R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Nitro On-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-26-2009, 09:15 PM   #1
Tech Adept
 
calrosse's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: B main and movin up to the A main
Posts: 206
Default Have a problem.??

I have a hpi rs4 evo 3 and after awhile on running it wont stay running, any help would be great Thanks guys



Schuy.
calrosse is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2009, 11:28 PM   #2
Tech Master
 
freestyles's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Sydney
Posts: 1,118
Trader Rating: 14 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by calrosse View Post
I have a hpi rs4 evo 3 and after awhile on running it wont stay running, any help would be great Thanks guys



Schuy.

You might have to give a bit more info than that. What motor is it? What temp is it when it cuts out? Is it blowing smoke? etc etc
__________________
This public service announcement was brought to you by the letter "B" and the number "9". Thanks for watching.
freestyles is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2009, 11:39 PM   #3
Tech Adept
 
calrosse's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: B main and movin up to the A main
Posts: 206
Default

The motor is the .15fe hpi motor. IT's like when i hit my brakes it dies. I don't know what temp it runs at i don't have a temp gun. Yes it is blowing smoke not when it is idling, but when i get on it she blows smoke.
calrosse is offline   Reply With Quote
Old 06-27-2009, 12:27 AM   #4
Tech Elite
 
Pattojnr's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Perth Australia
Posts: 4,594
Trader Rating: 19 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by calrosse View Post
The motor is the .15fe hpi motor. IT's like when i hit my brakes it dies. I don't know what temp it runs at i don't have a temp gun. Yes it is blowing smoke not when it is idling, but when i get on it she blows smoke.
could be too lean ? is it blowing smoke ? or heaps of smoke (rich) . also see if your radio has end points, set the max travel through the radio. make sure also the throttle linkage is setup right, it may idle fine, accel good, but once brakes used, it maybe not set right , and closignthe throttle more to make it cut out while braking. best way to check , is turn your radio gear on, engine not running, try to close the linkage on the carb by hand, not radio, if it closes more, then its not setup right, or use your brakes and look at the carb, if it closes more under brakes, then put more spring tension on the carb linkage.
__________________
Serpent - Walter RC
Serpent E Power ..... Serpent 747 Reds M3T
Serpent 966-TE Reds M7T .... S411ERYX Speedpassion 3.5T, T-Shox
Serpent 811-TE REDs R5T
Pattojnr is offline   Reply With Quote
Old 06-27-2009, 02:34 AM   #5
Tech Master
 
JetMD's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Richmond VA
Posts: 1,172
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

Or, just tighten your idle stop screw until it won't cut off when you hit the brakes. There should be 3 screws for adjustment on that carburator. One is near the throttle rotary valve and this is the low speed adjustment. The second should be visable from above the carburator (it will be at the highest point of the carb.) and this is the high speed adjustment. The third is the idle stop screw. It should be the hardest to reach between the back of the carb. and the engine. This screws only purpose is to limit how far the throttle closes. If the motor cuts off when you hit the brakes, the throttle is closing too far. Just tighten this screw a little at a time until it won't cut off anymore.
__________________
www.vorra.org

MINO Racing
JetMD is offline   Reply With Quote
Old 06-27-2009, 05:26 AM   #6
Tech Adept
 
Join Date: Aug 2008
Location: Newport News, VA
Posts: 114
Default

Could also be your clutch, thrust bearing may be shot...
__________________
THANKS to VISA, MC, TWISTER TIRES, and my WIFE

MY RIDE - MTX4R, MURNAN RBM3, RB R3, NOVA 2601 & 2630, TWISTER TIRES, MAXYS FUEL
MY OTHER RIDE - CRC GEN XL, TEKIN RS PRO, REDLINE 10.5, THUNDER POWER 1-CELL, AND AGAIN TWISTER TIRES
cdub1 is offline   Reply With Quote
Old 06-27-2009, 07:20 AM   #7
Tech Adept
 
calrosse's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: B main and movin up to the A main
Posts: 206
Default

HHMMMMM........ I will check it out today. With The idle screw. It's not blowing a ton of smoke but it is blowing some. I will play with it and let you guys know what had happened. Thanks guys.


Thanks Schuyler.
calrosse is offline   Reply With Quote
Old 06-27-2009, 07:57 PM   #8
Tech Master
 
freestyles's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Sydney
Posts: 1,118
Trader Rating: 14 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by calrosse View Post
HHMMMMM........ I will check it out today. With The idle screw. It's not blowing a ton of smoke but it is blowing some. I will play with it and let you guys know what had happened. Thanks guys.


Thanks Schuyler.

