R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Radio and Electronics

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-02-2011, 02:07 PM   #646
Tech Addict
 
4wheeldrive's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Woodstick Ga.
Posts: 690
Trader Rating: 22 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by jorgesimes View Post
It's thermal cut. Check your Motor Temperature Cut and remenber that you read outside the can and that could mean more 20-30 inside the motor where the ESC reads.

Not sure what you mean by checking the "Motor Temperature Cut"

I was able to hold/touch the motor and besides we checked the temp from every angle and it never read more than 100deg??
4wheeldrive is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2011, 03:51 AM   #647
Tech Addict
 
Join Date: May 2006
Location: Portugal
Posts: 547
Default

Quote:
Originally Posted by 4wheeldrive View Post
Not sure what you mean by checking the "Motor Temperature Cut"

I was able to hold/touch the motor and besides we checked the temp from every angle and it never read more than 100deg??
In the programming parameters there is a menu called "Protection" and a sub menu called "Motor Temperature Cut", this function cuts the ESC when the motor reaches the choosen temperature.
Are you talking 100 C or F? If your saying Celsius and reading outside the can, that is way too much for almost any motor on the market, for sure it means almost 130C inside the motor and way over melting point.
__________________
Team AME/ORCA
https://www.facebook.com/strawberryrcdesigns
http://www.strawberryrcdesigns.pt/
jorgesimes is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2011, 06:28 AM   #648
Tech Addict
 
4wheeldrive's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Woodstick Ga.
Posts: 690
Trader Rating: 22 (100%+)
Default

It was 100degF I was able to touch the motor it was barely hot. I will look into the Motor Temperature Cut setting as this seems to be the culprit since the motor was well within operating temps.
4wheeldrive is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2011, 09:45 AM   #649
Tech Addict
 
Join Date: May 2006
Location: Portugal
Posts: 547
Default

Quote:
Originally Posted by 4wheeldrive View Post
It was 100degF I was able to touch the motor it was barely hot. I will look into the Motor Temperature Cut setting as this seems to be the culprit since the motor was well within operating temps.
Yeah, that looks really low temp. Check the programming and comeback for feedback.
__________________
Team AME/ORCA
https://www.facebook.com/strawberryrcdesigns
http://www.strawberryrcdesigns.pt/
jorgesimes is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2011, 06:13 PM   #650
Tech Addict
 
4wheeldrive's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Woodstick Ga.
Posts: 690
Trader Rating: 22 (100%+)
Default

I'm confused, I just hooked up the programmer and checked the temp cutoff settings and the esc was set to 220f and the motor was at 160f. I'm guessing that the sensor board is bad on the motor.

Last edited by 4wheeldrive; 10-03-2011 at 07:35 PM.
4wheeldrive is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2011, 07:36 PM   #651
Tech Addict
 
4wheeldrive's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Woodstick Ga.
Posts: 690
Trader Rating: 22 (100%+)
Default

Is this new firmware only recommended for boosted use or is there a benefit in it for non boosted use? I just ordered my Viper link so I am running version A19 and will update to the current version.
4wheeldrive is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2011, 07:43 PM   #652
Tech Master
 
smyka's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Broad Brook,CT
Posts: 1,182
Send a message via AIM to smyka
Default

you wil notice a big improvement in power between the a19 and the a23 version
__________________
Trinity, Proline ,EA motorsports, T.O.P Racing ,Futaba ,Bsr Racing tires ,Advantage racing products,Hot Bodies racing,Tq Wire ,REDS Racing, Orca ,Protoform racing
smyka is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2011, 03:00 AM   #653
Tech Addict
 
Join Date: May 2006
Location: Portugal
Posts: 547
Default

Quote:
Originally Posted by 4wheeldrive View Post
I'm confused, I just hooked up the programmer and checked the temp cutoff settings and the esc was set to 220f and the motor was at 160f. I'm guessing that the sensor board is bad on the motor.
As i said before the ESC reads inside the motor and that could lead to some huge diferences such as 80F around 30C, if you read that on the can and it could be just seconds after the switch off, it's easy to the ESC have read it 220F inside the motor.
__________________
Team AME/ORCA
https://www.facebook.com/strawberryrcdesigns
http://www.strawberryrcdesigns.pt/
jorgesimes is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2011, 03:01 AM   #654
Tech Addict
 
