Go Back  R/C Tech Forums > International Forums > Malaysian R/C Racers
New Mini-Z Shop in Bangi Selangor (Mini-RC Hobbies) >

New Mini-Z Shop in Bangi Selangor (Mini-RC Hobbies)

New Mini-Z Shop in Bangi Selangor (Mini-RC Hobbies)

Old 06-14-2009, 09:27 PM
  #1636  
Tech Addict
 
ts4nkit's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: pUTra
Posts: 624
Default

Originally Posted by RedEnzo
Bahaya ni.... Nampak gaya macam tengah kesedapan.....

Jangan !!! boleh dipenjara 6 tahun dan sebatan.....
alamak...kompom dah x main mini-z...cuti 6tahun...hehehehe

bro...bagi la resepi ckit cm ner bleh 2 kali bturut2 champion...resepi keta n resepi tgn...hehehehehehehehe.....
ts4nkit is offline  
Old 06-14-2009, 09:31 PM
  #1637  
ApengxiGT
Guest
 
Posts: n/a
Default

Ni aku baru dapat infor dari member aku , member aku dapat infor ni dari OTAI.
Diaorang main 1/10.

Otai tu bersembang :

" budak-budak kat sini ramai yang pakai 5.5 turn brushless motor ( lebih kurand 11 turn motor brush ) belum tentu boleh menang main ngan aku yang pakai 11.5 ( 23 turn brush ) stocklah maksud.
Apa yang penting korang nak main RC ni kan yang
pertama : Tayar mesti grip,
Kedua : ESC guna brand yang bagus,
Ketiga : Bateri yang punch"


Jadi aku kaitkan pulak dalam Mini-Z , Ada kaitan rasanya ,

1) Tayar ( F30 , R20 - Kyosoh )
2) ESC ( FET lah , pakailah SP8M4 or 4562 )
3) Bateri ( Muchmore 900 or Orion HV900 )

Jadi motor kat sini tak jadi issue X-speed / S07 / Atomic AWD Stock / AD / X-speed bearing dan macam-macam lagilah..

yang penting 3 benda Di atas :

Tapi bagi akulah berkenaan FET pulak ,

Kalau dah memang serasi ngan motor Xspeed / Atomic AWD stock / S07 tak tukar pun takpa, kalau tukar lagi bagus!!

FET 3010 : Rintangan dalaman 0.1ohm ( Standard )
FET SP8M4 : Rintangan dalaman 0.01ohm
 
Old 06-14-2009, 09:31 PM
  #1638  
Tech Regular
 
Join Date: Apr 2009
Location: Hentian Kajang
Posts: 418
Default

Originally Posted by ts4nkit
alamak...kompom dah x main mini-z...cuti 6tahun...hehehehe

bro...bagi la resepi ckit cm ner bleh 2 kali bturut2 champion...resepi keta n resepi tgn...hehehehehehehehe.....
ko nak resepi ape.....ayam golek.....ayam madu...atau ayam panggang.....

pegi kat google...pastu ko taip jee ape yang ko nak.....
contoh......taip dalam google "macam mana nak jadi juara mini z".....


sekian....melaporkan....

dari majalah Dont Play Play
akulesapelagi is offline  
Old 06-14-2009, 09:39 PM
  #1639  
Tech Addict
 
ts4nkit's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: pUTra
Posts: 624
Default

Originally Posted by ApengxiGT
Ni aku baru dapat infor dari member aku , member aku dapat infor ni dari OTAI.
Diaorang main 1/10.

Otai tu bersembang :

" budak-budak kat sini ramai yang pakai 5.5 turn brushless motor ( lebih kurand 11 turn motor brush ) belum tentu boleh menang main ngan aku yang pakai 11.5 ( 23 turn brush ) stocklah maksud.
Apa yang penting korang nak main RC ni kan yang
pertama : Tayar mesti grip,
Kedua : ESC guna brand yang bagus,
Ketiga : Bateri yang punch"


Jadi aku kaitkan pulak dalam Mini-Z , Ada kaitan rasanya ,

1) Tayar ( F30 , R20 - Kyosoh )
2) ESC ( FET lah , pakailah SP8M4 or 4562 )
3) Bateri ( Muchmore 900 or Orion HV900 )

Jadi motor kat sini tak jadi issue X-speed / S07 / Atomic AWD Stock / AD / X-speed bearing dan macam-macam lagilah..

yang penting 3 benda Di atas :

Tapi bagi akulah berkenaan FET pulak ,

Kalau dah memang serasi ngan motor Xspeed / Atomic AWD stock / S07 tak tukar pun takpa, kalau tukar lagi bagus!!

