Go Back  R/C Tech Forums > International Forums > Malaysian R/C Racers
RC Planet XENON Cup 2008 >

RC Planet XENON Cup 2008

RC Planet XENON Cup 2008

Old 06-10-2008, 10:31 PM
  #91  
Tech Apprentice
 
bulldog2's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 73
Default

After many comments and suggestion from many parties... I still don't see a concrete solution being absorbed by any individuals or establishment.

This is Malaysia and it always will be until someone or everyone decides that changes must be made for the greater good . Meanwhile our frustration and euphoria will be a lost cause without a road map to success .
bulldog2 is offline  
Old 06-10-2008, 10:52 PM
  #92  
Tech Master
iTrader: (2)
 
RedEnzo's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Puchong, Selangor. Malaysia
Posts: 1,126
Trader Rating: 2 (75%+)
Default

Originally Posted by tornado View Post
As Enzo has mentioned discipline is important as rules and regulations are set as a guide for everyone to follow and not meant to be broken. If a set rules and regulations are meant to be broken, why set it in the first place ?
Enzo !! tak mau main TT01 lagi kah ?? .....TAC is very quiet without you leh.
Mana boleh masuk lagi lorr.....R&R kena ikut mahhhh....

I'm always for budget racing category but oragnisor tak mau dengar mah..... apa boleh bikin......
When I started racing eons ago, I've dreamt of racing among the best in the world but tak kesampaian. Dapat race with Malaysia best pun kira okay lah...... Tak mustahillah kalau ada racer yg suka race cara begini. Barulah sukan ni berkembang. Kalau nak hantar pun we will chose the best betul tak.

I pun tak faham kenapa R&R digubal supaya katgori budget tu diharamkan utk peserta otai. Bukan semuanya banyak wang berguni-guni, You pun tau I tak mampu nak masuk GT category. Too expensive.....

Originally Posted by tornado View Post
Nik,
If you can't understand this simple thing about racing you might as well don't race, may as well play RC planes or heli like abang Enzo, free from R&R unless you enroll yourself in a competition. This is what Abang Enzo meant by discipline. Butulkah Enzo ?
Salam and Good day everyone.....

Just to correct Tornado's comment on the R&R for RC flying. Yes, there are actually rules to follow. Of course, during competition there are R&R to follow but during our casual flight, everyone need to adhere to the basic safety R&R.

eg. Thou shalt not fly over peoples head nor property
Thou shalt not switch on thou radio before verifying thou freq does not clash with others
etc ect....

You know, these flying birds can be like missiles traveling more than 100kph and just imagine if somebody break the rules and accidents happen. Life and properties are at stake.

We are governed by rules and that is what make us different from other living things. Come to think of it even plants and animals follow rules of nature. So mana mau lari mah......

Though there are reason why we must follow R&R, But, what make us unique is that at time we break, bend, flex rules. That's human nature I guess, else we'll be like robotslah.....

Though I disagree Niks approach which I feel a lil too harsh and probably wrong choice of words, I believe after reading between the lines, he did successfully managed to stress the obvious point and the errr..... some hidden ones. Kupas-kupas lah sendiri ya......

Lets get on and learn from the many mistakes that we made. Remember the Atsushi Hara's debacle a few years back. Quite embarassing to our country I guess.

Kalau mau hilang tension, join me and my buddies fly every weekend. Cheaper and less politicking. I can assure you that you'll be much happier......

Last edited by RedEnzo; 06-19-2008 at 12:31 AM.
RedEnzo is offline  
Old 06-11-2008, 12:36 AM
  #93  
tornado
Guest
 
Posts: n/a
Default

Enzo,

I also understand where Nik is coming from but somehow he either don't understand or refused to understand where I'm coming from. Some sincere words of advise also taken wrongly and being called gila....haiyoh.....apa boleh buat ?

Anyway, coming back to TAC, I'm for budget racing too taikoh, but my equipments speaks differently , what to do, I was also gila gila chasing for the "equipment race" some time back and now want to sell at the price I want nobody wants but to sell at the price people wants I tak sanggup, so keep and use lah. Actually running TT01 is really fun as it takes out the need to hunt for the fastest motor and concentrate on polishing driving skills, yada yada. I'm still running the same TT01 from the first season, downgraded the car a little (while others upgraded), chassis cracked but still can run. ....budget mah.............So..........ever think of coming to join me just for FUN ? Forget 'bout slugging in A main lah, cari makan kat B main pun cukup lah.
 
