Like Tree195Likes

Novarossi engines thread

Old 07-31-2017, 12:41 PM
  #5326  
Tech Initiate
iTrader: (4)
 
Join Date: Jan 2004
Location: NYC
Posts: 32
Trader Rating: 4 (100%+)
Default Bad Rods?

Hi everyone, I was wondering if people have had any problems with Novarossi rods in any recent .21 engines? This past weekend, I was running a Mito 9 on it's 3rd tank, still rich and blew the rod. This engine was broken in from the factory already and I was finishing up the process on the track. I typically change the rod after the first half gallon after break in but this one didn't last...
jimiaxplyr is offline  
Old 07-31-2017, 02:21 PM
  #5327  
Tech Master
iTrader: (5)
 
mustangkillaz's Avatar
 
Join Date: May 2004
Posts: 1,155
Trader Rating: 5 (100%+)
Default

Sucks
mustangkillaz is offline  
Old 07-31-2017, 02:23 PM
  #5328  
Tech Elite
 
Pooh2's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Somewhere here on Earth
Posts: 2,613
Default

Originally Posted by jimiaxplyr
Hi everyone, I was wondering if people have had any problems with Novarossi rods in any recent .21 engines? This past weekend, I was running a Mito 9 on it's 3rd tank, still rich and blew the rod. This engine was broken in from the factory already and I was finishing up the process on the track. I typically change the rod after the first half gallon after break in but this one didn't last...
Those Novarossi Broken in engines need at least half a gallon before you run them. If there a pinch, keep running it!
Pooh2 is offline  
Old 07-31-2017, 02:29 PM
  #5329  
Tech Initiate
iTrader: (4)
 
Join Date: Jan 2004
Location: NYC
Posts: 32
Trader Rating: 4 (100%+)
Default

Originally Posted by Pooh2
Those Novarossi Broken in engines need at least half a gallon before you run them. If there a pinch, keep running it!

Thanks for writing back Pooh. Yes I know. I have had maybe 6 engines that are broken in before this one. However, this one "broke itself in" when the rod snapped. I was still running rich and breaking it in while this happened. It seems like there is a problem with nova rods since this is very premature.
jimiaxplyr is offline  
Old 07-31-2017, 02:54 PM
  #5330  
Tech Lord
 
Roelof's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Holland
Posts: 12,403
Default

So you have one broken rod and thinks directly there is a production issue?
nitrodude likes this.
Roelof is offline  
Old 07-31-2017, 02:58 PM
  #5331  
Tech Initiate
iTrader: (4)
 
Join Date: Jan 2004
Location: NYC
Posts: 32
Trader Rating: 4 (100%+)
Default

Originally Posted by Roelof
So you have one broken rod and thinks directly there is a production issue?
No, not necessarily, I was just wondering if anyone else has had this problem recently. I have had such good luck with Novas in the past and this one just happened so quickly that it seemed very strange to me.
jimiaxplyr is offline  
Old 07-31-2017, 03:00 PM
  #5332  
Tech Master
iTrader: (47)
 
Join Date: Jan 2011
Location: Wichita,KS
Posts: 1,166
Trader Rating: 47 (98%+)
Default

I never broke a rod. And never replace a rod that was not worn out.

I have a gallon through serveral engines that I am running now.
mustangkillaz likes this.
wichitafc98 is offline  
Old 07-31-2017, 09:25 PM
  #5333  
Tech Master
iTrader: (5)
 
mustangkillaz's Avatar
 
Join Date: May 2004
Posts: 1,155
Trader Rating: 5 (100%+)
Default

Could be a bad piece of metal or crappy break in. The Italians up there are pretty moody, so are Farrari cars..haha. Somewhat of a joke, but somewhat serious. Unless every rod is passed through xray, there can be some defective billets.

With that said, my rods are replaced when they wear out or earlier if abused heavily.
mustangkillaz is offline  
Old 08-01-2017, 01:41 PM
  #5334  
Tech Adept
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 161
Default

Originally Posted by jimiaxplyr
Hi everyone, I was wondering if people have had any problems with Novarossi rods in any recent .21 engines? This past weekend, I was running a Mito 9 on it's 3rd tank, still rich and blew the rod. This engine was broken in from the factory already and I was finishing up the process on the track. I typically change the rod after the first half gallon after break in but this one didn't last...
yes i had a new replacment rod fail in my mito 35 look back in this thread for
info the engine was retured to nova but there customer service is very bad
nova no about the problems (think they have released a new r7 rod) but not
even a explination to there customers
rick oxley is offline  
Old 08-01-2017, 02:56 PM
  #5335  
Tech Elite
iTrader: (5)
 
ralphierace13's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 2,565
Trader Rating: 5 (100%+)
Default

Originally Posted by rick oxley
yes i had a new replacment rod fail in my mito 35 look back in this thread for
info the engine was retured to nova but there customer service is very bad
nova no about the problems (think they have released a new r7 rod) but not
even a explination to there customers
It's not bad customer service it's business, of they come out and admit they updated the rods cause there was a defect that's admitting fault on there part then they would have to replace everyone's engine or rod that ever had a broken rod with that number 7 on it. So they remain silent, the only way to get the truth would be to invoke a law suit then they would have to be a trial and the truth would come out so they are smart and they stay silent. You could start a class action lawsuit and if you win they would wind up paying out alot if money!!!
ralphierace13 is offline  
Old 08-01-2017, 11:47 PM
  #5336  
Tech Master
iTrader: (5)
 
mustangkillaz's Avatar
 
Join Date: May 2004
Posts: 1,155
Trader Rating: 5 (100%+)
Default

WC 35 have this issue? Im trying to remember the rod number engraving.

This is no surprise. Novarossi is very snob like if you ring them. Even in E-mail, they do act like their shit dont STINK.

If I loose a rod and they don't come through, I'll document and post webwide. I sent an email to them but it bounced back. Who knows what's going on.

OS will be my next go to should this occur.
mustangkillaz is offline  
Old 08-01-2017, 11:57 PM
  #5337  
Tech Master
iTrader: (5)
 
mustangkillaz's Avatar
 
Join Date: May 2004
Posts: 1,155
Trader Rating: 5 (100%+)
Default

Here's my rod, looks like I've got the questionable one.
Attached Thumbnails Novarossi engines thread-20170702_021218.jpg   Novarossi engines thread-20170729_013308.jpg  
mustangkillaz is offline  
Old 08-02-2017, 10:50 AM
  #5338  
Tech Elite
iTrader: (27)
 
dan_vector's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 4,332
Trader Rating: 27 (100%+)
Default

If you are worried just fit one of the new 2017 rods. Mind you I've never had a Novarossi conrod fail in any of my.21s both on and offroad. R7's and R4's.
mustangkillaz likes this.
dan_vector is offline  
Old 08-02-2017, 10:51 AM
  #5339  
Tech Elite
iTrader: (27)
 
dan_vector's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 4,332
Trader Rating: 27 (100%+)
Default

New R4-17 Conrod for 1/8 on-road engines - NOVAROSSI WORLD
dan_vector is offline  
Old 08-02-2017, 12:06 PM
  #5340  
Tech Master
iTrader: (9)
 
BigC2007's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 1,880
Trader Rating: 9 (100%+)
Default

Out of all the novarossi's I have had I never had a rod issues , but picco man oh man that is another story !
dan_vector likes this.
BigC2007 is offline  

Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service -

Copyright © 2024 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.