Go Back  R/C Tech Forums > General Forums > Electric On-Road
Thunder Power TP-610C Charger >

Thunder Power TP-610C Charger

Thunder Power TP-610C Charger

Old 08-24-2009, 06:54 PM
  #16  
Tech Master
iTrader: (69)
 
lil3j's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Sunny South
Posts: 1,005
Trader Rating: 69 (100%+)
Default

Originally Posted by JimmyMac View Post
I've been using the competition mode for several months now. You have to watch it at some tracks that tech for voltage before you race. At my home track my pack is usually 8.43v on the track meter and my personal meter. But I went to the Nats track at the Coliseum and their meter reads a little high. My voltage was 8.45v. So that would be illegal for Roar. I had to run my car full throttle for about 10 or so seconds to bring it down to 8.43v. I know the LRP Pulsar 3 is adjustable. So I asked Thunderpower if we could have it adjustable +/- 0.05 volts, but they said no. So you need to watch this. Just a little heads up.
I also have one of these chargers. How do you update it to the newest software? Thanks in advance
lil3j is offline  
Old 08-24-2009, 07:05 PM
  #17  
Tech Elite
iTrader: (2)
 
JimmyMac's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: NC
Posts: 4,447
Trader Rating: 2 (100%+)
Default

Originally Posted by lil3j View Post
I also have one of these chargers. How do you update it to the newest software? Thanks in advance
Buy one of these. http://www.nexusracing.com/product_i...oducts_id=2793

I think you can get the lastest software on Thunderpowers website. I think. I haven't checked. I got my software via email from the TP guys on here. I'll have to look for the link. But that cable you buy plugs into the port on the side of the charger with the red sticker over it.
JimmyMac is offline  
Old 08-24-2009, 07:07 PM
  #18  
Tech Elite
iTrader: (2)
 
JimmyMac's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: NC
Posts: 4,447
Trader Rating: 2 (100%+)
Default

I checked their website, I don't see it. http://thunderpowerrc.com/html/download.htm

You'll have to email/PM the Thunderpower guys on here for it.

As for how to tell, when you first plug in the charger to the powersupply, you'll see the boot up screen and it'll tell you which version you have.
JimmyMac is offline  
Old 08-24-2009, 07:17 PM
  #19  
Tech Master
iTrader: (69)
 
lil3j's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Sunny South
Posts: 1,005
Trader Rating: 69 (100%+)
Default

Ok, thanks for the information
lil3j is offline  
Old 08-24-2009, 07:20 PM
  #20  
Regional Moderator
iTrader: (25)
 
mrrcguy's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Jonesboro Akansas
Posts: 3,157
Trader Rating: 25 (100%+)
Default

Is this "Competition Mode" a mode separate from the Lipo Balance Charge Mode? Or, is it just an adjustment to the cut off level?
mrrcguy is offline  
Old 08-24-2009, 07:22 PM
  #21  
Tech Master
Thread Starter
iTrader: (16)
 
hound_dogs_01's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 1,091
Trader Rating: 16 (100%+)
Default

JimmyMac, i have the 5.5 software and my packs charge up to 8.45 volts....

So what will the 5.7 do for me?

Alex
hound_dogs_01 is offline  
Old 08-24-2009, 08:04 PM
  #22  
Tech Elite
iTrader: (2)
 
JimmyMac's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: NC
Posts: 4,447
Trader Rating: 2 (100%+)
Default

Originally Posted by hound_dogs_01 View Post
JimmyMac, i have the 5.5 software and my packs charge up to 8.45 volts....

So what will the 5.7 do for me?

Alex
I guess you don't need it. When I had 5.5 or whatever it was before, mine would only charge to 8.39v according to the track volt meter and my personal meter. I can't remember what the other feature(s) were. You can do a search in the Thunderpower thread. I thought they gave more info on it. I don't remember, it was awhile back.

Competition Mode is under the settings part where you select lipo, or nimh, or 100% charge, or 50% charge, or whatever other settings there were. I think it's where you go under the settings by holding down the first button. Then it brings up your options. Competition mode is not adjustable. It just makes your packs peak at the Roar limit. Like I said above, before the upgrade, mine would peak at 8.39v, after the upgrade, mine would peak at 8.43v.
JimmyMac is offline  
Old 08-24-2009, 08:11 PM
  #23  
Tech Elite
iTrader: (2)
 
JimmyMac's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: NC
Posts: 4,447
Trader Rating: 2 (100%+)
Default

Not much information, but you can try to email him. http://www.rctech.net/forum/electric...0-lipo-24.html
JimmyMac is offline  
Old 08-24-2009, 08:15 PM
  #24  
Tech Master
Thread Starter
iTrader: (16)
 
hound_dogs_01's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 1,091
Trader Rating: 16 (100%+)
Default

thanks for the info jimmymac I may pick up one of those cables since nexxus is right down the street from me....

