R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Nitro On-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-18-2009, 05:02 PM   #1
Tech Elite
 
Sal Amato's Avatar
R/C Tech Charter Subscriber
 
Join Date: Jan 2004
Location: Long Island ,New York
Posts: 2,192
Trader Rating: 26 (100%+)
Default *** NEED HELP BAAAADLY***

Here is the problem, My buddy's 1/8 scale runs good for 2 min and then just richens up so bad the car wont even move. If the car is held up in the air and you pull throttle smooth it works fine if you hammer the throttle it richens up & bogs down. We have changed everything that we can think of, here is what we have changed.

-2 different motors Motors
-Carburetors
-changed fuel lines many times
-different fuel line lengths
-used pressure chamber
-fuel tank
-clutch components
-clutch rebuilt multiple times by different People
__________________
360 RC SPEEDWAY 2.0

AWESOMATIX USA-SANWA--BSR--TEAM SCREAM --SWEEP RACING USA--TQ WIRE--ROCHE USA--LRP
Sal Amato is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2009, 05:17 PM   #2
Tech Addict
 
tim powers's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: east islip, NY
Posts: 628
Default

make sure the o rings on the high and low speed needles are fresh...if there easy to turn they tend to vibrate loose=rich
tim powers is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2009, 05:20 PM   #3
Tech Lord
 
wingracer's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 12,861
Trader Rating: 24 (100%+)
Default

It's doing this with two different motors? That's weird. What motors?

About the only things you haven't changed are pipes and fuel.
__________________
Sean. Certified speed crazed mowron.
Team Shepherd USA
www.ashfordhobby.com
wingracer is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2009, 05:22 PM   #4
Tech Lord
 
wingracer's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 12,861
Trader Rating: 24 (100%+)
Default

Also, if this is a Mugen that's a common problem. Lean it out a bit and tune it on a half tank. If it's then too lean on a full tank, richen the bottom, tighten the clutch, increase clutch gap.
__________________
Sean. Certified speed crazed mowron.
Team Shepherd USA
www.ashfordhobby.com
wingracer is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2009, 05:22 PM   #5
Tech Champion
 
nitrodude's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Oxnard, CA
Posts: 5,843
Trader Rating: 5 (100%+)
Default

That happend to me once, take off the pipe and shake it next to your ear. I bet the bufle(sp?) came loose, when it moves, your motor goes rich. If its loose, you will hear it when you shake the pipe. Also, what pipe is he running?
__________________
Steven Muller
AKA El Pibe RUFAST? HAHA!!!
Ronin Speed Parts
nitrodude is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2009, 11:31 PM   #6
Tech Elite
 
Sal Amato's Avatar
R/C Tech Charter Subscriber
 
Join Date: Jan 2004
Location: Long Island ,New York
Posts: 2,192
Trader Rating: 26 (100%+)
Default

Thanks for thr tips we will try them out later today
__________________
360 RC SPEEDWAY 2.0

AWESOMATIX USA-SANWA--BSR--TEAM SCREAM --SWEEP RACING USA--TQ WIRE--ROCHE USA--LRP
Sal Amato is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2009, 11:44 PM   #7
Tech Elite
 
Trips's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Location: 360 Speedway
Posts: 2,251
Trader Rating: 16 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by Sal Amato View Post
Thanks for thr tips we will try them out later today
Sal,

I saw something like this once with a pipe that had a partially blocked pressure fittinig on it... the guy used JB weld on the threads to keep it from ever coming loose, but some got into the fitting and had it almost sealed off... we'd start the engine, tune it, then after a minute or two of running the pressure slowly built up and kiiled richened the mixture. Try blowing thru a pice of fuel line attached to the pressure fitting and see if its clear...

Another thing to check is the fuel tank cap... if the spring doesn't close and seal it on its own, it can leak pressure, but as the car runs, the engine vibration can eventually let the spring shut it, and then the seal finally lets the pressure build up and you're rich...

Gonna be at Floyd Sunday?
__________________
MARSHAL!!
Trips is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2009, 06:24 AM   #8
Tech Elite
 
quietstorm76's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Atlanta
Posts: 2,265
Trader Rating: 10 (100%+)
Default

You changed engines and everything else except the pipe. I had a pipe that was brand new and none of my engines would run with that pipe. I cut it open and found that the baffle inside had only one hole in it, the rest were never punched out. Your problem may just be a bad pipe.
__________________
Team Shepherd USA:Nugget's Ranch Raceway
Primary Weapon: ?
Secondary Weapon: ?
Tires>>> I don't know yet
quietstorm76 is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2009, 06:26 PM   #9
Tech Elite
 
Sal Amato's Avatar
R/C Tech Charter Subscriber
 
Join Date: Jan 2004
Location: Long Island ,New York
Posts: 2,192
Trader Rating: 26 (100%+)
Default

Well after looking in to the pipe situation it ended up being a loose baffle after changing the pipe the motor ran fine THANKS for the help.
__________________
360 RC SPEEDWAY 2.0

AWESOMATIX USA-SANWA--BSR--TEAM SCREAM --SWEEP RACING USA--TQ WIRE--ROCHE USA--LRP
Sal Amato is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2009, 07:59 PM   #10
Tech Master
 
JetMD's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Richmond VA
Posts: 1,172
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

Had that same problem years ago, man is it frustrating!! You expect a certain level of Quality Control from these pipe manufacturers but it seems everyone will have this problem sooner or later.
__________________
www.vorra.org

MINO Racing
JetMD is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2009, 02:56 AM   #11
Tech Elite
 
Sal Amato's Avatar
R/C Tech Charter Subscriber
 
Join Date: Jan 2004
Location: Long Island ,New York
Posts: 2,192
Trader Rating: 26 (100%+)
Default

Yes it was very frustrating problem started at the end of last years season cost my buddy some races, He was ready to sell everything. Well I was always told you learn something new everyday. Live and learn
__________________
360 RC SPEEDWAY 2.0

AWESOMATIX USA-SANWA--BSR--TEAM SCREAM --SWEEP RACING USA--TQ WIRE--ROCHE USA--LRP
Sal Amato is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2009, 05:44 PM   #12
Tech Rookie
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 5
Default ?

Does anyone know of a track i can race my cen nitro car near stevens point, wi. or a link for track locations? Thanx.
GTcoupe is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 12:47 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net