R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Electric On-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12-07-2010, 09:28 AM   #1201
Tech Adept
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 142
Trader Rating: 3 (100%+)
Default

If you guys are having trouble loading software or changes to your speedo try this. Take a old on-off switch and the spare red-white-black wire that comes with the speedo. (the long or short one that you are not using in your vehicle) cut the red wire and splice the on-off switch to the red wires. I keep this attached to the cable coming out of the computer and just remove the small 3 wire plug off of the speedo and plug my computer into the speedo. Saves from taking the plug in and out of the receiver all of the time.
Turn the novalink program on your computer after it loads and the screen loads then turn the on-off switch to the ON posistion that you made and the speedo and computer will reconize each other much easier. Ever since I did this it is much easier to load programs or make changes.

Hope this helps and I explained it well for everyone.
windix606060 is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2010, 12:32 PM   #1202
Tech Elite
 
Johnny Wishbone's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 3,419
Trader Rating: 6 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by windix606060 View Post
If you guys are having trouble loading software or changes to your speedo try this. Take a old on-off switch and the spare red-white-black wire that comes with the speedo. (the long or short one that you are not using in your vehicle) cut the red wire and splice the on-off switch to the red wires. I keep this attached to the cable coming out of the computer and just remove the small 3 wire plug off of the speedo and plug my computer into the speedo. Saves from taking the plug in and out of the receiver all of the time.
Turn the novalink program on your computer after it loads and the screen loads then turn the on-off switch to the ON posistion that you made and the speedo and computer will reconize each other much easier. Ever since I did this it is much easier to load programs or make changes.

Hope this helps and I explained it well for everyone.
Absolutely, I do the same thing with mine. Really didn't think of mentioning that, glad you did. It makes it 10X easier to do the programming. Thanks
__________________
Gary Lanzer
Johnny Wishbone is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2010, 08:16 PM   #1203
Tech Initiate
 
JBM Racing's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 49
Default

Hi Guys,

Hows Kinetic S2 V1.4 software developing? When will it be ready for release? Features sound great, really looking forward to installing it.
JBM Racing is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2010, 09:24 PM   #1204
Tech Adept
 
aegiswa's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Pacific NW
Posts: 140
Trader Rating: 14 (100%+)
Default

Yeah - how soon for the 2S update/release?

I am defiantly looking forward to loading it up
__________________
AegisWA <><
Ofna Hyper SC10 + 2S Kinetic/Ballistic 5.5 (550)
Ofna Hyper 10TT + 2S Kinetic/Ballistic 6.5 (540)
Team Associated - FT SC10 + 2S Kinetic/Ballistic 10.5
Mugen - MBX6 + Nova - hibernating 'till things warm up and dry-out....
aegiswa is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2010, 03:24 AM   #1205
Tech Rookie
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 11
Default

Is it possible to Register to Novak website, so we'll get an email as soon as the update is available?
I'm tired checking (since august !)
nicov is offline   Reply With Quote
Old 12-12-2010, 03:17 PM   #1206
Tech Adept
 
5tylez's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 133
Trader Rating: 5 (100%+)
Default Duo 3

Hey guys anyone test the duo 3 17.5 with the kinetic? Anyone have good novalink settings ?
5tylez is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2010, 12:24 PM   #1207
Company Representative
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Jun 2005
Location: SoCal
Posts: 2,891
Default Preventing NovaLink™/ESC Memory Data Corruption

NovaLink USB Device to ESC Harness Update:

The NovaLink™ Programming Interface’s USB device uses the ESC’s RX wire to perform updates and adjustments on the speed control. Novak has discovered an anomaly on the USB driver for the NovaLink with some computer operating systems, leading to corruption of the firmware on the speed controller brain board. The following information will help you in preventing these data communication errors by using a programming harness.

Building Your Own Programming Harness

Items you will need:

1 ESC/RX Harness.

1 Simple On/Off Switch.

Small Shrink Tubing

Take the ESC/RX Harness and cut the red wire roughly in the middle. Strip a small section of each cut end, and install the Simple On/Off Switch. Use the shrink tubing to prevent the connections from being touched during operation.

Updated Operational Information

When using the NovaLink™ to adjust your ESC’s profile, start with the switch in the OFF position. Start your NovaLink™. First connect your USB device, and then connect to the ESC. To allow the speed control to connect to the NovaLink™ software, simply turn the switch to the ON position. Make your desired adjustments, upload the profile, and then click on the disconnect button at the top of the screen. Lastly, turn OFF the harness switch.

While using the NovaLink, the ESC fan should be disconnected, and there should never be a battery pack connected to the speed control during these steps.

Updated Firmware Installation Information

Update your NovaLink Files with the following steps: Open the NovaLink Software. Connect your NovaLink™ USB device; the switch harness should be in the OFF position. Click on the “Launch Firmware Updater” icon at the top of the screen.

The counter will run to “999”, and then say, “Connect Your Speed Controller.” Then turn the switch harness to the ON position. The updater will start immediately and begin updating. This process should take a few minutes and will notify you when it is complete.

If you need assistance with your harness, please contact our Customer Service department by [email protected] or calling (949) 833-8873.

