R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Electric On-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-11-2011, 09:52 AM   #1786
Tech Master
 
Drew Ellis's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: The LOU
Posts: 1,935
Default

Quote:
Originally Posted by Charlie View Post
Usually I don't try to start out with the Boost On.

Do some basic running first with higher timing usage, then use the boost if that all works decent.

Boost is "max" timing, not a good idea to start out on max of anything.
Charlie "You know why you smell like that".............
__________________
RCAMERICA-Xray-Hudy-GravityRC-Kopropo-PROLEVELRC-Team EAM-ORCA-P1Brand-AVID-ProlevelRC Raceway-MOTIV-Max Power America-SRC America
Drew Ellis is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2011, 07:34 PM   #1787
Tech Initiate
 
Join Date: May 2011
Posts: 21
Default

Hello Guys, I was just about to buy a Kinetic Spec/Ballistic combo (10.5) when I came across this thread. I've read every post since 2.1.11, which was the first mention of the new Spec speed control, and honestly, all of the brainboard and Novalink issues have put me on the fence.

So I ask, have the new Kinetic Specs had any of those problems to anyone's knowledge? I understand the Spec comes with the newer, smaller cap. Does it come with the newer brainboard, as well?

FWIW, whatever speed control I end up getting, I'll be running it in a FT SC10 at LSR, CapCity, Delta, and Norcal Hobbies. I know this is the on-road thread, but I searched and didn't find any off-road Kinetic threads that had any mention of the Spec edition.

Thanks in advance!
MikeB2 is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2011, 09:34 PM   #1788
Tech Elite
 
Johnny Wishbone's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 3,419
Trader Rating: 6 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by MikeB2 View Post
Hello Guys, I was just about to buy a Kinetic Spec/Ballistic combo (10.5) when I came across this thread. I've read every post since 2.1.11, which was the first mention of the new Spec speed control, and honestly, all of the brainboard and Novalink issues have put me on the fence.

So I ask, have the new Kinetic Specs had any of those problems to anyone's knowledge? I understand the Spec comes with the newer, smaller cap. Does it come with the newer brainboard, as well?

FWIW, whatever speed control I end up getting, I'll be running it in a FT SC10 at LSR, CapCity, Delta, and Norcal Hobbies. I know this is the on-road thread, but I searched and didn't find any off-road Kinetic threads that had any mention of the Spec edition.

Thanks in advance!
BB updates have pretty much cleaned up all speed control issues. If the speed control has the small cap chances are pretty good that it has the most current brain board update. The update is at least 2 months old now, and even if you end up with a questionable brain board you can contact Charlie with your serial number and he can probably tell you if its current or not, and if not he will fix you up promptly.

I mostly run K2S but in spec mode, and its is a very competitive package, very smooth and very good brakes, with still a lot of adjustment to it as well.
__________________
Gary Lanzer
Johnny Wishbone is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2011, 10:28 AM   #1789
Tech Initiate
 
Join Date: May 2011
Posts: 21
Default

Quote:
Originally Posted by Johnny Wishbone View Post
BB updates have pretty much cleaned up all speed control issues. If the speed control has the small cap chances are pretty good that it has the most current brain board update. The update is at least 2 months old now, and even if you end up with a questionable brain board you can contact Charlie with your serial number and he can probably tell you if its current or not, and if not he will fix you up promptly.

I mostly run K2S but in spec mode, and its is a very competitive package, very smooth and very good brakes, with still a lot of adjustment to it as well.
Thanks for the reply! From what I've read in this thread, Novak has a great bunch of guys doing some seriously excellent customer service. That definitely makes me feel better about picking up a Kinetic.
MikeB2 is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2011, 12:30 PM   #1790
Tech Apprentice
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 52
Default

i have the first version of kinetic 2s and planning to update it..
will i update it immediately to the latest version (1.4?) or need to do it step by step?
TIA
sadig is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2011, 11:10 PM   #1791
Tech Elite
 
Johnny Wishbone's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 3,419
Trader Rating: 6 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by sadig View Post
i have the first version of kinetic 2s and planning to update it..
will i update it immediately to the latest version (1.4?) or need to do it step by step?
TIA
1.4x no step up required.
__________________
Gary Lanzer
Johnny Wishbone is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2011, 05:04 AM   #1792
Tech Adept
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 215
Default Credit where credit is due...

..WELL DONE NOVAK!

There have been a few teething problems with the Kinetic and some not so small. However after receiving direct support from Charlie in the US and the rest of the Novak team including the great customer services and tech support teams I have now had 2 flawless race meetings and believe all the gremlins to be gone

The speed and drive-ability of the Kinetic was amazing. Motor temps and ESC temps never got above 60 degrees C and it was easily as quick down the straight as the top guys.

