Go Back  R/C Tech Forums > General Forums > RC Flight
CANT control throttle; Spektrum 6e w/ Eflite UMX Radian >

CANT control throttle; Spektrum 6e w/ Eflite UMX Radian

CANT control throttle; Spektrum 6e w/ Eflite UMX Radian

Reply

Old 09-18-2019, 06:53 PM
  #1  
Tech Rookie
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 1
Default CANT control throttle; Spektrum 6e w/ Eflite UMX Radian

First RC plane. I got the UMX Radian from Eflite, (because I knew I would crash so I went for a cheap foam RC)... also, as far as I know, the AS3X receiver helps a lot with stabilization.

I plan to upgrade planes when I learn to pilot basic RC, so I got Spektrum 6e DSMX transmitter so I can control ailerons (etc) in future models.

Problem is, binding was partially successful - for elevator and rudder - but COULD NOT control throttle! itís ďboundĒ so to speak, but transmitter has no effect at the receiver.

workaround #1: throttle stick is bound, but has no effect. So I decided to use Trim slider as the throttle control. However, this method was unable to provide enough throttle to get airborne (I estimate it maxed 20% throttle?)

workaround #2; reset all binding, started from scratch. now I can get 100% throttle... or 0%. Nothing in between. Stick is assigned, I can see itís position in transmitter at various levels. But it has no effect on the plane, so I have to toggle a switch, which gives only 0% throttle or 100% throttle. Donít really want that...

I really canít figureout how to get the throttle stick to bind and respond as needed!

Can anyone offer guidance? Itís hard to find instructions (6e with UMX radian), since itís probably trivial for most people with a 6+ channel transmitter to easily bind this basic sailplane.
cloudseeder is offline  
Reply With Quote
Old 09-25-2019, 06:28 PM
  #2  
Tech Master
iTrader: (66)
 
Kent Beal's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Tehachapi, CA
Posts: 1,094
Trader Rating: 66 (100%+)
Default

Hi,
I'm not sure what the issue is but try this and should get it working.

1. Do a model reset on the radio and this will restore to default settings. Function list> system setup>Model utilities>Model reset.
2. Once done got to the Function List then Monitor screen. Do you see the throttle "THR" dot move as you move the stick up and down?
If yes, Good as that is exactly what you want to see. Turn off the radio.
3. Plug the battery in to the plane to get it in to bind mode(will see the flashing bind light).
4. Get the radio 8-10 feet away from the plane,make sure the antenna of the radio is not point at the plane, hold down the bind button and turn on the radio. Once you see "binding" on the screen let go of the button.
5. If all goes well the radio should show "binding 22MS" and the light on the plane will go solid. At this point it all should work now.

Let me know what happens.
Kent

If "no" to question 2. There is likely a problem with the radio(mechanically speaking)and will need to contact Horizon Hobby.
Kent Beal is offline  
Reply With Quote
Old 09-26-2019, 03:15 PM
  #3  
Tech Master
iTrader: (66)
 
Kent Beal's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Tehachapi, CA
Posts: 1,094
Trader Rating: 66 (100%+)
Default

Also I forgot is the radio in sailplane mode? If so that is the issue, in this mode the radio puts throttle on a switch instead of the stick.
change radio to airplane mode and skip doing my previous post.
Kent Beal is offline  
Reply With Quote
Old 09-27-2019, 02:56 PM
  #4  
Tech Master
 
the rc guy's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Detroit
Posts: 1,651
Thumbs up

Originally Posted by Kent Beal View Post
Also I forgot is the radio in sailplane mode? If so that is the issue, in this mode the radio puts throttle on a switch instead of the stick.
change radio to airplane mode and skip doing my previous post.
I can almost guarantee that is yes...
the rc guy is offline  
Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service