Join Date: May 2006
Location: Portugal
Posts: 547
Default

Quote:
Originally Posted by 4wheeldrive View Post
Is this new firmware only recommended for boosted use or is there a benefit in it for non boosted use? I just ordered my Viper link so I am running version A19 and will update to the current version.
It's a huge diference specially in boosted and pay attention that the new firmware is not yet ROAR approved for non timing.
__________________
Team AME/ORCA
https://www.facebook.com/strawberryrcdesigns
http://www.strawberryrcdesigns.pt/
jorgesimes is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2011, 06:28 AM   #655
Tech Addict
 
4wheeldrive's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Woodstick Ga.
Posts: 690
Trader Rating: 22 (100%+)
Default

Thank you for the feedback.

How can I get the latest firmware?
4wheeldrive is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2011, 06:36 AM   #656
Tech Addict
 
Join Date: May 2006
Location: Portugal
Posts: 547
Default

Send me your mail trough pm.
__________________
Team AME/ORCA
https://www.facebook.com/strawberryrcdesigns
http://www.strawberryrcdesigns.pt/
jorgesimes is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2011, 11:35 AM   #657
Tech Addict
 
4wheeldrive's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Woodstick Ga.
Posts: 690
Trader Rating: 22 (100%+)
Default

Does the pc software come with PC link?
4wheeldrive is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2011, 11:41 AM   #658
Tech Addict
 
Join Date: May 2006
Location: Portugal
Posts: 547
Default

Nope, will send you by mail ASAP because i forgot you didn't have.

Sorry.
__________________
Team AME/ORCA
https://www.facebook.com/strawberryrcdesigns
http://www.strawberryrcdesigns.pt/
jorgesimes is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2011, 08:00 AM   #659
Tech Master
 
Join Date: Jul 2011
Location: Austin, TX
Posts: 1,117
Trader Rating: 13 (100%+)
Default

I didn't see an answer to this specific question... although we have discussed it before.

The VTX10 speedo is not a 1S lipo compatible speed control. However, most non-1S compatible ESCs can be used with a rec pack or booster, by disabling the low voltage cutoff... or by leaving the ESC turned off(in the case where the LV cutoff cannot be turned off).

Obviously the VTX10 is not 1S compatible. And, from my readings in the instruction manual, it appears that the LV cutoff only goes down to ~4.2 volts? And it doesn't appear that it can be disabled altogether.

So.... the question is.... with a rec pack or booster, can the VTX10 be run with a 1S lipo with the ESC turned off(like people were doing with the Tekin RS before hte updated firmware came out)?
JamesL_71 is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2011, 12:17 PM   #660
Tech Elite
 
jeff jenkins's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Snohomish, WA
Posts: 4,020
Trader Rating: 77 (100%+)
Default

the viper speed controls cannot be ran with rx packs. it doesn't like them becuase of the micro proccessor in the on/off switch.

but running a booster, the esc has to be able to go down to 3.2v or below on the esc's cut-off and you have to remove the low voltage cutoff on the booster like the novak one in order for it to work as the speedo turns itself on once the switch on the booster is turned on because of the micro proccessor.
I have been running one of the origional prototypes of the vtrax1 esc from the first batch that had an internal booster issue and have put one of the novak boosters on it and have ran it for about a year now and this is what i have come up with in that time. Currently i am still using that one and i am also running the newest version of prototypes and so far it has been flawless . so it shouldnt be too much longer before the vtx1 is in production . but dont quote me on that!
__________________
Maclan Racing Products-Bellgate Distributions-PR Racing- Prospeed
jeff jenkins is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Viper RC - mini-dub Radio and Electronics 12069 12-04-2017 10:44 AM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 11:02 AM.


Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net