Go Back  R/C Tech Forums > General Forums > Nitro On-Road
Help: When I pull the pull starter, wheels of car move > Help: When I pull the pull starter, wheels of car move

Help: When I pull the pull starter, wheels of car move

Reply

Old 01-02-2004, 10:01 PM
  #1  
Regional Moderator
Thread Starter
 
racer rich's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Pahrump, Nevada
Posts: 487
Help: When I pull the pull starter, wheels of car move

I know this topic might not exactly pertain to this forum, but I feel I can get the best advice here, so that is why I am posting this thread.

I have a question regarding an irregularity with my car. It is an Ofna Monster Pirate with an XTM 24.7 Pro Engine.

Here is the problem. Whenever I pull the pull starter to start it, the wheels move forward. The clutch won't "freewheel". For a couple of pulls the engine piston will cycle without the wheels moving, but then all 4 wheels move forward simultaneously.

I am not sure what the problem is. I have owned other nitro cars before with both pull starts and starter boxes and I never had this problem.

The original engine that came with the car had a slighter shorter in length SG shaft than the XTM engine that is in there now. Even though the shaft was a little longer, the clutch assembly went together as easily as it went together with the stock engine.

I thought my clutch springs were too soft, so I changed to harder springs. The problem still persists. Maybe you guys can help me with this dilemma.

Any help/advice is greatly appreciated.
racer rich is offline  
Reply With Quote
Old 01-03-2004, 02:25 AM
  #2  
Tech Apprentice
 
Join Date: Jul 2003
Location: Daly City, CA (Next to SF)
Posts: 56
Default hmm

Im no expert but it could be that the screw that holds da clutch bell on da sg shaft is too tight. (if you truck doesnt use a screw to hold da clutch bell but somthing else this regard this post) At least thats what happened with my ntc3. I fixed my my problem by addin more shims. Well best of luck with you problem.
R1ceboy is offline  
Reply With Quote
Old 01-03-2004, 07:36 AM
  #3  
Super Moderator
iTrader: (192)
 
Marcos.J's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Semper Fi
Posts: 28,104
Trader Rating: 192 (100%+)
Default Re: Help: When I pull the pull starter, wheels of car move

Originally posted by racer rich
I know this topic might not exactly pertain to this forum, but I feel I can get the best advice here, so that is why I am posting this thread.

I have a question regarding an irregularity with my car. It is an Ofna Monster Pirate with an XTM 24.7 Pro Engine.

Here is the problem. Whenever I pull the pull starter to start it, the wheels move forward. The clutch won't "freewheel". For a couple of pulls the engine piston will cycle without the wheels moving, but then all 4 wheels move forward simultaneously.

I am not sure what the problem is. I have owned other nitro cars before with both pull starts and starter boxes and I never had this problem.

The original engine that came with the car had a slighter shorter in length SG shaft than the XTM engine that is in there now. Even though the shaft was a little longer, the clutch assembly went together as easily as it went together with the stock engine.

I thought my clutch springs were too soft, so I changed to harder springs. The problem still persists. Maybe you guys can help me with this dilemma.

Any help/advice is greatly appreciated.
it sounds like your clutch is stuck in the engaged position, my advised is take it all apart and inspect the clutch springs and the bearings.
Marcos.J is offline  
Reply With Quote
Old 01-04-2004, 06:29 PM
  #4  
Tech Addict
iTrader: (2)
 
luketob's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Beautiful Socal
Posts: 559
Trader Rating: 2 (100%+)
Default

check your clutch springs. Looks like your clutch shoes touching the clutch bell all the time.
luketob is offline  
Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Terms of Service