Go Back  R/C Tech Forums > General Forums > Rookie Zone
How bad did I screw up? >

How bad did I screw up?

How bad did I screw up?

Old 01-09-2013, 02:05 PM
  #1  
Tech Rookie
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 15
Default How bad did I screw up?

Just bought a Traxxas 1/16 Summit VXL.
I accidentally plugged a Lipo battery into the truck and ran it for a couple minutes and forgot to change the ESC to the Lipo setting.
It smoked the battery for sure.
I don't have another battery charged right now(Lipo or NiMH).
The ESC is pretty warm to the touch right now.
Did I just destroy the ESC?
whoops is offline  
Old 01-09-2013, 03:34 PM
  #2  
Tech Champion
iTrader: (21)
 
MarkA's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Location: Corvallis, OR
Posts: 9,161
Trader Rating: 21 (100%+)
Default

Running a lipo past lipo cut will only ruin the lipo, not the ESC.
MarkA is offline  
Old 01-09-2013, 03:40 PM
  #3  
Tech Rookie
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 15
Default

Well...I might have had a bad ESC then.
I let the ESC cool down for a couple hours and plugged a fully charged Lipo battery in and made sure that the ESC was in Lipo mode...
The ESC lasted about 10 seconds and then let the smoke out(along with a couple sparks).

Called the dealership I bought it from and they are going to replace it for me.(good people to deal with)
I guess it will just be a few days before I get to try this truck out...as I bought the last 1/16 Brushless truck they had in stock.
whoops is offline  
Old 01-09-2013, 04:19 PM
  #4  
Tech Adept
iTrader: (5)
 
driftkinginc's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Killeen tx
Posts: 188
Trader Rating: 5 (100%+)
Default

it may not ruin it the first time, not good for the battery but, i have ran mine past the cut off before and still use it to this day.... not saying make a habbit of it!
driftkinginc is offline  
Old 01-09-2013, 08:25 PM
  #5  
Tech Rookie
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 15
Default

Originally Posted by driftkinginc View Post
it may not ruin it the first time, not good for the battery but, i have ran mine past the cut off before and still use it to this day.... not saying make a habbit of it!
Well...it definitely ruined it the first time(Lipo battery and ESC).LOL.
whoops is offline  
Old 01-09-2013, 09:33 PM
  #6  
Tech Rookie
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 15
Default

Since I can't drive it...I spent the evening removing decals and installing new ones.
Once I hit 10 posts...I'll put up a pic.
Decals will do for now...but once I get it running and get used to it...I'll be replacing the body with a Ford Raptor body.
whoops is offline  

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell or Share My Personal Information -

Copyright © 2023 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.