I'm about to e-mail the guy in just a minute....

Alex
hound_dogs_01 is offline  
Old 08-24-2009, 09:12 PM
  #25  
Tech Elite
iTrader: (6)
 
Johnny Wishbone's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 3,646
Trader Rating: 6 (100%+)
Default

Originally Posted by hound_dogs_01 View Post
JimmyMac, i have the 5.5 software and my packs charge up to 8.45 volts....

So what will the 5.7 do for me?

Alex
If it doesn't give you the comp option in the setup mode, which you can turn on or off, I have never seen a 5.5 TP charger that would charge the cells over 8.40 volts. And I've seen at least 6 or more of them from 5.2 and up software wise. Where are you seeing that voltage? Is that your internal reading or a external meter reading?

I think the 5.7 software can be found in the forum thread for TP5000/40C battery packs, haven't seen it for a while, but if I find it I'll post so it get closer to the top again.

Okay I did some digging around and this is the quote from the guys at TP about the 5.7 software.


610C Charger firmware update

We have decided to hold off in posting version 5.7 firmware for the 610C charger on our web site at this time. There are a couple other changes we would like to do and it would be less confusing to post it at this time. If you would like version 5.7 and have a PGM V2 programmer and would like to update your charger until we can make all the changes we would like to do. E-mail me at [email protected] and I will send you the 5.7 update with instructions.

Sorry for the delay and inconvenience at this time.

Thats the last update, so just follow the above to get the update, unless Jim decides to post it.

Last edited by Johnny Wishbone; 08-24-2009 at 09:31 PM.
Johnny Wishbone is offline  
Old 08-24-2009, 09:41 PM
  #26  
Tech Master
Thread Starter
iTrader: (16)
 
hound_dogs_01's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 1,091
Trader Rating: 16 (100%+)
Default

Johnny, my 6000packs would always charge to 8.43V my 5400 charges the 8.41V and my 4500's carge to 8.38V... Tested with a volt meter and when my packs finish charging it shows me the same reading on my charger.....

doe sthe update make discarging faster? Will it discharge at 10A? lol I'm draining my 4500SMC to do a "cycle" and its been on there for 3 hours now discharging and only down to 7.5V...

My packs rarely ever see below 7Volts....

Alex
hound_dogs_01 is offline  
Old 08-24-2009, 09:43 PM
  #27  
Tech Elite
iTrader: (80)
 
pakk's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 3,082
Trader Rating: 80 (100%+)
Default

What exactly is included in that kit for $25? That just seems a bit much. This extra ~.05v, you guys getting better hole shots or maybe quicker first few laps? Does TP charge if I send my charger in?

and my charger charges to 8.38 to 8.39.

--pakk
pakk is offline  
Old 08-24-2009, 09:52 PM
  #28  
Tech Master
Thread Starter
iTrader: (16)
 
hound_dogs_01's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 1,091
Trader Rating: 16 (100%+)
Default

it's $25 so buy it then turn around and sell it for $22 shiped and you get the new software ALOT FASTER and your only out $5 max....

Thats what i may do any how lol

Alex
hound_dogs_01 is offline  
Old 08-25-2009, 12:25 AM
  #29  
Tech Elite
iTrader: (6)
 
Johnny Wishbone's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 3,646
Trader Rating: 6 (100%+)
Default

Originally Posted by pakk View Post
What exactly is included in that kit for $25? That just seems a bit much. This extra ~.05v, you guys getting better hole shots or maybe quicker first few laps? Does TP charge if I send my charger in?

and my charger charges to 8.38 to 8.39.

--pakk
You get the cable and a USB interface to link the computer to the charger. Its not a one shot thing, as if you read the post from Jim, they are working on other upgrades and option changes as well. A straight cable won't work and the cheap interface won't work either, been there tried that.

If your saying thats your voltages, I can't argue with you, but it sure sounds strange that your the only guy seeing over 8.39 with 5.5 software.
Johnny Wishbone is offline  
Old 08-25-2009, 12:33 AM
  #30  
Tech Master
Thread Starter
iTrader: (16)
 
hound_dogs_01's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 1,091
Trader Rating: 16 (100%+)
Default

it was only when I had the SMC 6000mah/28C sport max lipos they would go to 8.43.... none of my other packs go above 8.41...

I emailed [email protected] to get the update and I'm going to buy the data cable from nexus on wenesday....


Alex
hound_dogs_01 is offline  

Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information -

Copyright 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.