R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Electric On-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 08-16-2010, 12:49 AM   #331
Tech Adept
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 109
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

really? I thats weird. So it could be because of the fact im running 3.6?
zenkikid is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2010, 01:10 AM   #332
Super Moderator
 
charlie_b's Avatar
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Aug 2001
Location: Anaheim
Posts: 9,832
Trader Rating: 1 (100%+)
Send a message via AIM to charlie_b Send a message via MSN to charlie_b Send a message via Yahoo to charlie_b
Default

Quote:
Originally Posted by zenkikid View Post
really? I thats weird. So it could be because of the fact im running 3.6?
It really makes no sense...but...like is did..he did run a 3.6....
__________________
''Many of life's failures are people who did not realize how close they were to success when they gave up.''-- Thomas Alva Edison
CAL RACEWAY:CAL RACEWAY
GT10 SERIES:GT10 SERIES
CFX Paintworks:="https://www.facebook.com/CFXPaintworks?fref=ts
TEAM ASSOCIATED|REEDY|HITEC|PARMA|PROTEKRC|SWEEP|IWATA| RPM|AMAIN|CREATEX/WICKED/AUTOAIR PAINTS|CFX|CAL RACEWAY
charlie_b is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2010, 01:24 AM   #333
Tech Regular
 
Micro-E's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Orange, CA
Posts: 329
Trader Rating: 3 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by zenkikid View Post
On saturday (8/14) I took part in a local club race that was ran by socal-rc.com, which is an authorized SP seller. I ran in their stock spec class and had a thermal cutoff-like problem with my car and 2 other people the same day. The weird thing is the 3 of us are all running Cyclones, and were all running 3.6 FDR. The race took place in San Diego, so the weather was not even all that hot, the motor was around 120deg while the esc was at around 110 deg. F. What could cause the cars to slow down to a crawl like it did?
FWIW: I have been gearing my cyclone around 3.5, same temps as you. Only saw the "slow to crawl" symptom once. Thought my battery was not charged all the way and dumped at the end of a heat. I have raced it plenty since then, not seen the symptom since.
__________________
- Erik
Micro-E is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2010, 01:27 AM   #334
Super Moderator
 
charlie_b's Avatar
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Aug 2001
Location: Anaheim
Posts: 9,832
Trader Rating: 1 (100%+)
Send a message via AIM to charlie_b Send a message via MSN to charlie_b Send a message via Yahoo to charlie_b
Default

the only thing i can recommend u check is the sensor wire on the ESC..when that is loose..it runs poorly.
__________________
''Many of life's failures are people who did not realize how close they were to success when they gave up.''-- Thomas Alva Edison
CAL RACEWAY:CAL RACEWAY
GT10 SERIES:GT10 SERIES
CFX Paintworks:="https://www.facebook.com/CFXPaintworks?fref=ts
TEAM ASSOCIATED|REEDY|HITEC|PARMA|PROTEKRC|SWEEP|IWATA| RPM|AMAIN|CREATEX/WICKED/AUTOAIR PAINTS|CFX|CAL RACEWAY
charlie_b is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2010, 03:02 AM   #335
Tech Adept
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 120
Trader Rating: 4 (100%+)
Default

Everything looked good on mine. Didn't have a temp gauge when I got to the car but I could hold my finger on the motor and ESC, 3 minutes into the race it just slowed to a crawl with what looked like a flashing orange light. I turned it off/on and it was fine. I was one of the other two that had an issue that day. Louie who won the main went in with the programmer and shut off thermal protection, as he had a thermal during the 2nd heat.

Mark

Last edited by markw; 08-16-2010 at 03:17 AM.
markw is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2010, 03:39 AM   #336
Tech Master
 
old-man's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 1,112
Trader Rating: 11 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by charlie_b View Post
the only thing i can recommend u check is the sensor wire on the ESC..when that is loose..it runs poorly.
+100 on that. Had major problems with the sensor wires. Once it on sensor less mode, its a different animal altogether.
old-man is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2010, 07:55 AM   #337
Tech Adept
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 109
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

Yeah Charlie, MarkW is one of the 2 other guys who had the problem too, and the crawl problem happened to me twice. Once in a heat and the other time at the end of the main. Ill look into the sensor wire
zenkikid is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2010, 08:53 AM   #338
Tech Fanatic
 
mr240's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Chula Vista, CA
Posts: 955
Trader Rating: 61 (100%+)
Default

Did a 5 min qualifier on Saturday and my temp was 190 coming off. Running 88 spur and 54 pinion on my Sprint 2. Thought I had a transmission ration of 2.13. So I thought I had a FDR of 3.47. Some sites have the Sprint 2 with a 2.43 transmission which will make my FDR at 3.96. Don't want to lose to much top end or acceleration. What gearing should I go with.
mr240 is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2010, 09:20 AM   #339
Tech Elite
 