Old 06-11-2008, 12:41 AM
  #94  
tornado
Guest
 
Posts: n/a
Default

Originally Posted by bulldog2 View Post
After many comments and suggestion from many parties... I still don't see a concrete solution being absorbed by any individuals or establishment.

This is Malaysia and it always will be until someone or everyone decides that changes must be made for the greater good . Meanwhile our frustration and euphoria will be a lost cause without a road map to success .
Yeah......it is very sad isn't it ? Actually we Malaysian could achieve great things if we WANT to but unfortunately personal interests are in the way.

Some talented Malaysian racers must also overhaul their attitude too b4 they could go far.
 
Old 06-11-2008, 03:05 AM
  #95  
Tech Regular
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 418
Default

kali ini biar anakda ejan yg bercakap...hehe...
saya rasa kite dah terlalu jauh tersimpang dari masalah.....
masalahnye bermula disini.....

disini ada sedikit R&R yg telah ditetapkn oleh pihak organizer....
Motor
Only one (1) official Xenon Motor with an authorized label/mark provided by the organizer is allowed.
If motor provided is burnt or damaged in any way during the race, the driver will be disqualified from the race. No exception!


driver2 sewaktu itu difahamkan seperti R&R diatas.....
tetapi selepas heat yg pertama...jeng2..

Motor
official Xenon Motor with an authorized label/mark provided by the organizer is allowed can be use MORE THEN ONE.
If motor provided is burnt or damaged in any way during the race, the driver can buy another motor from organizer!


so...what we can see here,the organizer is brake the rules...not the participant....

dan ditambah pula pada masa itu...kereta ayah saya mengalami masalah teknikal,dan kami cube untuk mendapatkan seminit dua untuk membetulkn....malangnya,organizer tidak menunggu pun walau sesaat...
bukan pada ayah saya ni saja,malah semua driver.....
apabila ditanya "kenapa takmau tunggu kami?",organizer said...
"you should follow our time, not we follow your time and we follow the rule."...

bagi pandangan saya,ada sedikit ketidak prihatinan organizer terhadap driver....yang ini membuat ayah saya ini marah.....sehinggakan dia sanggup quit dari race itu....bagi saya seorang anak yg melihat ayahnye marah....saya agak kecewa dengan sikap organizer....

yang bestny plak,organizer dah kene marah&maki hamun ole org tua saya baru la nak bagi masa.....sampai terlebih2 plak......sepatutny dari 10minit sampai 40minit.....dilengah2kn plak masa final selama hampir 2jam.....driver bukan la ramai sgt 15 orang jeeeeeeeeee.......tapi yg pelik sblm kene marah organizer buat macam ada 50 org.......ish2,tak patut2.......

Apala nasib,kami habiskan duit kami dengan mengikut R&R yg ditetapkn,alih2 kami yg frust kerana organizer boleh tukar R&R ikut suka hati....
APA yang kami mahukan pada masa itu hanya flexibility organizer terhadap masa driver....kite ambik contoh pertandingan mr.red enzo diluar negara...itu sudah cukup menunjukan driver itu sgt penting bukan masa.....

dan kepada tetuan tornado dan daudlori, saya rasa tidak pernah lagi saya dengar orang tua perlu hormat kepada orang muda......kita ambik contoh ibubapa,adakah ibubapa perlu menghormati [email protected]g tua mudah tersentuh hatinya....jadi renung2kan la.....
sebelum itu....
"bodoh" yg dimaksudkan oleh ayah saya luas,saya harap sangat tornado dan daudlori kupas perkataan ini sedalam2ny macam OGI suruh GALI kat AF tu........biar saya bg bunga je dulu, yg kami bodohkan ialah pengurusan masa organizer bukan organizer yg bodoh.....

harap maaf jika ada tersasul @salah bahasa.....wsalam
NIK_SYAM@BRC is offline  
Old 06-11-2008, 11:15 PM
  #96  
Tech Initiate
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 25
Default

nik syam dan anakandanya...