FET 3010 : Rintangan dalaman 0.1ohm ( Standard )
FET SP8M4 : Rintangan dalaman 0.01ohm
btoi tu...tmbh lg 1 faktor....TANGAN...hehehehehe...
moralny...jgn tggl main lbh dr 2 mggu...kompom ke laut jd nya
ts4nkit is offline  
Old 06-14-2009, 09:43 PM
  #1640  
Tech Addict
 
ts4nkit's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: pUTra
Posts: 624
Default

Originally Posted by akulesapelagi
ko nak resepi ape.....ayam golek.....ayam madu...atau ayam panggang.....

pegi kat google...pastu ko taip jee ape yang ko nak.....
contoh......taip dalam google "macam mana nak jadi juara mini z".....


sekian....melaporkan....

dari majalah Dont Play Play
aku xnak tny ko..klu tny pon kompon ayam golek sekor kena kasi...aku nk tny champion kita lah...hehehehehe
ts4nkit is offline  
Old 06-14-2009, 11:17 PM
  #1641  
Tech Regular
 
Join Date: Apr 2009
Location: Hentian Kajang
Posts: 418
Default

Originally Posted by ts4nkit
aku xnak tny ko..klu tny pon kompon ayam golek sekor kena kasi...aku nk tny champion kita lah...hehehehehe
aku champion ape.....B Main GP3....ekekekekekekek......kalah kan ko 2 lap.....ekekekekek.....bakor2.....

p/s: ai anip.....
akulesapelagi is offline  
Old 06-14-2009, 11:23 PM
  #1642  
Tech Master
iTrader: (2)
 
RedEnzo's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Puchong, Selangor. Malaysia
Posts: 1,126
Trader Rating: 2 (75%+)
Default

Originally Posted by ts4nkit
alamak...kompom dah x main mini-z...cuti 6tahun...hehehehe



bro...bagi la resepi ckit cm ner bleh 2 kali bturut2 champion...resepi keta n resepi tgn...hehehehehehehehe.....
Salam semua,
Memang benar kata Apeng.... barang yg ada pada kereta memang penting. Kalau bagi saya keta standard even dengan same motor dan lawan keta Capang (unofficial lap record 10.20 s/lap - driven by ehem ehem) memang sah tinggal dan telan asap sebab banyak upgrade keta Capang tu....... Besar advantage AD motor dan AD board. Servo laju sikit dan boleh pakai AD motor tanpa masalah run time. Sebab tu saya gunakan resipi berikut:

2 camca gula, 1 camca kopi dan 3 camca susu. Air panas satu gelas dan mamak..... tarik tinggi sikit eehhhh.....

Okay seriously,

Resipi keta = Setting
1. single layer SP8M4 (double or 3 layer lagi cun)
2. Depan knuckle -3 (cepat masuk corner)
3. Belakang knuckle -2 ke 1.4 tak ingat
4. Spring standard depan belakang (resipi Fzhal). spacer utk spring depan agar low sikit dari belakang.
5. Motor PN Speedy AWD (terlalu tinggi torque dan tak sesuai kalau tangan tak smooth - Xspeed or SO7 dah okay sebab boleh ram kat corner)
6. Ratio silap pilih 31/19 (Best was 31/15 utk technical track - saya dapat 10.68s/lap dgn motor Xspeed berbanding 11.02s/lap dgn motor PN AWD with ratio yg saya sebut tadi)
11. Tayar depan Kyosho 30 dan belakang Kyosho 20
12. Body di servis dan bearing di cuci setiap kali sebelum race
13. Body NSX. Antara yg paling stabil
14. Run in motor baru dengan merendamnya dengan air jampi/yasin (gurau je) dan connect 2-4 cell bateri. On 2-3 minit sekali dan rihat.
15. SErvice srvo pot sebelum race
16. Check semua part dan replace worn out parts sebelum race.

Cuma saya rasa setting ni masih 70% cun. Saya dah test banyak kereta dan yg paling best adalah kereta Fzhal (depan belakang ori kyosho ball diff- saya boleh hampir kiss apex tanpa dengan penuh yakin so advantage bila overtake lawan, boleh ambil inside line), diikut kereta Din dan Capang serta Apeng. Handling kereta saya last kut.....

Kereta yg ada SAS mempunyai banyak advantage dan itulah my next project kalau ada duit lebih.

