R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Electric On-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 09-06-2010, 12:09 PM   #751
Tech Adept
 
ed517's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 151
Default

Quote:
Originally Posted by dvaid852456 View Post
Brilliant!

Less than ideal racing conditions on Sunday, very cold and a greasey track from intermitant showers but I was only 3 seconds off my PB!

I was using:

FDR 6.94
Timing 35
Start RPM 7500
End RPM 14500
Boost ON
Delay 400ms

The motor was 68 Deg C after 5 minutes so it seems like this is a pretty good starting point.

Now I did find that the car wasn't getting anywhere near top speed by the end of the straight and acceleration could be better in the infield.

After reading about people going as low as 7.4 FDR is my next step to gear down to improve acceleration on the infield and get to top speed quicker on the main straight. This is how I would approach it on my old GTB before I had timing advance.

OR

Do I want to change the timing or alter the start and end RPM's. Is there a danger of gearing too low and damaging equipment even if the performance seems okay? How low do you think it is safe to go on FDR with a GM 10.5?
your end rpm is way low for a 10.5 to start,try start7000- end18000.with such a low start and end(for 10.5).you are bogging the motor down esp. when boost kicks in! simply turn boost off and increase timing over a larger rpm range this should get you the excel you want then start playing with boost and delay for top end
ed517 is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2010, 12:12 PM   #752
Tech Adept
 
ed517's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 151
Default

Quote:
Originally Posted by ed517 View Post
your end rpm is way low for a 10.5 to start,try start7000- end18000.with such a low start and end(for 10.5).you are bogging the motor down esp. when boost kicks in! simply turn boost off and increase timing over a larger rpm range this should get you the excel you want then start playing with boost and delay for top end
oh yeah, FDR 7-7.4 should be good just temp often!!
ed517 is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2010, 03:09 PM   #753
Tech Apprentice
 
njmose1's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Menifee, ca
Posts: 64
Trader Rating: 2 (100%+)
Default

got the kinetic all hooked up. did the one touch set up everything is at default now. when i hit the throttle it stays on evan with my finger off the trigger. doesn't stop untill i hit the brakes. i've adjusted all the settings on the transmitter to what is recommended in the kinetic directions. redone the one touch and still the same issue.

i'm pretty lost on what it could be. it's not fun having a truck that runs away. if anyone has any ideas on what it could be i would greatly appreciate the help.
__________________
SC10
HPI Vorza
Mini-t
LC Racing EMB-1
njmose1 is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2010, 03:19 PM   #754
Tech Master
 
xtraman122's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Central MA
Posts: 1,251
Trader Rating: 42 (100%+)
Default

Is it staying at full throttle or just barely rolling along?
xtraman122 is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2010, 03:32 PM   #755
Tech Apprentice
 
njmose1's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Menifee, ca
Posts: 64
Trader Rating: 2 (100%+)
Default

it goes about 1/4 throttle
__________________
SC10
HPI Vorza
Mini-t
LC Racing EMB-1
njmose1 is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2010, 03:36 PM   #756
Tech Initiate
 
JBM Racing's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 49
Default

Has anybody had any problems with the Kinetic not switching on? I'll plug the battery in and flick the switch, the ESC fan starts, but the lights on the ESC doesn't come on. Turn it off and on again and it works... ESC runs ok when the lights come on. Sometimes I have to turn it on and off several times to get the ESC to work... When it works it's great, V1.3 software works heaps better. easy to setup... Seems very random, it's a guess if it will boot or not.
JBM Racing is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2010, 04:02 PM   #757
Tech Champion
 
STLNLST's Avatar
 
Join Date: Sep 2001
Location: Sacramento
Posts: 8,996
Trader Rating: 21 (100%+)
Default

ED- We doing the ripon thing for their next race???
STLNLST is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2010, 04:50 PM   #758
Tech Adept
 
ed517's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 151
Default

Quote:
Originally Posted by njmose1 View Post
got the kinetic all hooked up. did the one touch set up everything is at default now. when i hit the throttle it stays on evan with my finger off the trigger. doesn't stop untill i hit the brakes. i've adjusted all the settings on the transmitter to what is recommended in the kinetic directions. redone the one touch and still the same issue.