bila masa pulak saya kata secara khusus orang tua kena hormat pada orang muda....tidak ada kan. apa yg saya cuba cakap pada nik syam ni adalah....kalau dia mahu orang lain menghormati dia maka dia juga seharusnya perlu tunjuk la rasa hormat pada orang lain. tak kira la yg muda pun....tak kan la pada orang yg lagi tua je kita nak hormat dan pada yang muda ni kita nak maki hamun sesuka hati dan melulu je. ya kamu berdua anak beranak merapu sampai anak kena hormat bapak ni pasal apa. itu urusan rumahtangga kamu...pandai2 la sendiri.

ada orang lama/tua dalam dunia rc ni yg saya cukup hormat cara dan pembawakan dirinya.....haji Jusri.....presiden RCAC. inilah perangai dah tingkahlaku orang lama yg patut nik syam contohi.

kalau nik syam sendiri tak pandai nak berbudi bahasa maka jangan lah nak ajar saya pulak berbudi bahasa dgn awak. tua tu biarlah penuh dengan ilmu....bukan makin tua makin dungu
daudlori is offline  
Old 06-11-2008, 11:55 PM
  #97  
Tech Adept
iTrader: (2)
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 211
Trader Rating: 2 (100%+)
Default

apa ke bangang bin bahlol la si daud lori ni.....
dah la taktau apa2 tentang race yang diperkatakan...
tub2 masuk tak bagi salam....ade lagi makhluk Tuhan yang jahil begini.....

kamu kenal ke sape anak beranak Nik syam ni????
tau2 ko smash orang tua nik ni....ko ada masuk ke race Xenon Cup ni?????
ko cakap macam ko masuk je.....kan anak nik tu dah bgtau yang ayahanda dia tak bodohkan organizer tapi time organization yg di buat oleh organizer.....

ko sedap2 bangang kan org kan.....
ko tau tak, orang tua yang ko bangangkan ni jugak terlibat dalam pengurusan RCAC??? dia dgn rela hati telah menolong RCAC untuk menaikan taraf trek titiwangsa.....apa yg daudlori sumbangkan??????
kasi story sikit.......

org mcm ko ni la pembawa masalah kat dunia RC tau tak........
ko la yg bodoh bin bangang bin bahlol bin tolol......

kepada organizer XEnon Cup....
u did a good job....but not good enough...
so improve it.....dont let people like daudlori that make noise but not supporting in race that u organize....

kepada daudlori....
kalo cakap je tak guna....lain kali masuk race....
BEG6133 is offline  
Old 06-12-2008, 12:33 AM
  #98  
Tech Initiate
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 25
Default

dah panggil kroni nak hentam saya ya......jadi inilah yang nik syam maksudkan orang akan hentam saya. kalau hanya setakat anak beranak dan kawan2 saja yang datang hentam apa la sangat bagi saya ni.......

tak payah la hendak putar belit fakta bila dah nampak kesalahan diri dan kebodohan diri tu tersingkap. dalam postingnya tu bukan kah ada nik syam mengatakan Suah tu STUPID......jadi perlu ke kita mengkaji lebih jauh lagi akan makna stupid itu hanya kerana tak mahu mengaku kesalahan. penganjur dengar rasa rendah diri memohon maaf tapi apa yg dibalas oleh nik syam....STUPID.

saya memang tak masuk race xenon tu tapi saya tak pernah ketinggalan menyertai perlumbaan yang dianjurkan oleh RCAC dalam kategori GP. hujung minggu ini pun saya ada menyertai perlumbaan MNC GP di track titiwangsa. saya juga bukan orang baru dalam dunia rc ini tapi tak perlu lah saya nak membanggakan diri nak beritahu orang sumbangan saya.

selagi nik syam masih dengan cara dia yang emosi dan melulu tu maka selagi itu jugalah saya akan tetap beranggapan dia ni memang bangang orangnya.
daudlori is offline  
Old 06-12-2008, 12:44 AM
  #99  
Tech Addict
iTrader: (5)
 
MTX3-B's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Sepang Home of Malaysia's Formula One
Posts: 684
Trader Rating: 5 (100%+)
Default

Guys,

Lets put these "black" episode into rest...
For whatever that it is worth.
Lets move on and learn from the mistakes...
Only then we can improve and strive for the BEST.
MTX3-B is offline  
Old 06-12-2008, 12:56 AM
  #100  
Tech Regular
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 418
Default

Daudlori.......semoga diberi rahmat dan diberkati....