The settings that I ended up with for a GM 10.5 were

FDR 6.44
Timing 43 degrees
RPM 9000-18000
Drive Freq 11KHz
Current limit 3, disabled at 18000
Brake EPA 50

It felt like I could have geared up another pinion to FDR 6.27 and the temps would suggest this could be done as motor was 58c and the ESC was 60c.

Would this be pushing it though? The manual recommends no hotter than 60c.

I have taken motors up to 70c before with no problems but the ESC seemed to be getting hotter than the motor and I'm not sure it would like hotter than 60c.

Would it be better to gear up and perhaps drop the timing back to say 35 degrees?

I love that I can get back to working on chassis setups and fine tuning the ESC setup now. It's a joy to race again.

Last edited by dvaid852456; 05-16-2011 at 08:46 AM.
dvaid852456 is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2011, 11:36 AM   #1793
Tech Addict
 
pmes's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Bismarck, ND
Posts: 515
Trader Rating: 3 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by sadig View Post
i have the first version of kinetic 2s and planning to update it..
will i update it immediately to the latest version (1.4?) or need to do it step by step?
TIA
If you don't have a replacement brain board you should just leave it until you get a new one. Without the brain board you're asking for big trouble. Novak will send you one for free, so why not. It's better than multiple molten parts.
pmes is offline   Reply With Quote
Old 05-18-2011, 06:58 PM   #1794
Tech Addict
 
Join Date: Nov 2005
Location: Fly-over Country
Posts: 581
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

I should have bought an RC boat instead of a Kinetic, this rain is terrible!
Banshee8530 is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2011, 08:23 PM   #1795
Tech Regular
 
10sctrel0v3r's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Titusville, Fl.
Posts: 388
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

so i heard this is the forum to figure out how to work my nova link. i cant seem to get the damn thing to connect. i even uploaded and deleted the software twice. i have the havok pro esc
10sctrel0v3r is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2011, 11:16 PM   #1796
Tech Elite
 
Johnny Wishbone's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 3,419
Trader Rating: 6 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by 10sctrel0v3r View Post
so i heard this is the forum to figure out how to work my nova link. i cant seem to get the damn thing to connect. i even uploaded and deleted the software twice. i have the havok pro esc
Will need some more info. Are you getting any indicators or messages? The most popular problem fix of the top of my head is make sure your security settings are allowing the program to download, and also make sure you have proper .rdd file in your Novalink program folder.
__________________
Gary Lanzer
Johnny Wishbone is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2011, 11:21 PM   #1797
Tech Master
 
Charlie's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Location: I'm All Over The Place
Posts: 1,160
Default

The Havoc line of ESC's does not work with the NovaLink. Sorry.
__________________
Novak Electronics Tech Support
Charlie is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2011, 03:18 AM   #1798
Tech Adept
 
brighty's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Sydney
Posts: 137
Default

I'm also having issues trying to connect. I've been through this thread and tried to follow all the steps correctly but still am unable to connect through novalink. Mine is a Novak Kinetic ESC linked to a ballistic 17.5.
brighty is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2011, 04:24 AM   #1799
Tech Adept
 
brighty's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Sydney
Posts: 137
Default

Ok I've now sat at this computer going over and over the process trying to get this thing to connect. I need somone to show what I'm doing wrong. Reading all the steps of this site and the novak site is just not helping. I will be soooooo glad to see this device get connected. Is it just me, or is this one of the most complex ESC's to set up on the market?
brighty is offline   Reply With Quote
Old 05-24-2011, 11:48 AM   #1800
Tech Addict
 
pmes's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Bismarck, ND
Posts: 515
Trader Rating: 3 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by brighty View Post
Ok I've now sat at this computer going over and over the process trying to get this thing to connect. I need somone to show what I'm doing wrong. Reading all the steps of this site and the novak site is just not helping. I will be soooooo glad to see this device get connected. Is it just me, or is this one of the most complex ESC's to set up on the market?
Do you have the new brain board? Novak will send you one for free.
pmes is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Dyno, Homemade, Using a Novak Sentry Data Logger, Continued, The Experimental Thread. John Stranahan Electric On-Road 344 12-30-2016 05:22 PM
Novak Kinetic racer1812 Radio and Electronics 254 02-04-2013 08:52 PM
Novak Sentry as Brushless Dyno mattnin Electric On-Road 132 01-29-2010 05:53 PM
2009 i-hobby show b-man777 Electric On-Road 7 10-22-2009 09:35 AM
Spintec Battery Manager Erik Jonk Electric On-Road 999 03-26-2009 03:07 AM


Tags
brushless, gtb, novak kinetic, onroad, rc cars


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 01:35 PM.


Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net