Go Back  R/C Tech Forums > General Forums > Nitro Off-Road
Problem with my Nitro Evader. Stripped spur gear? >

Problem with my Nitro Evader. Stripped spur gear?

Problem with my Nitro Evader. Stripped spur gear?

Old 06-17-2009, 11:44 AM
  #1  
Tech Fanatic
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2007
Location: Central Florida
Posts: 841
Trader Rating: 3 (100%+)
Default Problem with my Nitro Evader. Stripped spur gear?

So I've been out of RC for a little while, and now that it's summer and I have some more free time I'd like to get back into it. The last time I drove my Nitro Evader ST I remember it coming to unfortunate end because I believe it was the spur gear I stripped? I'm not 100% sure what happened, or what exactly is wrong with it, but I remember when I last used it the brake disc got fried up and now the engine will start and run just fine, but when I give it gas it'll just rev up. I remember asking on here back when it happened, and someone had told me it was the spur gear that stripped since the engine will still run, just the truck wont move. Any input or help would be greatly appreciated, as I am dying to get my Evader back up and running. Thanks.
ScruB.x3 is offline  
Old 06-17-2009, 12:12 PM
  #2  
Tech Master
iTrader: (26)
 
RC Dad's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Bismarck
Posts: 1,355
Trader Rating: 26 (100%+)
Default

If your spur gear is stripped you should see that the teeth are all worn flat or missing. Usually this causes a harsh grating sound when you try to accelerate. If the gear is OK, and the clutch bell pinion is engaged in them, then it's probably your clutch.
RC Dad is offline  
Old 06-17-2009, 12:18 PM
  #3  
Tech Fanatic
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2007
Location: Central Florida
Posts: 841
Trader Rating: 3 (100%+)
Default

I just checked, and my spur gear is fine, so I am thinking it must be the clutch. Do you know what exactly could be wrong with it or what would need replacing? I'm going to take it apart later this week and see, but when the engine is running and I hit the throttle it just revs up, the car doesn't try to move or anything.
ScruB.x3 is offline  
Old 06-17-2009, 12:34 PM
  #4  
Tech Master
iTrader: (7)
 
Join Date: May 2008
Posts: 1,771
Trader Rating: 7 (100%+)
Default

Also see if there is any stripped gears in the transmission.
Chris__RC is offline  
Old 06-17-2009, 12:44 PM
  #5  
Tech Fanatic
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2007
Location: Central Florida
Posts: 841
Trader Rating: 3 (100%+)
Default

Will do. When I take it apart that is. Probably tomorrow.
ScruB.x3 is offline  

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information

Copyright 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.