Saya rasa awak ni sudah jauh dari apa yang awak perkatakan.....seolah awak faham cerita tapi apa yang saya nampak awak tak tau apepun. Awak kata saya nak masa tambahan, siapa kata begitu?.....adakah saya?.......

Dari cerita yang saya bagi tau tu sangatlah lain dari apa yang awak faham......Tuktuk awak masuk campur......seolah-olah awak ada di sana ketika itu......Ini yang kita tak mau ni.....campur ingatkan akan jadi nasi tapi campur tuktuk jadi bubur kesudahannya........

Saya nak ingatkan awak sekali lagi, cuba tidak campur dipenghujung cerita sebelum tau awal cerita. kalau masih juga berperangai begini lebih baik jangan campur. Lebih baik tumpukan sahaja pada lori awak tu. Sudah ke hantar inspection?. Kalau belum, pergi cepat......

Saya tak minta orang hormat saya, saya sendiri akan lebih hormat orang itu walaupun saya tidak kenal orang itu......ini resmi saya.....jangan pula saya kata begitu, awak anggap saya angkat diri saya.......

Cara awak masuk dengan tak gosok gigi tu membuatkan kami anak beranak rasa loya, meyampah dan benci........busukkkkkkkk......

Forum ni digunakan untuk luahkan apa yang terbuku di hati. Saya seperti saya sebutkan terdahulu tidak akan maafkan Suah sehingga kehari ini. Kenapa?.....sebab dia minta maaf selepas dia ganyang saya cukup2 di masa race tu. Dia hina saya sebegitu rupa. Lepas satu-satu R&R diubah dan ditukar selepas itu......sedangkan rayuan saya terdahulu tak dihiraukan.

Selepas bela lori tu, jangan lupa daftar nama kat Bigguy untuk race FEMCA. Kalau dah tak apalah. Saya nak ingatkan saja.......Apapun saya nak katakan saya tak daftar sebab tak main gp, main ep saja.

Saya nak tanya awak, awak ni sebenarnya siapa?. Saya tengok awak ni banyak sokong Suah, seolah-olah macam ada kene mengena pulak. Story sikit......jangan selindung dek belakang nama.....ramai orang nak tau ni......

Storylahhhhhhhhhhhhhhhhhhh...
NIK_SYAM@BRC is offline  
Old 06-12-2008, 01:03 AM
  #101  
Tech Regular
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 418
Default

Daudlori.......semoga diberi rahmat dan diberkati....

Saya rasa awak ni sudah jauh dari apa yang awak perkatakan.....seolah awak faham cerita tapi apa yang saya nampak awak tak tau apepun. Awak kata saya nak masa tambahan, siapa kata begitu?.....adakah saya?.......

Dari cerita yang saya bagi tau tu sangatlah lain dari apa yang awak faham......Tuktuk awak masuk campur......seolah-olah awak ada di sana ketika itu......Ini yang kita tak mau ni.....campur ingatkan akan jadi nasi tapi campur tuktuk jadi bubur kesudahannya........

Saya nak ingatkan awak sekali lagi, cuba tidak campur dipenghujung cerita sebelum tau awal cerita. kalau masih juga berperangai begini lebih baik jangan campur. Lebih baik tumpukan sahaja pada lori awak tu. Sudah ke hantar inspection?. Kalau belum, pergi cepat......

Saya tak minta orang hormat saya, saya sendiri akan lebih hormat orang itu walaupun saya tidak kenal orang itu......ini resmi saya.....jangan pula saya kata begitu, awak anggap saya angkat diri saya.......

Cara awak masuk dengan tak gosok gigi tu membuatkan kami anak beranak rasa loya, meyampah dan benci........busukkkkkkkk......