We will include a photo of the harness with the web update.
NovakTwo is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2010, 06:13 PM   #1208
Tech Regular
 
ThrottleKing's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Indianapolis, Indiana
Posts: 453
Trader Rating: 16 (100%+)
Default

Novak should make these available with the Nova Link. I was able to get the software to work most of the time without the switch but I made one anyway and to me it was a lot better than plugging in and unplugging the unit when updating and programming.
__________________
Acts 2:21- And it shall come to pass, that whosoever shall call on the name of the Lord shall be saved.

Last edited by ThrottleKing; 12-15-2010 at 03:56 AM.
ThrottleKing is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2010, 09:50 PM   #1209
Tech Elite
 
Johnny Wishbone's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 3,419
Trader Rating: 6 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by macdude View Post
How much is a brain board for the 2S version? I think I fried mine. Another victim of battery while updating. Although everything appears to work except the brakes. Even after resetting doing the one touch set up they are very weak. The only thing I haven't tried is reloading the 1.3 firmware to the device.
Did you ever get the brakes to work? If so what was the fix?
__________________
Gary Lanzer
Johnny Wishbone is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2010, 05:48 AM   #1210
Tech Fanatic
 
macdude's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 925
Trader Rating: 3 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by Johnny Wishbone View Post
Did you ever get the brakes to work? If so what was the fix?
No I never did get them working like they did when I first got the thing. Not sure why either as everything else seems to work. I have been doing only spec stock racing lately so I haven't really been playing with the thing that much. Right now I have another controller I am testing. Its made by ORCA.
__________________
---------------
KO Eurus / Orca / MMP / XB2 / 22-4 /
macdude is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2010, 10:20 PM   #1211
Tech Elite
 
Johnny Wishbone's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 3,419
Trader Rating: 6 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by 5tylez View Post
Hey guys anyone test the duo 3 17.5 with the kinetic? Anyone have good novalink settings ?
Need some more info, boosted or non, tc or 1/12th or ?, size of track, carpet or asphalt, just some basic info.
__________________
Gary Lanzer
Johnny Wishbone is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2010, 07:51 PM   #1212
Tech Regular
 
bvalistic's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: long beach ca
Posts: 453
Trader Rating: 31 (100%+)
Default no lights

i got my brand new kinetic 2s and new novalink...on 1.1 when i installed it and connected it it was working great...then upgrade it to 1.3 ...opened the software then plug esc ...at first it was initializing with esc lights on and then it turned off!!! the usb has lights but not the esc...what to do? usb is working fine...i haven't even put the motor wires...just updating it to the latest software before installation...need advise...thanks

Quote:
Originally Posted by Turbonium View Post
working with my netbook, i uninstalled the 1.3 i was using, and tried a new download off the site. when that didnt work, i went back to the desktop and tried the 1.1 disc i have. nothing will light the lights on the speedo, tho.

i think i have a buddy local with a link, ill see if i can borrow his to tell if its a hardware or software issue. thanks for the ideas, tho.
Quote:
Originally Posted by pmes View Post
I've become the NovaLink guy at my local track, one guy's ESC wouldn't light up and just before sealing the box to send it back to Novak I tried it three more times. On the third plugin it worked! I must have pluged/unpluged the thing at least 50 times total. Now it works every time.
bvalistic is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2010, 09:13 PM   #1213
Suspended
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 1,990
Trader Rating: 12 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by bvalistic View Post
i got my brand new kinetic 2s and new novalink...on 1.1 when i installed it and connected it it was working great...then upgrade it to 1.3 ...opened the software then plug esc ...at first it was initializing with esc lights on and then it turned off!!! the usb has lights but not the esc...what to do? usb is working fine...i haven't even put the motor wires...just updating it to the latest software before installation...need advise...thanks
You have to follow the directions to update the firmware on the Kinetic to 1.3
__________________
Pimp Formally Known as OG
PFKAOG is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2010, 10:42 PM   #1214
Tech Regular
 
bvalistic's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: long beach ca
Posts: 453
Trader Rating: 31 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by PFKAOG View Post
You have to follow the directions to update the firmware on the Kinetic to 1.3
thanks...i need more than that sir...can anybody direct me into resetting this esc or flashing it...next step is sending it to novak...thanks
bvalistic is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2010, 07:38 AM   #1215
Tech Addict
 
pmes's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Bismarck, ND
Posts: 515
Trader Rating: 3 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by bvalistic View Post
thanks...i need more than that sir...can anybody direct me into resetting this esc or flashing it...next step is sending it to novak...thanks
Check out post #1207.
pmes is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Dyno, Homemade, Using a Novak Sentry Data Logger, Continued, The Experimental Thread. John Stranahan Electric On-Road 344 12-30-2016 05:22 PM
Novak Kinetic racer1812 Radio and Electronics 254 02-04-2013 08:52 PM
Novak Sentry as Brushless Dyno mattnin Electric On-Road 132 01-29-2010 05:53 PM
2009 i-hobby show b-man777 Electric On-Road 7 10-22-2009 09:35 AM
Spintec Battery Manager Erik Jonk Electric On-Road 999 03-26-2009 03:07 AM


Tags
brushless, gtb, novak kinetic, onroad, rc cars


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 12:23 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net