Go Back  R/C Tech Forums > General Forums > Nitro Off-Road
XXX-NT motor question >

XXX-NT motor question

XXX-NT motor question

Reply

Old 06-20-2007, 02:45 AM
  #1  
Tech Adept
Thread Starter
 
Rookie01's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Quebec, Canada
Posts: 179
Default XXX-NT motor question

Is there any way I can put an SG style shaft with a slide carb motor in my XXX-NT?

Thanks!
Rookie01 is offline  
Reply With Quote
Old 06-20-2007, 02:37 PM
  #2  
Tech Regular
iTrader: (1)
 
El Pedro's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Brisbane
Posts: 400
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

I have an AD2 and the kit comes with linkages for both slide and rotarty carbs. No sure about the SG shaft though. I would think it would be easier to just get a rotay/threaded enigne though.
El Pedro is offline  
Reply With Quote
Old 06-20-2007, 02:41 PM
  #3  
Tech Adept
Thread Starter
 
Rookie01's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Quebec, Canada
Posts: 179
Default

Thanks for the answer!

Im asking this because I already have a old motor from my Serpent 710.
I was hoping to put this one since its only for bashing.

Pascal
Rookie01 is offline  
Reply With Quote
Old 06-20-2007, 07:05 PM
  #4  
Tech Adept
Thread Starter
 
Rookie01's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Quebec, Canada
Posts: 179
Default

Anyone put an SG shaft on a XXX-NT?
Rookie01 is offline  
Reply With Quote
Old 06-20-2007, 08:37 PM
  #5  
Tech Regular
iTrader: (1)
 
rushdude's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Central, NJ
Posts: 402
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

I dont think its possible without getting a custom nut for the flywheel.
rushdude is offline  
Reply With Quote
Old 06-21-2007, 12:08 AM
  #6  
Tech Elite
 
Aaron Waldron's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Escondido, CA
Posts: 3,720
Default

With enough machine work and ingenuity, you can do almost anything with an R/C car.

With that said, you cannot install an SG crank in a XXX-NT truck with off-the-shelf parts (that I know of).
Aaron Waldron is offline  
Reply With Quote
Old 06-21-2007, 05:26 AM
  #7  
Tech Initiate
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 45
Default

since the gt2 uses a sg shaft you might be able to use the flywheel nut from it. not sure, just a guess.
T Green is offline  
Reply With Quote
Old 06-21-2007, 06:49 AM
  #8  
Tech Elite
iTrader: (1)
 
Join Date: May 2003
Location: Northern & Central Illinois
Posts: 4,337
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

The flywheel nut isn't the problem, it's finding the right clutch bell and flywheel to line up with the XXX-NT drivetrain without too much chassis mods.
AreCee is offline  
Reply With Quote
Old 06-21-2007, 08:43 PM
  #9  
Tech Addict
iTrader: (26)
 
shady3031's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Birmingham, AL
Posts: 594
Trader Rating: 26 (100%+)
Default

I showed up at the track the other day with xxx-nt, but needed a motor. One of the guys that runs a mst-1 had a novarossi with an sg shaft and a rotary carb, along with some kind of offset motor mounts and with a little shimming we awere able to line the motor up good enough to run 3 five minute qual. and finish second in the main. So it can be done.
shady3031 is offline  
Reply With Quote
Old 06-21-2007, 08:52 PM
  #10  
Tech Initiate
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 45
Default

what flywheel did you use?
T Green is offline  
Reply With Quote
Old 06-22-2007, 01:21 PM
  #11  
Tech Adept
Thread Starter
 
Rookie01's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Quebec, Canada
Posts: 179
Default

Originally Posted by shady3031 View Post
I showed up at the track the other day with xxx-nt, but needed a motor. One of the guys that runs a mst-1 had a novarossi with an sg shaft and a rotary carb, along with some kind of offset motor mounts and with a little shimming we awere able to line the motor up good enough to run 3 five minute qual. and finish second in the main. So it can be done.

Did you use the MST-1 flywheel and clutch?
Rookie01 is offline  
Reply With Quote
Old 06-25-2007, 08:45 PM
  #12  
Tech Addict
iTrader: (26)
 
shady3031's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Birmingham, AL
Posts: 594
Trader Rating: 26 (100%+)
Default

Originally Posted by Rookie01 View Post
Did you use the MST-1 flywheel and clutch?
Yes we were using the mst-1 clutch setup and flywheel and if it matters the engine was a T-12. Hope this helps!!
shady3031 is offline  
Reply With Quote
Old 06-26-2007, 02:01 AM
  #13  
Tech Adept
Thread Starter
 
Rookie01's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Quebec, Canada
Posts: 179
Default

Thank you very much! I will give this a try.

Pascal
Rookie01 is offline  
Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Terms of Service