RRR WC (x2) \ XRAY T2'007 \ Also owned: XRAY NT1 & Mugen MTX-4
rmdhawaii is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2010, 04:14 PM   #7
Tech Fanatic
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 925
Trader Rating: 6 (100%+)
Default

ill have another go tonight. ill try turning the lsn to 3 turns out, it it all goes ok, ill start tuning it from there.

there is no servo movement, i checked that when i ran it yesterday cause thats what i thought was causing the problem.
LiL_JaSoN is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2010, 03:21 AM   #8
Tech Fanatic
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 925
Trader Rating: 6 (100%+)
Default

still cant figure it out..
LSN is about 4-4.5 turns out.. still takes off good though, but still making the noise after its heated up and i rev it.

servo is not moving, i took off the air filter to check.

also i cant hear it shift.. can overrevving a engine cause the problem?

Last edited by LiL_JaSoN; 01-14-2010 at 03:31 AM.
LiL_JaSoN is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2010, 05:05 AM   #9
Tech Regular
 
jameslow's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Somewhere?????
Posts: 381
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

how big is ur idle hole? and what plug u using?
__________________
Waiting!
jameslow is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2010, 04:24 AM   #10
Tech Fanatic
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 925
Trader Rating: 6 (100%+)
Default

idle hole is tiny!!.. bout 2mm not even, its pretty much almsot closed.

using a rb6 with 16% nitro.

im absolutely lost on what to do.. i cant figure out anything!
LiL_JaSoN is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2010, 03:34 PM   #11
Tech Elite
 
rmdhawaii's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 3,804
Trader Rating: 4 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by LiL_JaSoN View Post
idle hole is tiny!!.. bout 2mm not even, its pretty much almsot closed.

using a rb6 with 16% nitro.

im absolutely lost on what to do.. i cant figure out anything!
Only so much help we can offer over the internet. You may have to seek help from another racer on your end...

The only other things that I can think of are:

- Replace your hoses
- Disassemble and inspect the carb
- Make sure your fuel tank gasket is good
- Make sure your carb is seated properly and not loose
- Make sure your engine isn't leaking around the glow plug

Sorry, can't think of much else..

Good luck.
__________________
Nitro Knowledge Base: http://nitrokb.netne.net
My YouTube Channel: http://www.youtube.com/nitrokb -> Lots of on-road nitro & eletric action + some off-road as well
My Flickr Photostream: http://www.flickr.com/photos/nitrokb/
Kyosho V-ONE RRR WC (x2) \ XRAY T2'007 \ Also owned: XRAY NT1 & Mugen MTX-4
rmdhawaii is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2010, 03:46 PM   #12
Tech Elite
 
rmdhawaii's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 3,804
Trader Rating: 4 (100%+)
Default

.. And check to make sure your exhaust gasket isn't ripped. That got me more than a few times...
__________________
Nitro Knowledge Base: http://nitrokb.netne.net
My YouTube Channel: http://www.youtube.com/nitrokb -> Lots of on-road nitro & eletric action + some off-road as well
My Flickr Photostream: http://www.flickr.com/photos/nitrokb/
Kyosho V-ONE RRR WC (x2) \ XRAY T2'007 \ Also owned: XRAY NT1 & Mugen MTX-4
rmdhawaii is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2010, 05:50 PM   #13
Tech Lord
 
wingracer's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 12,861
Trader Rating: 24 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by LiL_JaSoN View Post
idle hole is tiny!!.. bout 2mm not even, its pretty much almsot closed.
2mm is huge. Should only be about .9-1.0mm
__________________
Sean. Certified speed crazed mowron.
Team Shepherd USA
www.ashfordhobby.com
wingracer is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2010, 10:15 PM   #14
Tech Fanatic
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 925
Trader Rating: 6 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by rmdhawaii View Post
.. And check to make sure your exhaust gasket isn't ripped. That got me more than a few times...
id check that, but im pretty certain that all the above is fine!

iv been innto nitro rc for 4 years and never experienced this.

it idles and revs up fine.. only when i let go of the throttle the revs doesnt drop.
LiL_JaSoN is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2010, 11:05 PM   #15
Tech Lord
 
wingracer's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 12,861
Trader Rating: 24 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by LiL_JaSoN View Post
id check that, but im pretty certain that all the above is fine!

iv been innto nitro rc for 4 years and never experienced this.

it idles and revs up fine.. only when i let go of the throttle the revs doesnt drop.
When it does this, come in to the pits and stop. Just let it idle and see what happens.

If the idle stays high and then stalls and is difficult or impossible to restart until it cools off a bit, it's probably vapor locking. Temps are too high, richen it up.

If it stays high for a bit, then comes down to a normal idle and seems fine, there are two main possibilities.

1. The LSN is too lean, richen it more.

2. The idle is set too high. With it at that high idle, back off the idle screw until it comes down to a normal idle. It will probably want to stall then because the LSN is way too rich now. Lean the LSN until it idles right again.
__________________
Sean. Certified speed crazed mowron.
Team Shepherd USA
www.ashfordhobby.com
wingracer is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rc10ntc3 Taz_S Nitro On-Road 9437 05-28-2017 09:13 PM
Could it be an airleak? LosiDriver4Life Nitro Off-Road 8 10-17-2009 08:29 PM
RB B9 from hell tomkat Nitro Off-Road 54 10-04-2009 10:20 AM
Engine Tuning CurveTracer Rookie Zone 14 01-05-2007 10:39 PM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 02:01 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net