R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > International Forums > Malaysian R/C Racers

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-26-2011, 09:22 AM   #1
Tech Adept
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 170
Trader Rating: 2 (100%+)
Default Spring setting ( xphm)

salam pada semua otai2... sy ada musykil psl spring...sy main nitro g4jr... org kata spring keras kt depan dan spring lmbut di belakang...g4jr rtr bg smua spring pendek dan keras...sy ada bli spring brand tamiya pnye...tpi yg lembut pnye je.. tetapi xsme panjang dengan spring keras tu...soalan sy, bleygne x spring keras (pendek) utk front dan spring lembut (panjang) utk rear?
bravolous is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2011, 09:58 AM   #2
Tech Master
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 1,098
Default

Quote:
Originally Posted by bravolous View Post
salam pada semua otai2... sy ada musykil psl spring...sy main nitro g4jr... org kata spring keras kt depan dan spring lmbut di belakang...g4jr rtr bg smua spring pendek dan keras...sy ada bli spring brand tamiya pnye...tpi yg lembut pnye je.. tetapi xsme panjang dengan spring keras tu...soalan sy, bleygne x spring keras (pendek) utk front dan spring lembut (panjang) utk rear?
gp memang nak depan keras drpd blkg,tapi tamiya spring tu utk ep,xsesuai utk gp,biasa spring gp lebih tebal drpd ep dan depan pendek drpd blkg
kyosho malaysia is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2011, 10:02 AM   #3
Tech Adept
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 170
Trader Rating: 2 (100%+)
Default

mksdnye xley pkai la ek?
bravolous is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2011, 10:11 AM   #4
Tech Master
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 1,098
Default

Quote:
Originally Posted by bravolous View Post
salam pada semua otai2... sy ada musykil psl spring...sy main nitro g4jr... org kata spring keras kt depan dan spring lmbut di belakang...g4jr rtr bg smua spring pendek dan keras...sy ada bli spring brand tamiya pnye...tpi yg lembut pnye je.. tetapi xsme panjang dengan spring keras tu...soalan sy, bleygne x spring keras (pendek) utk front dan spring lembut (panjang) utk rear?
gp memang nak depan keras drpd blkg,tapi tamiya spring tu utk ep,xsesuai utk gp,biasa spring gp lebih tebal drpd ep dan depan pendek drpd blkg
kyosho malaysia is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2011, 10:19 AM   #5
Tech Master
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 1,098
Default

spring ep xblh kat gp sbb gp lebih berat,spring ep xdpt support chassis gp. mungkin u blh beli spring depan je,blkg u pakai balik tengok mcmn hadling,sbb driving style setiap org pun lain,jadi setting kete pun lain
kyosho malaysia is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2011, 10:36 AM   #6
Tech Initiate
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 20
Default

Quote:
Originally Posted by kyosho malaysia View Post
gp memang nak depan keras drpd blkg,tapi tamiya spring tu utk ep,xsesuai utk gp,biasa spring gp lebih tebal drpd ep dan depan pendek drpd blkg
Ye ke depan nk lebih keras dari belakang? sya punya V One RRR lain le pulak, kalau blakang lembut masa kona asyik berpusing aje dan bila di keraskan semula baru boleh kona dgn cantik....pening kan
Humulin is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2011, 06:27 PM   #7
Tech Elite
 
rcabj's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: johor, west malaysia
Posts: 4,682
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by bravolous View Post
mksdnye xley pkai la ek?
paling baik awak cuba jer dan "feel" kesannya...konsep trial and error lebih memberi kesan dan kefahaman yang lebih mendalam... dan memang diakui sebahagian driver set depan keras dan belakang lembut, namun ada juga yang set sama , malah ada yang set depan lembut belakang keras. agak mengelirukan selamat mencuba ..
__________________
BLacK cRoW RaCiNg TeaM
JBRCC
TEAM ORANGE
RCCUTM
pemandu upahan ;)
rcabj is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2011, 07:03 PM   #8
Tech Adept
 
stimpac's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: KL, Malaysia
Posts: 241
Send a message via Yahoo to stimpac
Default

bro, tak semestinya tak boleh pakai.. bro kene cuba dulu.. rasa macamane bile korner, grip ke tak grip ke.. under ke over steer ke.

saya main m-chassis, shock depan sumbat spring 1/8, apa ada hal.. janji keras memanjang.. puas main.. hehehehe
__________________
"Menang dapat sejuta, kalah hukuman mati.." = 1 formula kejayaan :P
stimpac is offline   Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 07:24 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net