The idle screw should have nothing to do with the smoke comming out of your exhaust. Only your top,mid,low range needles will have an impact. I personally wouldn't touch the mid range if that motor has one.
__________________
This public service announcement was brought to you by the letter "B" and the number "9". Thanks for watching.
freestyles is offline   Reply With Quote
Old 06-27-2009, 08:48 PM   #9
Tech Adept
 
calrosse's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: B main and movin up to the A main
Posts: 206
Default

Well thank you everyone that had helped me yesterday and today. I got it screaming now, She's like i have never seen before. It was awesome i am proud of myself i got running great, and then, and then, i broke the high needle flush with the carb base. STUPID. After i got it running good i went to take it back out and seen a guy i had done a job for and he wanted to look at the car, so i let him then he wanted to see it run, so i started it and drove it around and then i hit some fine pebbles and she spun went under a van, and a truck tire stop it with the carb. CRAZY. Well those are the brakes when you are new.
Thanks guys for helping me.



Schuyler....P.S. sorry so long but had to tell you the story.
calrosse is offline   Reply With Quote
Old 06-27-2009, 09:35 PM   #10
Tech Master
 
freestyles's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Sydney
Posts: 1,118
Trader Rating: 14 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by calrosse View Post
Well thank you everyone that had helped me yesterday and today. I got it screaming now, She's like i have never seen before. It was awesome i am proud of myself i got running great, and then, and then, i broke the high needle flush with the carb base. STUPID. After i got it running good i went to take it back out and seen a guy i had done a job for and he wanted to look at the car, so i let him then he wanted to see it run, so i started it and drove it around and then i hit some fine pebbles and she spun went under a van, and a truck tire stop it with the carb. CRAZY. Well those are the brakes when you are new.
Thanks guys for helping me.



Schuyler....P.S. sorry so long but had to tell you the story.

Or should you say you HAD it screaming Nah really you poor bugger. You should be able to buy a replacement carby but maybe now it's a good excuse to get a bigger, better motor
__________________
This public service announcement was brought to you by the letter "B" and the number "9". Thanks for watching.
freestyles is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2009, 08:49 AM   #11
Tech Adept
 
calrosse's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: B main and movin up to the A main
Posts: 206
Default

Quote:
Originally Posted by freestyles View Post
Or should you say you HAD it screaming Nah really you poor bugger. You should be able to buy a replacement carby but maybe now it's a good excuse to get a bigger, better motor
That was my thought exactly. I am thinking about a os motor. had one treated me good and i have heard good things about them too. So i am looking in to it. Thanks freestyles for feeling my pain, and oh yeah she was screaming.
calrosse is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2009, 09:34 PM   #12
Tech Regular
 
Join Date: Nov 2008
Location: Virginia, USA
Posts: 480
Trader Rating: 3 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by calrosse View Post
............Well those are the brakes when you are new.
Thanks guys for helping me.



Schuyler....P.S. sorry so long but had to tell you the story.
Or lack there of...sorry for you mishap but its part of the program. Now get over to your LHS and get repair parts and get back out there.
Kyo83 is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2009, 10:02 PM   #13
Tech Adept
 
calrosse's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: B main and movin up to the A main
Posts: 206
Default

Quote:
Originally Posted by Kyo83 View Post
get repair parts and get back out there.


That's my plan stan.....lol......jk. Hey i am going to save and get a os motor, and some hop up parts...........
calrosse is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2009, 09:12 AM   #14
Tech Fanatic
 
nazwenhome's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 977
Trader Rating: 33 (97%+)
Default

i see ur getting OS motor.. it wont disappoint u. anyway, enjoy racing
__________________
Serpent S411 TE : ready to race
Tamiya TA05 VDF : sleeping mode
Align 450 sports v2 : tick-tock in progress
nazwenhome is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2009, 09:20 PM   #15
Tech Adept
 
calrosse's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: B main and movin up to the A main
Posts: 206
Default

Quote:
Originally Posted by nazwenhome View Post
i see ur getting OS motor.. it wont disappoint u. anyway, enjoy racing

Yep, and glad to hear it, i cant wait.........
calrosse is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hpi Pro 4 Barry White Electric On-Road 16065 Yesterday 07:32 PM
Is Quantum 1, 2 or 3 with Spektrum sill a problem? Core Creations Electric On-Road 8 08-11-2009 09:38 AM
shame on horrizon and JR theGeneral Nitro Off-Road 55 05-23-2009 10:19 PM
What buggy? HB D8 or Losi 8v2? Xchange Nitro Off-Road 67 02-13-2009 02:36 PM
JMRCA change touring rule to 4cells! Is this the future? ttso Electric On-Road 214 11-05-2006 12:08 PM
ATLAS YM-34 Type-Si II Barry White Electric On-Road 63 10-20-2006 08:11 AM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 09:44 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net