Engine Temp Runs Hot

Old 08-11-2012, 04:07 PM
  #1  
Tech Initiate
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 40
Default Engine Temp Runs Hot

I have a vertex .16cc engine in my rc car. It runs at 315 degrees and if i richen it out it barely goes down and if i keep richening it the performance decreases. Does it like to run this hot then? There is a good sized smoke trail that follows it.
XtremeJumpin16 is offline  
Old 08-11-2012, 07:11 PM
  #2  
Tech Elite
iTrader: (36)
 
Jerm13's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: VB, VA
Posts: 3,237
Trader Rating: 36 (100%+)
Default

Originally Posted by XtremeJumpin16 View Post
I have a vertex .16cc engine in my rc car. It runs at 315 degrees and if i richen it out it barely goes down and if i keep richening it the performance decreases. Does it like to run this hot then? There is a good sized smoke trail that follows it.
That is deffinetly hot. Stupid question though, Is your temp gun in cecius and it says 31.5 degrees. Just a thought. Are you richening both high and low side needles? Have you looked thru the manual to find where the stock needle settings are and set them there and see how it runs? Also, where are you taking your temp from. I know my Werks motor runs between 220-250 but if you temp the pipe where it comes out of the motor it runs about 300.
Jerm13 is offline  
Old 08-11-2012, 08:14 PM
  #3  
Suspended
iTrader: (7)
 
Join Date: Nov 2011
Location: Westchester, NY
Posts: 1,012
Trader Rating: 7 (73%+)
Default

I'll tell you one thing, if you are richening it and the temp is barely decreasing, your engine is haunted, or something.

Reset your stock needle settings.
chopper82p is offline  
Old 08-11-2012, 09:04 PM
  #4  
Tech Addict
iTrader: (20)
 
dirtdog's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Northern Illinois
Posts: 571
Trader Rating: 20 (100%+)
Default

Sounds like a "no pinch left" situation..... sorry to say
dirtdog is offline  
Old 08-12-2012, 02:03 AM
  #5  
Tech Master
 
MassiveMods's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Sydney
Posts: 1,977
Default

Does the engine run ok when at this temp? If so then id say its either a freak or your temp gun is off. Unless its a raytek infa red or better i wouldnt trust it.

What fuel do you run? oil percentage?

In theory engines will run at all sorts of temps and reasons why vary depending on a lot of factors.

M
MassiveMods is offline  
Old 08-12-2012, 02:14 AM
  #6  
Tech Adept
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 176
Default

Is the engine sealed, can you spot a leak, is the fuel tank and lines good and in what kind of vehicle is this?

At 300f if the engine is still running good or somewhat properly but hot then you could have a slipping clutch, dragging brakes or a bearing going out in the car. Usually when tuned improperly and running that hot they will eventually stall. But when running that hot and will still perform ok that usually means the tune is close but there are factors causing the excessive heat. Take a look around and see if there is anything you can find wrong.
Boinker is offline  
Old 08-13-2012, 07:27 PM
  #7  
Tech Initiate
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 40
Default

I ran it today and I put it at the stock needle settings. It went up to 345 degress farenheit and when i richened it out to flush it stayed above 300. This is scaring me and i am using a medium plug. What else can i do??
XtremeJumpin16 is offline  
Old 08-13-2012, 07:47 PM
  #8  
Suspended
iTrader: (7)
 
Join Date: Nov 2011
Location: Westchester, NY
Posts: 1,012
Trader Rating: 7 (73%+)
Default

Originally Posted by XtremeJumpin16 View Post
I ran it today and I put it at the stock needle settings. It went up to 345 degress farenheit and when i richened it out to flush it stayed above 300. This is scaring me and i am using a medium plug. What else can i do??
Is smoke coming for the actual engine/engine head?
chopper82p is offline  
Old 08-13-2012, 08:12 PM
  #9  
Tech Initiate
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 40
Default

No i tested it for leaks there is no leaks. This engine is a mystery. I dont even run it with a cover on because it is too scary to. I use sidewinder 20% race blend with 12% castor/synthetic. I use a medium plug too. There is plenty of smoke that comes out also. Should i place a fan with a battery pack onto the car?
XtremeJumpin16 is offline  
Old 08-13-2012, 08:14 PM
  #10  
Tech Initiate
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 40
Default

There is no smoke coming out of the engine whatsoever except the exhaust
XtremeJumpin16 is offline  
Old 08-13-2012, 08:22 PM
  #11  
Tech Master
 
nitroexpress's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 1,919
Default

Originally Posted by XtremeJumpin16 View Post
No i tested it for leaks there is no leaks. This engine is a mystery. I dont even run it with a cover on because it is too scary to. I use sidewinder 20% race blend with 12% castor/synthetic. I use a medium plug too. There is plenty of smoke that comes out also. Should i place a fan with a battery pack onto the car?
Check your idle gap, could be too small. With restrictor out, set to .5mm -
.7mm and set idle speed with the LS needle.
nitroexpress is offline  
Old 08-13-2012, 09:54 PM
  #12  
Tech Adept
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 176
Default

do the wheels spin freely when the engine is at idle or with everything not running. Are the brakes dragging or is a bearing locking up if that is the case. What does the engine sound like when taking off?? is there a delay (feels like a car trying to start in 3rd gear) in the transfer of power? does the clutch bell turn blue or purple after a long driving session.

My explanation if all else is ok... Screw it. If it runs well at 300-345' F and is smoking light a freight train then screw it and go with it. If the engine was actually lean as heck and Had an issue at 345' F then you would notice a loss in Power, low end, or notice the engine running awkward or improperly.
Boinker is offline  
Old 08-14-2012, 04:26 PM
  #13  
Tech Initiate
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 40
Default

The engine has a great start in power it kicks right off the line as soon as i hit the throttle. The wheels do not spin freely and nothing locks up i checked all of that. Should I open up the engine and check for any issues such as a melted sleeve or signs of wear? My engine is an ABN engine.
XtremeJumpin16 is offline  
Old 08-14-2012, 07:01 PM
  #14  
Tech Master
 
nitroexpress's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 1,919
Default

Originally Posted by XtremeJumpin16 View Post
The engine has a great start in power it kicks right off the line as soon as i hit the throttle. The wheels do not spin freely and nothing locks up i checked all of that. Should I open up the engine and check for any issues such as a melted sleeve or signs of wear? My engine is an ABN engine.
Looks like a ABC sleeve to me.

http://www.ebay.com/itm/NEW-PISTON-S...item3cabd4b8da
nitroexpress is offline  
Old 08-17-2012, 09:36 PM
  #15  
Tech Initiate
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 40
Default

I found the cause of the overheating. I took the engine head off and found a small hole in my piston right in the center of it. I am sending it back since I only had it a month and I have warranty on it. Thanks guys!
XtremeJumpin16 is offline  

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

Copyright 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.