BIG BLOCK OVER HEAT!

Reply

Old 06-19-2007, 04:09 PM
  #1  
Tech Regular
Thread Starter
 
racing_jason's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Spokane
Posts: 334
Default BIG BLOCK OVER HEAT!

i have a 18B and i put a orion BIG block in it. im just running it in my alley behind my house that is fairly smooth. no matter what i do to this motor the thing comes off to the point where my finger cant touch it with out being burned! no matter what the pinion size is it still comes off hot! this is only about 3 min of running with complete cool downs in between runs.
is this normal for this motor?
racing_jason is offline  
Reply With Quote
Old 06-19-2007, 05:14 PM
  #2  
Tech Master
iTrader: (11)
 
Bermbuster's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: SoCal...OC
Posts: 1,866
Trader Rating: 11 (100%+)
Default

how are you setting your gear mesh??? does the vehicle have a bind in the drivetrain??? a tight mesh or something binding will cause your motor to run hot.....
Bermbuster is offline  
Reply With Quote
Old 06-19-2007, 08:43 PM
  #3  
Tech Elite
iTrader: (1)
 
Join Date: May 2003
Location: Northern & Central Illinois
Posts: 4,337
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

I've been racing my RC18T with a Big Block using a 17 tooth pinion, it reaches about 150 degrees after a 6 minute race.
AreCee is offline  
Reply With Quote
Old 06-20-2007, 07:54 PM
  #4  
Tech Regular
Thread Starter
 
racing_jason's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Spokane
Posts: 334
Default

yeah the mesh is good and the thing rolls freely. the pinion is a 17 also should i try to go up since im getting alot of open throtle. also when i run it on a motor run on a charger @ 8 volts it doesnt get hot?
racing_jason is offline  
Reply With Quote
Old 06-22-2007, 11:29 AM
  #5  
Tech Elite
iTrader: (1)
 
joe of loath's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Bristol, England, United Kingdom
Posts: 4,857
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

the motor will only get hot under load, so the motor will stay cool if its just spinning freely, or spinning the wheels when attatched to the charger.
joe of loath is offline  
Reply With Quote
Old 07-14-2007, 11:49 AM
  #6  
Tech Apprentice
 
ijump's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Vernon B.C. Canada
Posts: 65
Default

is the motor gettin genough airflow because that was the problem with mine and i had to get a new body because of it
ijump is offline  
Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Terms of Service