Resipi tangan:
1. Practice, practice dan banyak practice.
2. Setting, setting dan setting. Jangan takut utk experiment setting yg paling sesuai utk tangan anda. apa yg saya terangkan adalah basic. Fine tune ikut skill dan kereta masing masing.
3. Jangan langgar tebing. Setiap kali anda sangkut kereta akan tertinggal sekurang kurang 1-2 saat. 6 kali sangkut = 12 saat = 1 lap
4. back to basic - rajin-rajinlah main figure 8. Percaya atau tidak, sampai sekarang saya masih lagi practice figure 8 utk tajamkan cornering skill.
5. Set reasonable target. Ikut skill masing masinglah. Macam Iskandar, saya tak minta dia Jadi juara....atau top three. Saya sasarkan dia top 10. Hasilnya, dia berjaya pole position B main dan dapat B main 3rd walaupun bateri tercabut dan marshall terpaksa lari ke pit utk pasangkan bateri holder. Nasib baik, kalau tak Cik Gu telan asaplah..... Jacx dah jauh kedepan.

Harap resipi ini akan bantu semua racer supaya mutu pelumba kita dapat ditingkatkan.

Wallahualam.....
RedEnzo is offline  
Old 06-14-2009, 11:36 PM
  #1643  
Tech Addict
 
ts4nkit's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: pUTra
Posts: 624
Default

Originally Posted by RedEnzo
Salam semua,
Memang benar kata Apeng.... barang yg ada pada kereta memang penting. Kalau bagi saya keta standard even dengan same motor dan lawan keta Capang (unofficial lap record 10.20 s/lap - driven by ehem ehem) memang sah tinggal dan telan asap sebab banyak upgrade keta Capang tu....... Besar advantage AD motor dan AD board. Servo laju sikit dan boleh pakai AD motor tanpa masalah run time. Sebab tu saya gunakan resipi berikut:

2 camca gula, 1 camca kopi dan 3 camca susu. Air panas satu gelas dan mamak..... tarik tinggi sikit eehhhh.....

Okay seriously,

Resipi keta = Setting
1. single layer SP8M4 (double or 3 layer lagi cun)
2. Depan knuckle -3 (cepat masuk corner)
3. Belakang knuckle -2 ke 1.4 tak ingat
4. Spring standard depan belakang (resipi Fzhal). spacer utk spring depan agar low sikit dari belakang.
5. Motor PN Speedy AWD (terlalu tinggi torque dan tak sesuai kalau tangan tak smooth - Xspeed or SO7 dah okay sebab boleh ram kat corner)
6. Ratio silap pilih 31/19 (Best was 31/15 utk technical track - saya dapat 10.68s/lap dgn motor Xspeed berbanding 11.02s/lap dgn motor PN AWD with ratio yg saya sebut tadi)
11. Tayar depan Kyosho 30 dan belakang Kyosho 20
12. Body di servis dan bearing di cuci setiap kali sebelum race
13. Body NSX. Antara yg paling stabil
14. Run in motor baru dengan merendamnya dengan air jampi/yasin (gurau je) dan connect 2-4 cell bateri. On 2-3 minit sekali dan rihat.
15. SErvice srvo pot sebelum race
16. Check semua part dan replace worn out parts sebelum race.

Cuma saya rasa setting ni masih 70% cun. Saya dah test banyak kereta dan yg paling best adalah kereta Fzhal (depan belakang ori kyosho ball diff- saya boleh hampir kiss apex tanpa dengan penuh yakin so advantage bila overtake lawan, boleh ambil inside line), diikut kereta Din dan Capang serta Apeng. Handling kereta saya last kut.....

Kereta yg ada SAS mempunyai banyak advantage dan itulah my next project kalau ada duit lebih.

Resipi tangan:
1. Practice, practice dan banyak practice.
2. Setting, setting dan setting. Jangan takut utk experiment setting yg paling sesuai utk tangan anda. apa yg saya terangkan adalah basic. Fine tune ikut skill dan kereta masing masing.
3. Jangan langgar tebing. Setiap kali anda sangkut kereta akan tertinggal sekurang kurang 1-2 saat. 6 kali sangkut = 12 saat = 1 lap
4. back to basic - rajin-rajinlah main figure 8. Percaya atau tidak, sampai sekarang saya masih lagi practice figure 8 utk tajamkan cornering skill.
5. Set reasonable target. Ikut skill masing masinglah. Macam Iskandar, saya tak minta dia Jadi juara....atau top three. Saya sasarkan dia top 10. Hasilnya, dia berjaya pole position B main dan dapat B main 3rd walaupun bateri tercabut dan marshall terpaksa lari ke pit utk pasangkan bateri holder. Nasib baik, kalau tak Cik Gu telan asaplah..... Jacx dah jauh kedepan.

