R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Nitro On-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12-25-2006, 06:00 PM   #1
Tech Regular
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 265
Default Engine prob....

hi guys....now i got a headache...

i have already run-in my engine already. but when i go full throttle and brake....the engine stall? the throttle trim on my controller when i set to low side...the engine stall too. Even without full throttle, just hit on the brake...it will stall too.

what could be happening??


PS: if i have put a little more then few(actually quite alot...accidently) drops of nitro to the carb before starting the engine....will that cause this prob?? if yes then how to retified
xscape is offline   Reply With Quote
Old 12-25-2006, 10:59 PM   #2
Tech Adept
 
ShrekNZ's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: New Zealand
Posts: 108
hmmmmmmm now where can we start ........

maybe it would help to give some details of the motor and rc car which will be a good starting point...

Could be clutch set up or engine tuning
ShrekNZ is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2006, 05:34 PM   #3
Tech Master
 
Ivan Dickson's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Cali Love USA
Posts: 1,643
Trader Rating: 12 (93%+)
Thumbs up

Quote:
Originally Posted by xscape
hi guys....now i got a headache...

i have already run-in my engine already. but when i go full throttle and brake....the engine stall? the throttle trim on my controller when i set to low side...the engine stall too. Even without full throttle, just hit on the brake...it will stall too.

what could be happening??


PS: if i have put a little more then few(actually quite alot...accidently) drops of nitro to the carb before starting the engine....will that cause this prob?? if yes then how to retified
Sounds like your motor is to rich may need to lean it out.
__________________
SPECIAL THANKS TO ✦ MY WIFE ✦✦ MOTIV RC ✦✦ GRAVITY RC ✦✦ JGO PAINTZ ✦✦ TQ RC RACEWAY ✦✦ TAMIYA RACEWAY ✦
Ivan Dickson is online now   Reply With Quote
Old 12-26-2006, 06:01 PM   #4
Tech Master
 
cdelong's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: The Sunshine State
Posts: 1,805
Trader Rating: 12 (100%+)
Default

your throttle linkage is not set corretly. it's shutting the carb barrel all the way when you apply the brake.... tell tale sign that the linkage is hosed.
__________________
KYOSHO EVOLVA
35PLUS21
FUTABA 3PKS/KO PROPO
BYRON'S FUEL/TWISTER TIRES
cdelong is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2006, 10:13 PM   #5
Tech Regular
 
Join Date: Sep 2004
Location: san jose, ca.
Posts: 396
Trader Rating: 2 (100%+)
Default

set your idle , higher
__________________
SERPENT AMERICA / Desoto Racing / kosmic fuel
michael 1 is offline   Reply With Quote
Old 12-27-2006, 08:06 PM   #6
Tech Elite
 
rmdhawaii's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 3,804
Trader Rating: 4 (100%+)
Default

With the engine off, remove the air filter and look inside the carb. Apply the throttle, then the brake. Make sure the brake isn't completely closing off the carb. If it is, adjust your brake trim.

Just my 2 cents
__________________
Nitro Knowledge Base: http://nitrokb.netne.net
My YouTube Channel: http://www.youtube.com/nitrokb -> Lots of on-road nitro & eletric action + some off-road as well
My Flickr Photostream: http://www.flickr.com/photos/nitrokb/
Kyosho V-ONE RRR WC (x2) \ XRAY T2'007 \ Also owned: XRAY NT1 & Mugen MTX-4
rmdhawaii is offline   Reply With Quote
Old 12-28-2006, 12:22 AM   #7
Tech Regular
 
bcane98's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Florida
Posts: 346
Trader Rating: 21 (100%+)
Default

Ya I would check the idle first... if you have no idle screw lean the LSN a tad (1/8 turn).
bcane98 is offline   Reply With Quote
Old 12-29-2006, 02:32 AM   #8
Tech Adept
 
Join Date: Jul 2006
Location: Singapore
Posts: 137
Default

ya when ur throttle is fully close there shld hav the slightest gap. check ur engine manual it shld indicate the setting. it shld look something like this (for O.S. engine tz5p)

Black_Widow is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Engine Prob. pinky2252s Monster Trucks 2 12-18-2007 02:01 PM
Engine Prob. pinky2252s Nitro Off-Road 1 12-16-2007 08:53 AM
my new car setup and a prob. (i think) hongbits Rookie Zone 8 07-24-2005 03:41 PM
Jp Prob gooey Onroad Nitro Engine Zone 3 04-15-2005 07:06 AM
Nitro engine prob. dchappy14 Electric Off-Road 1 04-22-2004 10:44 AM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 06:32 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net