R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Nitro On-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 08-21-2005, 07:44 AM   #1
Tech Regular
 
Dragon's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: EaSt SiNgApOrE
Posts: 467
Send a message via ICQ to Dragon
Default Engine Help Please! :(

Hi, recently got a OS TR P T, got a problem....

It idles properly, however when i pull the throttle slightly abt 30-40%, the engine boggs out.

I have slowly tried to richen the fuel/air mixture screw even till the point it almost dies but it still cuts out when i slowly pull the trigger...

is there something else i can adjust? i have run out of options after trying for 4 hours....

TIA
Dragon is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2005, 07:57 AM   #2
Moderator
 
Artificial-I's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Rurouni Kenshin
Posts: 3,459
Trader Rating: 17 (100%+)
Send a message via AIM to Artificial-I
Default

If the engine bogs then you should have leaned it. Try going back to your original settings and lean the low-end some and see how that goes.

BTW we have a nitro engine forum just above.
Artificial-I is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2005, 08:36 AM   #3
Tech Regular
 
Dragon's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: EaSt SiNgApOrE
Posts: 467
Send a message via ICQ to Dragon
Default

is there? i cant seem to find it...

dun mind posting a link to it? many many thanks
Dragon is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2005, 12:58 PM   #4
Tech Rookie
 
Edwards's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Derbyshire, England
Posts: 13
Wink

Yep, definitely lean the engine if it's bogging down. It's all audible, if it sounds like it's gurgling and there is lots of smoke and oil coming from the stinger, then lean it out. If it's sounding starved and struggling, then richen it. Unfortunately, the two sound very similar and are hard to distinguish, if in doubt, richen it. The rich/lean mixture are affected by the temperature of the air/enging so give it a few minutes at idle to warm up, especially if your running it in the cold.

Thanks,
Chris
Edwards is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2005, 09:22 PM   #5
Tech Elite
 
Mie3R's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Johor Bahru, Malaysia
Posts: 4,201
Trader Rating: 9 (100%+)
Default

sounds like the engine is too rich or the mixture is not in right position. if everything seem to be fine, then check the turbo plug. change to other no. will help u finally.
Mie3R is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2005, 09:27 PM   #6
Tech Champion
 
Slotmachine's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Germantown Maryland
Posts: 5,699
Trader Rating: 4 (100%+)
Send a message via MSN to Slotmachine
Default

Quote:
Originally Posted by Dragon
is there? i cant seem to find it...

dun mind posting a link to it? many many thanks

Link to it!

http://www.rctech.net/forum/forumdisplay.php?f=71
__________________
HOBBYWING NORTH AMERICA /FALCON SEKIDO/ TEKNO RC TEAM/VBC Racing America/VP-PRO RACING TIRES/2010 R.O.A.R. VTA National Champion Driving a T2R PRO/NANO-TECH Batteries Paul Rush
Slotmachine is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2005, 09:30 PM   #7
Tech Champion
 
Slotmachine's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Germantown Maryland
Posts: 5,699
Trader Rating: 4 (100%+)
Send a message via MSN to Slotmachine
Default

Quote:
Originally Posted by Dragon
Hi, recently got a OS TR P T, got a problem....

It idles properly, however when i pull the throttle slightly abt 30-40%, the engine boggs out.

I have slowly tried to richen the fuel/air mixture screw even till the point it almost dies but it still cuts out when i slowly pull the trigger...

is there something else i can adjust? i have run out of options after trying for 4 hours....

TIA
Also try a hot plug, unless it is above 100 deg`s. I run hot always in the 12 engines.
__________________
HOBBYWING NORTH AMERICA /FALCON SEKIDO/ TEKNO RC TEAM/VBC Racing America/VP-PRO RACING TIRES/2010 R.O.A.R. VTA National Champion Driving a T2R PRO/NANO-TECH Batteries Paul Rush
Slotmachine is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2005, 11:56 PM   #8
Tech Regular
 
Dragon's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: EaSt SiNgApOrE
Posts: 467
Send a message via ICQ to Dragon
Default

whats the difference between hot/cold?(if got such a thing) plugs?

hot for hot weather? or burn hotteR?

