R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Electric On-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01-03-2013, 10:25 AM   #1
Tech Adept
 
Join Date: Nov 2012
Location: Sydney, Australia
Posts: 120
Trader Rating: 3 (100%+)
Angry SP Reventon Pro + SP 5.5T Brushless - HELP!

hey people, i recently switched the polarity on my lipo by accident while plugged into the esc & now I'm facing some problems.. (obviously)

after the esc smoked up a little bit, i quickly disconnected the battery, waited for it to cool down & plugged it all back in properly to see if it was ok.

this is what has been happening since..

* while the sensor cable is plugged in, motor doesn't accelerate. tried turning it a bit with my fingers & motor started operating in reverse.

* removed sensor cable. motor accelerates normally in the proper direction. give it a rest & then you need to use your fingers to turn it just to get it started up again.

I don't have another motor to test & see if the esc is still ok or not but the motor i have hand turns quite freely so i don't see how that could be the issue.

is anyone able to shed some light on this & let me know if you have experienced the same problem if not something similar? many thanks!
Sakura87 is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2013, 11:45 AM   #2
Tech Master
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 1,085
Trader Rating: 14 (100%+)
Default

Looks like you have released the magic smoke and the ESC is DOA. Motor is probably ok though. I doubt the warranty covers reverse polarity situations. I would contact your Speedpassion distributor for out of warranty repair or replacement.
__________________
Speedpassion : Speedpower : East Coast Bodies

Last edited by thunderbt3; 01-03-2013 at 11:57 AM.
thunderbt3 is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2013, 12:13 PM   #3
Tech Initiate
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 25
Default

You don't need more than a sec to kill your esc with reverse polarity
Akita is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2013, 12:33 PM   #4
Tech Master
 
TAMAK's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 1,952
Trader Rating: 28 (100%+)
Default

The ESC is Done! Contact Speed Passion, they may get you in a refurbed one... Worth a shot.
__________________
TrakPower Speed Equipment / Speed Passion
Serpent Natrix 748 TQ - Nova REX
D413 Reventon 1.1ex 13.5t; AE B6d Laydown Reventon Pro 1.1
DNX408V2-NovaP5, DETC410-Reventon 1.1ex-5.5t MMM
RC10 , RC10GT2- CV-R- SAVOX,
TAMAK is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2013, 04:48 PM   #5
Tech Elite
 
ta04evah's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Sydney, Australia
Posts: 2,614
Trader Rating: 2 (100%+)
Default

Once the magic blue smoke is released.

https://www.youtube.com/watch?v=IM0a4HKZ-ps

Cheers
Rob.
__________________
Castle Hill RC On Road Facebook https://www.facebook.com/groups/121817254587521/
FatBear RC Videos https://www.youtube.com/channel/UCjiAhwa-rk5Vas2rv5IBD4A
ta04evah is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2013, 05:36 PM   #6
Tech Adept
 
Join Date: Nov 2012
Location: Sydney, Australia
Posts: 120
Trader Rating: 3 (100%+)
Default

I will get right on to contacting them. What I don't understand is though, why would the ESC still be able to turn on with the according lights? I plugged it into the PC & it still picks it up perfect & i'm able to adjust everything & update the firmware along with being able to use the program card..
Sakura87 is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2013, 06:56 PM   #7
Tech Master
 
Join Date: Oct 2002
Location: Toronto
Posts: 1,300
Trader Rating: 13 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by Sakura87 View Post
I will get right on to contacting them. What I don't understand is though, why would the ESC still be able to turn on with the according lights? I plugged it into the PC & it still picks it up perfect & i'm able to adjust everything & update the firmware along with being able to use the program card..
You probably blew a fet or cap inside... not a total loss but it will never work properly. Contact SP they might be able to fix it or replace it with a referb.
duckman996 is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2013, 07:17 AM   #8
Tech Adept
 
Join Date: Nov 2012
Location: Sydney, Australia
Posts: 120
Trader Rating: 3 (100%+)
Default

I bought it from RC Mart so I'll be sending it back to them. Thanks anyway guys!
Sakura87 is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2013, 11:32 AM   #9
Tech Adept
 
BigC123's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Fort Worth Tx.
Posts: 160
Default

Speed Passion has an Australia store now I think.
__________________
Clayton "BigC" Neal
Caster Racing USA
SpecR R1
XRAY T3R
Speed Passion USA
BigC123 is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2013, 06:45 PM   #10
Tech Adept
 
Join Date: Nov 2012
Location: Sydney, Australia
Posts: 120
Trader Rating: 3 (100%+)
Default

Yeah they have an Australian warehouse but don't do warranty repairs. Sucks but ahh well. Need to send it off & wait it out now man.
Sakura87 is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2013, 07:22 PM   #11
Tech Apprentice
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 72
Default

Quote:
Originally Posted by Sakura87 View Post

.................

* while the sensor cable is plugged in, motor doesn't accelerate. tried turning it a bit with my fingers & motor started operating in reverse.

* removed sensor cable. motor accelerates normally in the proper direction. give it a rest & then you need to use your fingers to turn it just to get it started up again.

................
Your ESC have been damaged. Next time, try to use the other sensor cable if you have this issue. I suggest you to use a new sensor cable if you get back a new ESC.
WMGary is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2013, 07:25 PM   #12
Tech Adept
 
Join Date: Nov 2012
Location: Sydney, Australia
Posts: 120
Trader Rating: 3 (100%+)
Default

Will do. Need to make sure that I eliminate all problems as I need to ESC to compete in races.
Sakura87 is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2013, 04:28 AM   #13
Tech Rookie
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 8
Default

hI,

I have the same problem actually. I misplaced polarity of my battery. But not until i turn on, just until i plugged esc to batt, esc was still turned off..then after that i quicly change back polarity, when i turn esc on..nothing happen..i tried to connect to my pc, there is still connection, and still i can change setting. But motor won't run...anyone probably have any idea what was going on ?..thanks
3line is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2013, 10:37 AM   #14
Tech Master
 
Join Date: Jul 2011
Location: Austin, TX
Posts: 1,117
Trader Rating: 13 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by 3line View Post
hI,

I have the same problem actually. I misplaced polarity of my battery. But not until i turn on, just until i plugged esc to batt, esc was still turned off..then after that i quicly change back polarity, when i turn esc on..nothing happen..i tried to connect to my pc, there is still connection, and still i can change setting. But motor won't run...anyone probably have any idea what was going on ?..thanks
Yes. Your ESC is damaged and needs to be replaced/fixed.
JamesL_71 is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2016, 04:52 AM   #15
Tech Rookie
 
Join Date: Jun 2009
Location: Chard,Somerset,U.K.
Posts: 17
Send a message via MSN to Mogg Send a message via Skype™ to Mogg
Questions?? Help were to send esc for repair?

Can any one help me speed passion Reventon 1.1EX just stopped working. I'v had it for a year or two so were do I send it for repair? I'm in the U.K. .
I'v don't all I can with it pc and wires and motor rx so just need to no were to send it.
__________________
www.ydmrcc.com
Mogg is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Speed Passion Thread kwiksi Radio and Electronics 5727 10-15-2017 06:20 AM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 10:26 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net