M-Technic's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Palm Beach, FL
Posts: 2,562
Trader Rating: 15 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by mr240 View Post
Did a 5 min qualifier on Saturday and my temp was 190 coming off. Running 88 spur and 54 pinion on my Sprint 2. Thought I had a transmission ration of 2.13. So I thought I had a FDR of 3.47. Some sites have the Sprint 2 with a 2.43 transmission which will make my FDR at 3.96. Don't want to lose to much top end or acceleration. What gearing should I go with.
190 is way too hot especially after 5 minutes. You need to gear down 2 teeth I'd say (go to a 52 pinion).
__________________
RCAmerica | Xray | Hudy | Radiopost | Speed Passion USA | Trinity | P3 Graphics
M-Technic is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2010, 09:23 AM   #340
Tech Fanatic
 
mr240's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Chula Vista, CA
Posts: 955
Trader Rating: 61 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by M-Technic View Post
190 is way too hot especially after 5 minutes. You need to gear down 2 teeth I'd say (go to a 52 pinion).
I thought with the Stock Spec system you want the FDR around 3.5-6. Going with a 52 pinion would put me at 4.11.
mr240 is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2010, 09:34 AM   #341
Tech Elite
 
M-Technic's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Palm Beach, FL
Posts: 2,562
Trader Rating: 15 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by mr240 View Post
I thought with the Stock Spec system you want the FDR around 3.5-6. Going with a 52 pinion would put me at 4.11.
You wouldn't want a 3.5-3.6 if it meant burning up your motor/speedo would you?
__________________
RCAmerica | Xray | Hudy | Radiopost | Speed Passion USA | Trinity | P3 Graphics
M-Technic is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2010, 09:39 AM   #342
Tech Adept
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 109
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by charlie_b View Post
Hmm..really odd.
I have been gearing mine at 3.3. Lightfoot who geared his at 3.6 caught on fire. I think this Esc likes being geared high...but that is only my observation.
What spur pinion combo are you running? and what kind of temps are you getting @ 3.3 FDR?
zenkikid is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2010, 10:52 AM   #343
Tech Adept
 
LouDawg's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Irvine, Ca
Posts: 180
Trader Rating: 6 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by markw View Post
Everything looked good on mine. Didn't have a temp gauge when I got to the car but I could hold my finger on the motor and ESC, 3 minutes into the race it just slowed to a crawl with what looked like a flashing orange light. I turned it off/on and it was fine. I was one of the other two that had an issue that day. Louie who won the main went in with the programmer and shut off thermal protection, as he had a thermal during the 2nd heat.

Mark
Yup! I was the other Cyclone driver that had my Cirtix thermal on me. It was kinda wierd that it was three Cyclone TC cars all with 3.6 FDR that had problems with the esc. Last month I ran 3.3FDR same track, same conditions with no problems at all. On Saturday's race I ran fine the first qualifier , thermaled in middle of 2nd qual, and ran perfect in mains. I removed thermal protection for the mains. This was the first time i had ever seen this system thermal and Ive raced it a lot. Maybe Cirtix is real picky with Cyclones! LOL

BTW Derrick, I use 48 pitch gears, 69/45 with 2.167 internal gearing to achieve 3.32 FDR

I ran 69/41 on Saturday = FDR of 3.65
__________________
Louie


AE SC10 4X4/Tekin RX8/Pro4 4000kv
AE B4.1/ Tekin RS/ D3 17.5
LouDawg is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2010, 10:55 AM   #344
Tech Adept
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 109
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

I was actually running a Cyclone S and it thermaled on me. I was running 88/53 and my FDR was just right under 3.6...it was like 3.59 something
zenkikid is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2010, 11:01 AM   #345
Tech Adept
 
LouDawg's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Irvine, Ca
Posts: 180
Trader Rating: 6 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by zenkikid View Post
I was actually running a Cyclone S and it thermaled on me. I was running 88/53 and my FDR was just right under 3.6...it was like 3.59 something
You know what i did notice though was that before I ran my 2nd qual I left my whole car out under the sun the get my tires a little warm. Im guessing maybe the electronics got pretty warm during the process and I pretty much started the race with an already hot esc.
__________________
Louie


AE SC10 4X4/Tekin RX8/Pro4 4000kv
AE B4.1/ Tekin RS/ D3 17.5
LouDawg is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
World GT Club Racing - To spec or not to spec is the question???? Mr. McGoo Electric On-Road 722 11-01-2014 07:05 AM
Real Stock On Road Racing... Me_MrTyson Australian Racing 214 05-19-2010 06:06 AM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 12:36 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net