me using 25% blue thunder sport....
Dragon is offline   Reply With Quote
Old 08-26-2005, 03:09 AM   #9
pme
Tech Adept
 
pme's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 239
Default carb

carb failure... try cheking your carb maybe its no good for compression or it may have leaks
pme is offline   Reply With Quote
Old 08-26-2005, 03:11 AM   #10
Tech Regular
 
Dragon's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: EaSt SiNgApOrE
Posts: 467
Send a message via ICQ to Dragon
Default

Omg I have been trying to get my car to move like for 5hrs and i still cant seem to solve the problem....

i have tested mixture needle like from all the way in to all the way out.... which means thats not the problem....

is there something else that can cause it to cut out when i pull the trigger?

clutch engaging too early??
using the wrong pipe?? (im using the shark 5.2mm)
fuel lines too short??

Oh and i noticed that sometimes when trying to start the engine, it can sometimes run in the reverse direction! is that bad?

I am darned stressed and sad now....
Dragon is offline   Reply With Quote
Old 08-26-2005, 03:24 AM   #11
Tech Regular
 
Dragon's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: EaSt SiNgApOrE
Posts: 467
Send a message via ICQ to Dragon
Default

Heres the top view of it... if u notice anything wrong... please let me know!
Attached Thumbnails
Engine Help Please! :(-top.jpg  
Dragon is offline   Reply With Quote
Old 08-26-2005, 03:33 AM   #12
Tech Rookie
 
Edwards's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Derbyshire, England
Posts: 13
Thumbs down

Quote:
Originally Posted by Dragon
Oh and i noticed that sometimes when trying to start the engine, it can sometimes run in the reverse direction! is that bad?
Damn brother, that is a SERIOUS problem. An running backwards is NOT GOOD! I mean seriously, seriously not good. The only thing I could think of is the ignition timing being wrong due to an incorrect/faulty glow plug for your engine/fuel combination.

Thanks,
Chris

P.S: That's a nice car you've got!
Edwards is offline   Reply With Quote
Old 08-26-2005, 03:35 AM   #13
Tech Rookie
 
Edwards's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Derbyshire, England
Posts: 13
Default

By the way, is that a FUEL FILTER you've got coming out of the exhaust-fuel tank line? Rip it out right away. That line should just be a straight connection between the fuel tank and the tuned pipe. Only have a fuel filter on the fuel tank-engine line, and make sure it gets cleaned alot.

Thanks,
Chris
Edwards is offline   Reply With Quote
Old 08-26-2005, 03:37 AM   #14
Tech Rookie
 
Edwards's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Derbyshire, England
Posts: 13
Default

Also, check and clean your air filter, check and clean the clutch, check and clean the engine and, if you know how, strip it down completely. ONLY DO THIS IF YOU KNOW HOW!!!!


Thanks,
Chris
Edwards is offline   Reply With Quote
Old 08-26-2005, 03:41 AM   #15
Tech Regular
 
Dragon's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: EaSt SiNgApOrE
Posts: 467
Send a message via ICQ to Dragon
Default

ARrrghhh how how???

Running backwards is bad??? will it get damaged?????

ARRGGHhhh!!!....

ARGGGGGGGHHHHh!!!!

The previous owner said he changed to a OS P8 cold plug... but i noticed that there is no shim there between the plug and the head... is that another problem??
Dragon is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
GO 28R/Full Starter Engine GRracing Ver.Team Fully Modified Engine handpiece Onroad Nitro Engine Zone 0 07-28-2007 03:42 AM
Ofna Picco .21B 3 Port engine, good budget engine Cain Electric Off-Road 1 03-26-2007 08:32 AM
selling custom savage roller with engine, truck zillia modded engine.$275 pat360xboxhalo3 R/C Items: For Sale/Trade 2 01-11-2007 05:23 AM
mugen mst1 with engine and pipe f/t for 1/8 buggy engine tony montana R/C Items: For Sale/Trade 5 08-22-2006 04:52 PM
Engine Temperatures for Break-In and Normal Use for XTM 24.7 Engine. Head Shims? racer rich Nitro On-Road 0 12-13-2002 11:49 PM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 03:33 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net