R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Nitro On-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 09-17-2007, 07:23 AM   #11656
Tech Rookie
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 6
Default

Hi guys,need your expert opinion.I just got r40, the thing is that the car would spin or turn right or left when i hard brake. is this normal?was told by the shop owner that its normal for this car.is it true or some adjustment needed. thanks
ice98 is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2007, 07:56 AM   #11657
Tech Elite
 
fastharry™'s Avatar
 
Join Date: Sep 2001
Location: Mahwah, NJ.. USA!! ..... Home of http://www.fastharry.com
Posts: 2,846
Trader Rating: 4 (100%+)
Send a message via Skype™ to fastharry™
Default

Quote:
Originally Posted by ice98 View Post
Hi guys,need your expert opinion.I just got r40, the thing is that the car would spin or turn right or left when i hard brake. is this normal?was told by the shop owner that its normal for this car.is it true or some adjustment needed. thanks

are you running a one way?...if so, its normal......

if not, the car is tweaked, its got a bad bearing, one of the cvd's is broken, one wheel hex is stripped,.....any of the above.....
__________________
www.fastharry.com---search "fastharry" on facebook
See Fastharry in Super Nitro racing at the HPI CHALLENGE...
http://www.youtube.com/watch?v=jzo-cBEnE0c
fastharry™ is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2007, 08:26 AM   #11658
Tech Rookie
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 6
Default

Quote:
Originally Posted by fastharry View Post
are you running a one way?...if so, its normal......

if not, the car is tweaked, its got a bad bearing, one of the cvd's is broken, one wheel hex is stripped,.....any of the above.....
sorry ,what is meant by running one way? will check the condition of the items mentioned. thanks
ice98 is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2007, 12:21 PM   #11659
Tech Elite
 
fastharry™'s Avatar
 
Join Date: Sep 2001
Location: Mahwah, NJ.. USA!! ..... Home of http://www.fastharry.com
Posts: 2,846
Trader Rating: 4 (100%+)
Send a message via Skype™ to fastharry™
Default

Quote:
Originally Posted by ice98 View Post
sorry ,what is meant by running one way? will check the condition of the items mentioned. thanks
what type of diff is in the front?...
__________________
www.fastharry.com---search "fastharry" on facebook
See Fastharry in Super Nitro racing at the HPI CHALLENGE...
http://www.youtube.com/watch?v=jzo-cBEnE0c
fastharry™ is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2007, 02:00 PM   #11660
Tech Apprentice
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 96
Default

ICE98 if the front diff looks like this then it is a one way that will cause you to spin out of control when hard braking. Soften the brake a little.

Also, check to make sure your pullies in the front are intact, and that your ride height is not too high or else the car will handle poorly.
SasonRC is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2007, 03:28 PM   #11661
Tech Rookie
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 6
Default

thanks guys for the tips and advise.will try to set up on the track.i'm so used to my old tamiya car handling need to adapt to hpi now.
ice98 is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2007, 06:41 PM   #11662
Tech Master
 
Rapid Roy's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: L.A. (Rowland Hts)
Posts: 1,531
Default

Quote:
Originally Posted by ice98 View Post
thanks guys for the tips and advise.will try to set up on the track.i'm so used to my old tamiya car handling need to adapt to hpi now.
So do you have a oneway front diff? Which version of the R40 did you get? Also give us information on how you are setting up your car. That way we can help better.

Welcome to the world of R40
Rapid Roy is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2007, 03:31 AM   #11663
Tech Addict
 
hooked_on's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Australia
Posts: 725
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by fastharry View Post
BTW, do you know why I said to put 4 reg phillips heads in the back of the chass, instead of the Ti screws?...
No sorry...maybe as chassis drags in the rear?
hooked_on is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2007, 08:08 AM   #11664
Tech Rookie
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 6
Default

Quote:
Originally Posted by Rapid Roy View Post
So do you have a oneway front diff? Which version of the R40 did you get? Also give us information on how you are setting up your car. That way we can help better.