Harap resipi ini akan bantu semua racer supaya mutu pelumba kita dapat ditingkatkan.

Wallahualam.....
tq bro...arap2 resepi nie menjadi pada GP4 nti...amin!!!!!!! my target for GP4, kalah kan semuaaaaaaaaaaaaaaaa
ts4nkit is offline  
Old 06-14-2009, 11:55 PM
  #1644  
Tech Regular
 
Join Date: Apr 2009
Location: Hentian Kajang
Posts: 418
Default hmmm.....

dah tau sape yang akan menang GP nie........
akulesapelagi is offline  
Old 06-15-2009, 12:19 AM
  #1645  
Tech Master
iTrader: (2)
 
RedEnzo's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Puchong, Selangor. Malaysia
Posts: 1,126
Trader Rating: 2 (75%+)
Default

Originally Posted by ts4nkit
tq bro...arap2 resepi nie menjadi pada GP4 nti...amin!!!!!!! my target for GP4, kalah kan semuaaaaaaaaaaaaaaaa
Cik gu, Baguslah kalau ada nawaitu nak menang. Kita perlu ramai pelumba melayu berkaliber dan bercita-cita tinggi......

Tapi kenalah usaha. Nak personal coaching pun boleh.... Ada pengerasnya..... Satey 10 cucuk..... amacam....Ada bran???

Gurau je.....Saya tak lokek ilmu kalau orang tak lokek senyuman dan ringan mulut bertanya.... Tegurlah orang tua ni bila jumpa okay......

Apa yang saya share adalah ikhlas. Masa saya race 1/10 dulu bukan semua racer yg willing to share sebab takut kena tapau...... Sampai gear ratio pun nak sorok. Al tersebutlah kisah 12 tahun dulu ada Otai bila saya tanya ratio di kata tak tau.... Bila race dia kena tapau..... heh heh heh....

Masa race Tamiya TACC 2006. Ada racer siap sorok kereta takut setting kena tiru....Siap secret training lagi.

Saya rasa setakat ni Mini Z race belum ada gejala macam tu. Sebab itu saya teramat sayangkan categori ni. Semua mesra alam..... (peramah lah.....) atau baru belajar nak mesra. Kita berkawan tapi mesra......(Fahrin n Linda)
RedEnzo is offline  
Old 06-15-2009, 12:52 AM
  #1646  
Tech Regular
 
Join Date: Apr 2009
Location: Hentian Kajang
Posts: 418
Default

boring...boring....mengantukkkk.....
akulesapelagi is offline  
Old 06-15-2009, 01:08 AM
  #1647  
Tech Master
iTrader: (2)
 
RedEnzo's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Puchong, Selangor. Malaysia
Posts: 1,126
Trader Rating: 2 (75%+)
Default

Originally Posted by akulesapelagi
boring...boring....mengantukkkk.....
Awak boring ke dengar celoteh saya?????
RedEnzo is offline  
Old 06-15-2009, 01:14 AM
  #1648  
Tech Regular
 
Join Date: Apr 2009
Location: Hentian Kajang
Posts: 418
Default hmmmmm....

Originally Posted by RedEnzo
Awak boring ke dengar celoteh saya?????
laaaa......boring pasal manyak keje.....
akulesapelagi is offline  
Old 06-15-2009, 01:20 AM
  #1649  
Tech Master
Thread Starter
iTrader: (10)
 
fzhal's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Taman Sri Andalas Klang SElangor Darul Ehsan
Posts: 1,389
Trader Rating: 10 (100%+)
Smile mamak!!!!

kasi si jack ni roti nan satu!!!...tandorii ayam tang peha satu....dgn nescafe o kaw2 punye.....bill it to me!!!

Originally Posted by akulesapelagi
laaaa......boring pasal manyak keje.....
fzhal is offline  
Old 06-15-2009, 01:25 AM
  #1650  
Tech Regular
 
Join Date: Apr 2009
Location: Hentian Kajang
Posts: 418
Default

Originally Posted by fzhal
kasi si jack ni roti nan satu!!!...tandorii ayam tang peha satu....dgn nescafe o kaw2 punye.....bill it to me!!!
sori...aku puasa hari ini.....maklum laa bulan ramadhan dah dekat....

yang maner blom ganti tuh....ganti laa cepat2......
akulesapelagi is offline  

Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service -

Copyright © 2024 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.