i'm pretty lost on what it could be. it's not fun having a truck that runs away. if anyone has any ideas on what it could be i would greatly appreciate the help.
open up your neutral width then reset
ed517 is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2010, 04:52 PM   #759
Tech Adept
 
ed517's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 151
Default

Quote:
Originally Posted by STLNLST View Post
ED- We doing the ripon thing for their next race???
yes sir, goin com out swing'n!! puttn the one-way in....
ed517 is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2010, 05:37 PM   #760
Tech Champion
 
STLNLST's Avatar
 
Join Date: Sep 2001
Location: Sacramento
Posts: 8,996
Trader Rating: 21 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by ed517 View Post
yes sir, goin com out swing'n!! puttn the one-way in....
Really????? Think it will help with the corner speed? Have you tested your Kentic without drag brake since you're going with the oneway?

Last edited by STLNLST; 09-06-2010 at 05:38 PM. Reason: CAUSE I'M STLNLST FOOL!!!!!
STLNLST is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2010, 07:36 PM   #761
Tech Apprentice
 
njmose1's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Menifee, ca
Posts: 64
Trader Rating: 2 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by ed517 View Post
open up your neutral width then reset
i messed with all the settings on the esc and transmitter trying to figure it out. finally reset transmitter to default settings then did the one touch set up and it's working good now. must have been some combination of settings on the transmitter.
__________________
SC10
HPI Vorza
Mini-t
LC Racing EMB-1
njmose1 is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2010, 07:42 PM   #762
Tech Master
 
xtraman122's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Central MA
Posts: 1,251
Trader Rating: 42 (100%+)
Default

I was going to say, make sure your throttle EPAs are both at 100, I helped out a friend who couldn't get any brakes on his, and I had to set them both to 100% when calibrating.
xtraman122 is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2010, 07:54 PM   #763
Tech Adept
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 117
Default

Quote:
Originally Posted by JBM Racing View Post
Has anybody had any problems with the Kinetic not switching on? I'll plug the battery in and flick the switch, the ESC fan starts, but the lights on the ESC doesn't come on. Turn it off and on again and it works... ESC runs ok when the lights come on. Sometimes I have to turn it on and off several times to get the ESC to work... When it works it's great, V1.3 software works heaps better. easy to setup... Seems very random, it's a guess if it will boot or not.
Sounds like your power switch harness is going bad, call our customer service at 949-833-8873, I am sure they will send you a switch harness.
escman is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2010, 09:10 PM   #764
Tech Adept
 
ed517's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 151
Default

Quote:
Originally Posted by njmose1 View Post
i messed with all the settings on the esc and transmitter trying to figure it out. finally reset transmitter to default settings then did the one touch set up and it's working good now. must have been some combination of settings on the transmitter.
gladyou got it figured out. i hate having issues like that just wanna drive
ed517 is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2010, 09:43 PM   #765
Tech Apprentice
 
njmose1's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Menifee, ca
Posts: 64
Trader Rating: 2 (100%+)
Default

yeah, it's deffinatly frustrating when you can't pin point what's wrong no matter what you try.
__________________
SC10
HPI Vorza
Mini-t
LC Racing EMB-1
njmose1 is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Dyno, Homemade, Using a Novak Sentry Data Logger, Continued, The Experimental Thread. John Stranahan Electric On-Road 344 12-30-2016 05:22 PM
Novak Kinetic racer1812 Radio and Electronics 254 02-04-2013 08:52 PM
Novak Sentry as Brushless Dyno mattnin Electric On-Road 132 01-29-2010 05:53 PM
2009 i-hobby show b-man777 Electric On-Road 7 10-22-2009 09:35 AM
Spintec Battery Manager Erik Jonk Electric On-Road 999 03-26-2009 03:07 AM


Tags
brushless, gtb, novak kinetic, onroad, rc cars


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 10:47 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net