Welcome to the world of R40
yes i have one way front diff. So dismantle it? don't know which version ,should be 2003 definately not hara edition.is there anything else I should take note of?
ice98 is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2007, 08:14 AM   #11665
Tech Elite
 
fastharry™'s Avatar
 
Join Date: Sep 2001
Location: Mahwah, NJ.. USA!! ..... Home of http://www.fastharry.com
Posts: 2,846
Trader Rating: 4 (100%+)
Send a message via Skype™ to fastharry™
Default

Quote:
Originally Posted by hooked_on View Post
No sorry...maybe as chassis drags in the rear?

exactly....and you wont be able to get the allan wrench in there in about 2 races....
__________________
www.fastharry.com---search "fastharry" on facebook
See Fastharry in Super Nitro racing at the HPI CHALLENGE...
http://www.youtube.com/watch?v=jzo-cBEnE0c
fastharry™ is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2007, 08:16 AM   #11666
Tech Elite
 
fastharry™'s Avatar
 
Join Date: Sep 2001
Location: Mahwah, NJ.. USA!! ..... Home of http://www.fastharry.com
Posts: 2,846
Trader Rating: 4 (100%+)
Send a message via Skype™ to fastharry™
Default

Quote:
Originally Posted by ice98 View Post
yes i have one way front diff. So dismantle it? don't know which version ,should be 2003 definately not hara edition.is there anything else I should take note of?

you have an asian edition kit...they came with the one way...

I would try a front diff, or a solid axle....they will both give you front end braking, and will stabilize the car under braking...
__________________
www.fastharry.com---search "fastharry" on facebook
See Fastharry in Super Nitro racing at the HPI CHALLENGE...
http://www.youtube.com/watch?v=jzo-cBEnE0c
fastharry™ is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2007, 03:22 PM   #11667
Tech Rookie
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 6
Default

do you guys use original hpi belt or aftermarket belting from hardware belt shop cause mine easily shows sign of tear after 1 track practice maybe cause the track not maintained from fallen dead leaves.
ice98 is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2007, 05:04 PM   #11668
Tech Elite
 
fastharry™'s Avatar
 
Join Date: Sep 2001
Location: Mahwah, NJ.. USA!! ..... Home of http://www.fastharry.com
Posts: 2,846
Trader Rating: 4 (100%+)
Send a message via Skype™ to fastharry™
Default

Quote:
Originally Posted by ice98 View Post
do you guys use original hpi belt or aftermarket belting from hardware belt shop cause mine easily shows sign of tear after 1 track practice maybe cause the track not maintained from fallen dead leaves.

you answered your own question....I've raced my car for 4 years.....haven't replaced 5 belts......any of these pro style cars are designed for maintained tracks...
__________________
www.fastharry.com---search "fastharry" on facebook
See Fastharry in Super Nitro racing at the HPI CHALLENGE...
http://www.youtube.com/watch?v=jzo-cBEnE0c
fastharry™ is offline   Reply With Quote
Old 10-01-2007, 01:02 AM   #11669
Tech Master
 
Rapid Roy's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: L.A. (Rowland Hts)
Posts: 1,531
Default

Quote:
Originally Posted by ice98 View Post
do you guys use original hpi belt or aftermarket belting from hardware belt shop cause mine easily shows sign of tear after 1 track practice maybe cause the track not maintained from fallen dead leaves.
I haven't had any belt problems either. Make sure your gears are cleaned out throughly. I use a sharp metal probe to clean everything out in the low spots. The crud that gets in there is just as black as the gear.
Rapid Roy is offline   Reply With Quote
Old 10-01-2007, 03:30 AM   #11670
Tech Champion
 
CraigM's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Sydney, Australia
Posts: 7,009
Trader Rating: 34 (100%+)
Default

I broke a front belt, i think a rock got in there, and i stripped a rear belt which wore the pulley down. Otherwise I had no belt woes either
__________________
www.facebook.com/mcpheerc
CraigM is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New on Nitro and this forum Emaxx rider Rookie Zone 8 02-06-2008 07:21 AM
HPI Nitro MT 2 Forum Tom P Electric Off-Road 5 07-19-2004 06:26 PM
New Nitro R/C Forum Dantherc10man Web Links 0 08-09-2003 07:39 AM
Nitro car forum Rose Money Singapore R/C Racers 47 07-04-2002 08:49 PM
Nitro Forum ART2 Singapore R/C Racers 41 05-16-2002 10:51 AM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 12:43 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net