R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Electric On-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-17-2009, 11:11 PM   #1
Tech Fanatic
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 835
Trader Rating: 8 (90%+)
Default 1s lipo esc's

So whats out there that will run 1s lipo with no booster or RX pack.....
Tha Skinny is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2009, 07:13 AM   #2
Tech Master
 
busman's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: Enumclaw, Washington
Posts: 1,435
Default

Quote:
Originally Posted by Tha Skinny View Post
So whats out there that will run 1s lipo with no booster or RX pack.....

Check out the Novak Web Site, new Speedo with built in booster, just for 1s
__________________
But, Is it farther to Seattle or by Bus??????
Be obsequious as opposed to obtuse
The more Government expands, The more Freedom contracts!!
busman is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2009, 07:23 AM   #3
Tech Addict
 
myrxseven's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Shakopee, MN
Posts: 664
Trader Rating: 13 (100%+)
Default

Novak 4cell GTB works just fine without a booster or reciever pack.
myrxseven is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2009, 09:16 AM   #4
Tech Adept
 
Join Date: Jan 2009
Location: colorado
Posts: 192
Send a message via Skype™ to slotracer577
Default

running a booster is easy, so why worry about it. I am using both the TQ and Dimension engineering boosters, just plug in the main battery and go.

John
__________________
Team Epic
slotracer577 is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2009, 09:33 AM   #5
Tech Fanatic
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 835
Trader Rating: 8 (90%+)
Default

Quote:
Originally Posted by myrxseven View Post
Novak 4cell GTB works just fine without a booster or reciever pack.
I do beleive this also but when I plug in a 7.4 rx pack it does seem like it moves faster... but that is with 7.4. I really am stumped on this for some reason I have some people tell me to use one or a booster and some saying it is just fine, but with my servo only getting 3.7v its not at its full capability?
Tha Skinny is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2009, 10:00 AM   #6
Regional Moderator
 
CarbonJoe's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 2,661
Default

Quote:
Originally Posted by Tha Skinny View Post
I do beleive this also but when I plug in a 7.4 rx pack it does seem like it moves faster... but that is with 7.4. I really am stumped on this for some reason I have some people tell me to use one or a booster and some saying it is just fine, but with my servo only getting 3.7v its not at its full capability?
With the 7.4v Rx pack plugged into the Rx directly, your servo is seeing the full voltage of the Rx pack (as high as 8.4v when fully charged). Some servos will have their lifespan reduced with above 6.0v. With any of the voltage boosters, you're probably only getting 5 - 6v at the servo. So, yes, an Rx pack will make the servo move faster, but really shouldn't affect the speed of the car at all, just the speed of how fast you can turn.
__________________
*** The Gate - Celebrating 8 years at the same location ***
The difference between genius and stupidity is that genius has its limits. - Albert Einstein
Understeer is when you hit the wall with the front of the car and oversteer is when you hit the wall with the rear of the car
CarbonJoe is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2009, 01:42 PM   #7
Tech Elite
 
Join Date: May 2003
Location: Northern & Central Illinois
Posts: 4,337
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by Tha Skinny View Post
So whats out there that will run 1s lipo with no booster or RX pack.....
This is a two part question:

First of all, almost every ESC will run on a 1S that doesn't have a minimum voltage cutoff.

Two, it is the servo and Rx that need the booster or Rx pack not the ESC. So if you don't mind a slow servo and possible glitching and shortened range of the radio you should be fine without either.

You can use a 5cell Rx pack or a 2S Lipo Rx pack with a regulator which isn't difficult to do. Then you would get the best performance from your servo and Rx. Plus the Novak Booster has a 1S voltage cutoff so you won't ruin your battery.
AreCee is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2009, 01:51 PM   #8
Tech Lord
 
wingracer's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 12,861
Trader Rating: 24 (100%+)
Default

Use a booster or pack. Sure there are some set-ups that will work without it, but none of them will work as well.
__________________
Sean. Certified speed crazed mowron.
Team Shepherd USA
www.ashfordhobby.com
wingracer is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Tekin RS/RS PRO on 1s Lipo Q&A Randy_Pike Electric On-Road 1153 12-07-2016 09:18 AM
1s LiPo Touring - the answer to clever ESCs? sosidge Electric On-Road 69 10-27-2009 06:14 PM
Prototype ESC's - ROAR, Legal, Fair, Sportsmanship, Opinions? kn7671 Electric On-Road 637 10-08-2009 12:15 AM
Current Wisdom on 1s Lipo 1/12th Scale Hyper_Mike Electric On-Road 15 09-11-2009 07:10 AM
Which brushless esc has 1s lipo cutoff? rx7ttlm Electric On-Road 13 04-28-2009 03:54 PM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 12:04 AM.


Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net