Go Back  R/C Tech Forums > General Forums > Rookie Zone
New need help please > New need help please

New need help please

Reply

Old 02-19-2007, 03:23 PM
  #1  
Tech Rookie
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 10
Default New need help please

First of all I am real new to this.


1st Question on this picture with the arrow is that the low speed needle adjuster


2nd Question on the exaust is it normal to spit fine bits of wet fuel out.


3rd does the car need to make a white smoke when idling or only once its driving

PLease help...THANKS
rex-x mick is offline  
Reply With Quote
Old 02-19-2007, 03:41 PM
  #2  
Tech Adept
 
Paradoxmaker's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Ft Worth, Tx
Posts: 168
Default

Originally Posted by rex-x mick
First of all I am real new to this.


1st Question on this picture with the arrow is that the low speed needle adjuster


2nd Question on the exaust is it normal to spit fine bits of wet fuel out.


3rd does the car need to make a white smoke when idling or only once its driving

PLease help...THANKS

Depending on the motor thats either the low speed needle or mid range needle (if it's a 3 needle carb). What motor is it?

If your spitting unburned a lot of fuel out of the pipe, your running rich. Also if your idling for a significant amount of time then your engine will build up unburned fuel in the block and that will be expelled when you throttle it up.
Paradoxmaker is offline  
Reply With Quote
Old 02-19-2007, 03:54 PM
  #3  
Tech Rookie
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 10
Default

i am not sure but the booklet says 21R/ABC is that what my engine is


so if its to rich do i adjust the low speed needle.
rex-x mick is offline  
Reply With Quote
Old 02-19-2007, 08:43 PM
  #4  
Tech Regular
 
amain's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: ottawa ontario canada
Posts: 357
Default

no. never adjust the low speed first. always the high speed. its the big long one that sticks out going up where the fule niple comes from. if ur spitting fule out right now turn it in (leaning it out) 1/8 th's of at a time. until at full throttle u have a nice blue/white line of smoke and u have a nice sound to it to
amain is offline  
Reply With Quote
Old 02-19-2007, 09:08 PM
  #5  
Tech Elite
iTrader: (1)
 
Illbreakthat's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: With your sister!
Posts: 3,521
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

Thats right adjust the highspeed for power than attack the low speed.... the needle that your pointing at IS a MID needle the low speed will be at the end of the other side of the carb. Yes you should have smoke coming out if not then its running lean on the low end. I hope this answered your questions.
Illbreakthat is offline  
Reply With Quote
Old 02-19-2007, 10:58 PM
  #6  
Tech Rookie
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 10
Default

one last thing.
it kept happening this arvo.
when ever i pulled out the glow plug charger thingy

it kept cutting the motor out. what could this be
rex-x mick is offline  
Reply With Quote
Old 02-19-2007, 11:30 PM
  #7  
Tech Addict
iTrader: (5)
 
steelhawke's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Junction City, WI
Posts: 661
Trader Rating: 5 (100%+)
Default

Yes that was the low speed needle, the tall one is your high end. If I remember correct it was like 2 1/2 turns out on low and 3 1/2 on high for factory setting(21=size r=race ABC=type of sleeve). I've had motors spit fuel while running awsome, it should be a very tiny amount thou. This means it is on the rich side but I like to get as much life outta my motors as possible. I only bash around these days with nitro so why push it. I've blown motors runnin them lean and maxed one day. Only to run another day with a 12 degree temp differance and forget to richin up a click. Insta paper wieght. Amain and illbreakthat(love the name btw) mention the keys to running nitro; watch for that smoke trail,never over adjust the carb. Getting a temp gauge too if you don't have one. Watching the motors temp helps you tune the carb aswell.
steelhawke is offline  
Reply With Quote
Old 02-19-2007, 11:33 PM
  #8  
Tech Addict
iTrader: (5)
 
steelhawke's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Junction City, WI
Posts: 661
Trader Rating: 5 (100%+)
Default

Shoot just saw your last post there. If the motor is spitting fuel and killing after your taking the glow igniter off. ITS TO RICH.
steelhawke is offline  
Reply With Quote
Old 02-19-2007, 11:53 PM
  #9  
Tech Rookie
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 10
Default

it aint spitten no more. its just got a nice thin white smoke. so if it cuts out once i remove the glow charge, its still to rich

Thanks everyone for helping me I really appreciate it...


the red arrows show my screws,in the manual it says
high speed
low speed
and idle


the blue arrow indicates where it should be a low speed but there is no screw i have double checked
rex-x mick is offline  
Reply With Quote
Old 02-20-2007, 05:52 AM
  #10  
Tech Fanatic
iTrader: (11)
 
LogiK's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Central Coast, NSW, Australia
Posts: 757
Trader Rating: 11 (92%+)
Default



Its on the end of the carby slide normally.
LogiK is offline  
Reply With Quote
Old 02-20-2007, 11:20 AM
  #11  
Tech Rookie
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 10
Default

i know where you mean but there is no screw there
rex-x mick is offline  
Reply With Quote
Old 02-20-2007, 12:50 PM
  #12  
Super Moderator
iTrader: (192)
 
Marcos.J's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Semper Fi
Posts: 28,100
Trader Rating: 192 (100%+)
Default

Originally Posted by rex-x mick
i know where you mean but there is no screw there
if that is a OS motor then that is the low end needle thats how the carburator is on the Max engines
Marcos.J is offline  
Reply With Quote
Old 02-20-2007, 10:19 PM
  #13  
Tech Rookie
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 10
Default

i just got it tuned and runs sweet now.
rex-x mick is offline  
Reply With Quote
Old 02-22-2007, 10:27 AM
  #14  
Super Moderator
iTrader: (192)
 
Marcos.J's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Semper Fi
Posts: 28,100
Trader Rating: 192 (100%+)
Default

Originally Posted by rex-x mick
i just got it tuned and runs sweet now.
good for you
Marcos.J is offline  
Reply With Quote
Old 02-23-2007, 06:25 PM
  #15  
Tech Rookie
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 10
Default

here is the next problem

I got it tuned then replaced the clutch bearings an clutch shoes.

but my question is when i start her up , have a little drive then come to a stop on concrete then let go of the brake. It starts to creep forward when it just idles.
and when i lift the back wheel up it just builds up wheel speed.


Is this normal

whats causing this.

PLEASE HELP Confused
rex-x mick is offline  
Reply With Quote

Thread Tools
Search this Thread

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Terms of Service