R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Electric On-Road > Team and Company Discussions

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 09-01-2007, 07:23 PM   #106
Tech Elite
 
Jack Smash's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Location: Reno, NV
Posts: 2,897
Trader Rating: 29 (100%+)
Default

I just picked up an Orion IB4200 six cell pack and after 5 cycles one of the cells isnt up to snuff. Self discharges really quick (down past .9v a few days after putting 2000mah storage charge into the pack) and it is the first cell to be discharged when I put the pack on a Novak Smart tray after a run. It is done about 15 minutes before the other cells. How do I go about getting it replaced?
__________________
Kyosho / Orion / Amain.com / Protek / MIP /
Jack Smash is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2007, 11:53 AM   #107
Tech Regular
 
quantum's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Posts: 351
Default motor checkers

oops

Last edited by quantum; 09-18-2007 at 11:54 AM. Reason: figured it out
quantum is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2007, 11:00 PM   #108
Tech Master
 
Join Date: Sep 2005
Location: NYC
Posts: 1,267
Trader Rating: 68 (100%+)
Send a message via AIM to joey
Default

whats a good brush/spring combo for a dynasty 07 in 12th?

what kind of rollout should i try im gonna run on a nitro track.
__________________
=Joe Wright=
joey is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2007, 06:17 AM   #109
Tech Addict
 
Toughbeard's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Istanbul, Turkey
Posts: 508
Trader Rating: 2 (100%+)
Default

Hi,

I have 2 questions well actually one question and 1 "I need some insight" plea...

1st the question. I purchased 3 sets of IB4200WC loose packs. pretty nice numbers (well actually way nicer than what I am using) Anyways, I built the first pack as usual. Using Muchmore bars, deans silver solder and the weller 100W iron.

unfortunately the battery is not accepting anycharge. the charger wont give any no battery warnings but the voltage stays low and the MAH indicator doesnt go up. My muchmor discharge tray has blown up (dont ask ) so I cant see which cell(s) is(are) bad.

I am kind of scared at the moment to charge them one by one because a second pack blown up on my friend on cycle (not Orion pack it was from zeppin but again IB4200WC cells)

Should I go ahead and try to charge these cells one by one? And how should I proceed afterwards. bad cells no bad cells etc...

now my plea... I actually wrote it on the electric section but I go no answers... under Brushless system question in 415MRE... My main issue is this.

the car ran slow and dumped at 3.5min mark with 76x18 GR with 2.25IR 9.4FDR (about) motor very hot, LRP tc Spec ESC very hot no thermal. Orion vortex 5.5

I finally ended up running 76x23 GR the motor was mildly warm and the esc was cool the car ran 6.5 mins and I broke the single lap record and total laps record.

So I am confused. I am used o the brushed and trying to figure out

I am thinking the FDR was too much for the motor for this particular track (medium sized track short straights with high traction ) but the car should have lauched from stand still like a rocket with this FDR right? well with the small pinion it was very slow at start up and the power came right when I needed to brake for turning.

Program was the same with all gears. and I actually tried 24 pinion on testing and the car was just faaaasssst. I actually destroyed a diff on my first try because the car launched from stand still like a.... rocket... and the diff wasnt tight enough to handle the power it received.

I have pic of the car on one of the Amains with its front wheel off the ground under power...

So I am trying to figure out why such a thing occured. is this typical of brushless systems. gear up all the way until it over heats??? but gearing down over heats it and there is not mechanical torque... I go from a 9.4FdR to 7.1 FDR (actually by mistake first then saying "oh what da hell") and the car changed from a rolling dipstick to a monster on steroids...

So my problem here is I have a fast car and I dont know why it is fast

So thanks in advance for any insight you can give me on my dilemma,

have fun...
Toughbeard is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2007, 06:46 PM   #110
Tech Elite
 
Chris08527's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: 732
Posts: 2,154
Trader Rating: 16 (100%+)
Default

guys
anyone have an ball park rollout for the peak 10.5
i am going to racing it for the first time this weekend on a big flowing track
using a t2007
thanks
chris
Chris08527 is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2007, 11:03 PM   #111
Tech Apprentice
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 62
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

