R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Electric On-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-04-2010, 02:07 AM   #1
Tech Apprentice
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 57
Default LRP X12 STOCK SPEC

I wired my X12 up to my SPX Stock spec ESC lastnight.

All phase colours connected as per instructions. When i powered it up and tried the throttle for a second, Motor started smoking and no turnover.

Turned it off immediately. Realised the sensor cable was not connected !

Would this cause the motor to smoke ? Connected it up an re-powered and everythink seemed fine.

This is a brand new motor, will they not spin without sensor lead connected ?

Obviously alittle smoke is not a goo sign !

Never used a brushless system with sensor lead between ESC and Motor.

Any advice would be great.

Thanks
Finch wxm is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2010, 02:26 AM   #2
Tech Initiate
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 26
Default

A sensored motor will not run without a sensorcable.
My esc flashes red when sensorcable is missing and nothing happens with the motor.I don't know where the smoke came from but without a sensorcable the esc should not give any voltage or AMP's to the motor.
Don't your esc flashed or showed the error somehow?
Davzone is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2010, 05:30 AM   #3
Tech Apprentice
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 57
Default

The speedo was red when i powered it up.

I can only assume that it wouldnt operated without this connected.


Maybe the motor is faulty, havent run it on the track yet so i cant say if there is anythink wrong with it or not.
Finch wxm is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2010, 06:29 AM   #4
Tech Initiate
 
msxmre's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Grangemouth, Bonny Scotland
Posts: 28
Default

Has anyone run one of these motors with a Tekin RS Pro. If so did you insert the 0000 timing insert that you got with the motor to decrease the timing to -10 degrees or did you keep it as it came. What settings did you run the Tekin at.
Thanks in advance
Scotty.....
__________________
Tamiya TRF 201, TRF 416,TEKIN RS PRO (the dogs) Novak Ballistic, LRP X12 Motors, Orion Motors and LIPO (they say it's the future mmmmm) www.falkirkrcc.co.uk/forums
msxmre is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2010, 07:54 AM   #5
Tech Initiate
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 26
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by msxmre View Post
Has anyone run one of these motors with a Tekin RS Pro. If so did you insert the 0000 timing insert that you got with the motor to decrease the timing to -10 degrees or did you keep it as it came. What settings did you run the Tekin at.
Thanks in advance
Scotty.....
i did run the X12 21.5T with a rs pro, and i did sure use the oooo insert to get less timing on the motor. and you still have to very careful with timing on the esc.. i fund that about 40-45 boost with a wide rpm range, 3000-20000... is best. very little turbo might be possible. watch temps.. good luck.

you can if you dare try out something like this
turbo 10
delay 0
boost 40-50
rpm 5300-20000
ramp 2

but always watch the temps..
pawmadsen is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2010, 08:18 AM   #6
Tech Adept
 
Join Date: Jan 2009
Location: UK
Posts: 124
Default

if you run without sensor on a spx system it goes into brushed mode shorts out the motor and causes it to burn up inside. if it still works you have got away with it i learnt the hard way when i first got into tc racing and lost a brand new motor and istc speedo on my first go.

the nosram esc dont have a shut off function if you use it without a sensor wire so be very careful
Burney is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2010, 09:09 AM   #7
Tech Initiate
 
msxmre's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Grangemouth, Bonny Scotland
Posts: 28
Default

Thanks for your reply m8, i should have stated i was looking to see if anyone had used X12 13.5t with Tekin RS Pro.
Thanks again
Scotty............
__________________
Tamiya TRF 201, TRF 416,TEKIN RS PRO (the dogs) Novak Ballistic, LRP X12 Motors, Orion Motors and LIPO (they say it's the future mmmmm) www.falkirkrcc.co.uk/forums
msxmre is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
lrp spx stock spec chuckharrisjr Electric On-Road 1131 02-22-2017 11:58 PM
lrp X12 17.5 and spx questions about timing and "Warning" from lrp fat500 Electric On-Road 21 08-02-2010 07:17 AM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 09:27 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net