Forum ni digunakan untuk luahkan apa yang terbuku di hati. Saya seperti saya sebutkan terdahulu tidak akan maafkan Suah sehingga kehari ini. Kenapa?.....sebab dia minta maaf selepas dia ganyang saya cukup2 di masa race tu. Dia hina saya sebegitu rupa. Lepas satu-satu R&R diubah dan ditukar selepas itu......sedangkan rayuan saya terdahulu tak dihiraukan.

Selepas bela lori tu, jangan lupa daftar nama kat Bigguy untuk race FEMCA. Kalau dah tak apalah. Saya nak ingatkan saja.......Apapun saya nak katakan saya tak daftar sebab tak main gp, main ep saja.

Saya nak tanya awak, awak ni sebenarnya siapa?. Saya tengok awak ni banyak sokong Suah, seolah-olah macam ada kene mengena pulak. Story sikit......jangan selindung dek belakang nama.....ramai orang nak tau ni......

Storylahhhhhhhhhhhhhhhhhhh...
NIK_SYAM@BRC is offline  
Old 06-12-2008, 01:35 AM
  #102  
Tech Initiate
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 25
Default

nik....

kalau awak anak beranak meluat dengan gelagat saya maka ketahui la juga bahawa saya juga begitu meluat dengan gelagat dan putarbelit awak kat sini.

jika awak tak mahu orang lain respon pada apa yang awak nak sampaikan pada penganjur maka awak juga tak sepatutnya menyampaikan rasa tidak puas hati awak itu di sini...di open forum yang semacam ini. sebab setiap apa yang awak sampaikan itu dibaca oleh ramai orang dan mereka juga sudah semestinya ada pandangan mereka sendiri.

lagi satu yang saya nampak awak ni memang ke budak budakan orangnya bila bertukar2 pandangan dengan saya. saya lihat awak suka mempersendakan nama lori tu. itu semacam cara anak2 yang bergaduh dan mempersendakan orang lain. awak dah tua nik....gunalah cara yang lebih dewasa sikit untuk respon. awak ingat bila awak mempersendakan nama lori tu boleh buat saya sakit hati.....sikit pun tidak la sayang. makin lama makin terserlah perangai karut awak ni nik...kesian saya melihatnya.

tak perlulah awak nak mengingatkan saya pasal perlumbaan hujung minggu ni sebab saya pun bukan orang baru dalam rc ni.

soal saya mempertahankan Suah tidak timbul kerana saya cuma memperkatakan kelakuan awak di forum terbuka seperti ini....dan kebetulannya orang yang awak katakan bodoh itu adalah dia.

kalau saya beritahu siapa saya yang sebenarnya pada forum ni maka tak ada lagi la keseronokannya.

tingkah laku awak dalam thread ni walau membuat saya rasa meluat tapi ada masanya juga menghiburkan bila membacanya.

teruskan berkarya ya nik syam

daudlori is offline  
Old 06-12-2008, 04:34 AM
  #103  
tornado
Guest
 
Posts: n/a
Default

Nik & son

Now after so much talking & complaining in here, what is it that you guys want ?We can argue till the cows come home but if no concrete solutions being discussed here, no solutions, so where do we proceed from here ?

What we see is that both father and sons are just venting your frustration and anger in here. Typical.........well better don't mention it, kena hantam again.

Cheers & peace bros
 
Old 06-12-2008, 07:11 AM
  #104  
Tech Adept
iTrader: (6)
 
fadzli's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Kuala Lumpur
Posts: 222
Trader Rating: 6 (100%+)
Default

should end here...

2nd Round MNC will be held at RC Planet next month... Give them 2nd chance.. looks like Bro Nik also already registered. Xenon cup organizer can sponsor good food at MNC..
fadzli is offline  
Old 06-12-2008, 08:56 AM
  #105  
tornado
Guest
 
Posts: n/a
Default

Originally Posted by fadzli View Post
should end here...

2nd Round MNC will be held at RC Planet next month... Give them 2nd chance.. looks like Bro Nik also already registered. Xenon cup organizer can sponsor good food at MNC..
Organiser bagi MNC tak sama dengan Xenon Cup mah.......
 

Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information -

Copyright © 2022 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.