Joe, I have a 6.5 Vantage motor that acts like the rotor is out of balance. The motor vibrates badly and makes a grinding sound when run. Is this possible? Or could it be a problem with the magnets? The rotor was pulled out and when you spin it with one end in a bearing one side of the rotor always seems to end up on the bottom. Oddly enough that side has a big white mark on it.
FastFred68 is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2007, 04:20 PM   #112
Tech Elite
 
Jack Smash's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Location: Reno, NV
Posts: 2,897
Trader Rating: 29 (100%+)
Default

It appears that they have forgotten about this thread
__________________
Kyosho / Orion / Amain.com / Protek / MIP /
Jack Smash is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2007, 07:54 AM   #113
Tech Addict
 
Toughbeard's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Istanbul, Turkey
Posts: 508
Trader Rating: 2 (100%+)
Default

I think because Rick left peak.... oh well...
Toughbeard is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2007, 09:06 AM   #114
Tech Regular
 
Join Date: Nov 2004
Location: Northern Indiana
Posts: 323
Trader Rating: 1 (100%+)
Send a message via AIM to adamliehr
Default

[QUOTE=Toughbeard;3743794]Hi,
the car ran slow and dumped at 3.5min mark with 76x18 GR with 2.25IR 9.4FDR (about) motor very hot, LRP tc Spec ESC very hot no thermal. Orion vortex 5.5

I finally ended up running 76x23 GR the motor was mildly warm and the esc was cool the car ran 6.5 mins and I broke the single lap record and total laps record.

QUOTE]



As far as your question about gearing up with the temp comming down, I might be able to answer.

I know typically with brushed motors if you undergear them, they will heat up faster than if you over gear them. This probably is what happend with your brushless. I would keep going up in 1 tooth incriments and keep checking your temps and lap times. You should find somthing consistantly fast without over heating and keep it there.
adamliehr is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2007, 07:11 AM   #115
Tech Regular
 
Join Date: Nov 2004
Location: Northern Indiana
Posts: 323
Trader Rating: 1 (100%+)
Send a message via AIM to adamliehr
Default

Toughbeard:

Did it run any better for you this weekend?
adamliehr is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2007, 04:32 PM   #116
Tech Elite
 
Chris08527's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: 732
Posts: 2,154
Trader Rating: 16 (100%+)
Default

hey guys
what are some temps i should be looking at with the 10.5
good temp coming off
TOO HOT
thanks
Chris08527 is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2007, 06:41 PM   #117
Tech Elite
 
Chris08527's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: 732
Posts: 2,154
Trader Rating: 16 (100%+)
Default

also got another question about the 10.5
i know we are looking at around a 5.0 fdr is a good starting point depending on track size
what about a ballpark rollout on foams
last year in 19t at my local track i think guys where starting around a 27.5-28 rollout
thanks
Chris
Chris08527 is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2007, 08:35 PM   #118
Tech Champion
 
STLNLST's Avatar
 
Join Date: Sep 2001
Location: Sacramento
Posts: 8,999
Trader Rating: 21 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by Jack Smash View Post
It appears that they have forgotten about this thread
they only forgot you.....he he he
STLNLST is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2007, 10:52 AM   #119
Tech Elite
 
Jack Smash's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Location: Reno, NV
Posts: 2,897
Trader Rating: 29 (100%+)
Default

It's not like I need that cell now
__________________
Kyosho / Orion / Amain.com / Protek / MIP /
Jack Smash is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2010, 11:32 AM   #120
Tech Addict
 
hndaman1's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: sheboygan,wi
Posts: 623
Trader Rating: 8 (100%+)
Send a message via Yahoo to hndaman1
Questions??

I have the peak vantage 14x1 brushed motor and where can I get brushes and other parts for this thing? I cannot find any info on this motor anywhere...It came with my Sc10..
__________________
www.nutechracingusa.com
www.hexnutracing.com
www.integy.com
www.bocabearings.com
hndaman1 is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Where does Rick Hohwart go next? Rick Hohwart Electric On-Road 79 08-02-2007 01:51 PM
Where does Rick Hohwart go next? Rick Hohwart Nitro Off-Road 5 06-29-2007 09:08 AM
Where does Rick Hohwart go next? Rick Hohwart Onroad Nitro Engine Zone 3 06-22-2007 10:59 PM
Where does Rick Hohwart go next? Rick Hohwart Electric Off-Road 12 06-21-2007 09:44 PM
WTF Rick Hohwart Bobby J Racing Forum 15 11-08-2005 11:49 PM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 08:50 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net