R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Electric On-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01-25-2004, 07:29 PM   #1
Tech Addict
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 485
Default Personal Transponder issues

Was wondering if anyone has had any issues with their PT. Here is a little background....earlier this year I setup my xray with a brand new KO servo, Quantum comp speedo and the novak synthesized receiver. Mounted the PT on the servo and went to the track. The car would constantly have problems missing laps. I moved the transponder all over the place with the same results. I finally put a Keyence speedo in the car (i dont remember if I changed the servo). I did not have the problem again. I recently decided to run the TC3...which had the Quantum installed......I mounted the KO servo and the PT and today I missed a lap in all 3 heats and the main. Today I moved the transponder from directly on top of the servo to haning it from a transponder mount off the servo to standing up in the side of the chassis. Has anyone heard of a conflict with any of these components. My race officials were nice enough to fix the heats but it was a little frustrating because it was the best I have ever run and it does not look like it.

Any ideas???
Joneser is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2004, 09:57 PM   #2
RCTech Member #2
 
TSR6's Avatar
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Aug 2001
Posts: 5,951
Trader Rating: 5 (100%+)
Send a message via ICQ to TSR6
Default

I have never had problems with mine, the only difference between your setup and mine would be the Ko Servo.

I have used mine in several combo's:

HS-5925 Servo, LRP Quantum Comp. Speedo, & the Personal mounted in the servo.

HS-5925 Servo, Hot Bodies Twister Speedo (VFS2000), & the Personal mounted in the servo.

Airtronics digital, Quantum Comp, Personal mounted on the servo.

HS-5925 Servo, Novak TC2 speedo & the Personal mounted in the servo.
__________________
Troy
RCTech Member #2

The postings and views expressed on this site are my own and do not necessarily reflect the positions, strategies, or opinions of any company I may be employed by.
TSR6 is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2004, 10:16 PM   #3
Tech Prophet
 
Randy Caster's Avatar
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Mar 2003
Location: Costa Mesa, CA
Posts: 16,675
Trader Rating: 46 (100%+)
Default

It may be something wrong with your raceway as well. Are you the only person having the problem?

You might try to contact AMB and see if they can send you a new one if the problem continues.
Randy Caster is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2004, 10:28 PM   #4
Tech Adept
 
Join Date: Dec 2002
Location: south t-town wa
Posts: 143
Send a message via AIM to miniRMAC
Default simple fixes

most of the time its the decoder boxes that might not be new enough we had to replace the box 4 times at our track
miniRMAC is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2004, 06:24 AM   #5
Tech Regular
 
AlanLim's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: USA
Posts: 316
Default

we had this kind of problem at our track (carpet). the track owner called AMB.....and here is the fix.....
installing the loop wires upder the carpet.....and that's it....
the loop doesn't like the personal xponders to go below it........weird...
AlanLim is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2004, 06:41 AM   #6
Tech Master
 
Pyramid's Avatar
 
Join Date: Sep 2001
Location: ID
Posts: 1,945
Default Re: Personal Transponder issues

Quote:
Originally posted by Joneser
Was wondering if anyone has had any issues with their PT. Here is a little background....earlier this year I setup my xray with a brand new KO servo, Quantum comp speedo and the novak synthesized receiver. Mounted the PT on the servo and went to the track. The car would constantly have problems missing laps. I moved the transponder all over the place with the same results. I finally put a Keyence speedo in the car (i dont remember if I changed the servo). I did not have the problem again. I recently decided to run the TC3...which had the Quantum installed......I mounted the KO servo and the PT and today I missed a lap in all 3 heats and the main. Today I moved the transponder from directly on top of the servo to haning it from a transponder mount off the servo to standing up in the side of the chassis. Has anyone heard of a conflict with any of these components. My race officials were nice enough to fix the heats but it was a little frustrating because it was the best I have ever run and it does not look like it.

Any ideas???
Does it turns yellow? The last 10pcs we purchase for our track, 7 of the are bad (most of them lights yellow, some even in red)..
Pyramid is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2004, 08:08 AM   #7
Tech Elite
 
seaball's Avatar
R/C Tech Charter Subscriber
 
Join Date: Sep 2001
Posts: 4,303
Trader Rating: 9 (100%+)
Send a message via Yahoo to seaball
voltage

jones,

because it only occurs with one speedo and not the other, i am led to think that it may be a problem with the bec voltage that the esc is putting out. it is getting picked up 80+% of the time, so it is not a coding problem. it appears to be that the signal is not strong enough for the loop to pick up in some locations on the track.

if you get technical, the 6v bec output from the esc, is not always 6.0. lrp's is 5.8, my mtroniks (that went up in smoke) is only 5.6. i've not had any problems, but that could be it. if you get a chance, you could unplug the red wire of the transponder, and just alligator clip it to your +ive on your batt using a jumper wire or something. run it like that, and maybe the added 1.5v is all that it will take for a strong enough signal to be detected anywhere you cross.

before you do this, please verify that the unit will not be harmed. that the 7.2v is with in the operating voltage. i would suspect that it is.
__________________
*** The Gate II - Home of Mike Wise ***
seaball is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2004, 08:12 AM   #8
Company Representative
 
Tres's Avatar
R/C Tech Charter Subscriber
 
Join Date: Oct 2001
Location: WWW.TNT-FX.COM
Posts: 3,403
Trader Rating: 14 (100%+)
Default

We have one local guy who has had several iussues with his PT...

He has sent it in several times...
They sent him a new one...

He still has issues every once in awhile.

What he did that seemed to help was add a CAP to the PT, like a studder stopper...

When it hits, he has good signal....

FYI: He is also using LRP ESC.....

All the ones I have seen that had issues used a LRP esc??????
__________________
Tre's
TnT-Fx Custom Graphics
www.tnt-fx.com
Tres is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2004, 08:31 AM   #9
Tech Elite
 
seaball's Avatar
R/C Tech Charter Subscriber
 
Join Date: Sep 2001
Posts: 4,303
Trader Rating: 9 (100%+)
Send a message via Yahoo to seaball
voltage

jones,

because it only occurs with one speedo and not the other, i am led to think that it may be a problem with the bec voltage that the esc is putting out. it is getting picked up 80+% of the time, so it is not a coding problem. it appears to be that the signal is not strong enough for the loop to pick up in some locations on the track.

if you get technical, the 6v bec output from the esc, is not always 6.0. lrp's is 5.8, my mtroniks (that went up in smoke) is only 5.6. i've not had any problems, but that could be it. if you get a chance, you could unplug the red wire of the transponder, and just alligator clip it to your +ive on your batt using a jumper wire or something. run it like that, and maybe the added 1.5v is all that it will take for a strong enough signal to be detected anywhere you cross.

before you do this, please verify that the unit will not be harmed. that the 7.2v is with in the operating voltage. i would suspect that it is.
__________________
*** The Gate II - Home of Mike Wise ***
seaball is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2004, 08:39 AM   #10
Tech Champion
 
rayhuang's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Cleveland Heights, Ohio
Posts: 6,511
Trader Rating: 5 (100%+)
Send a message via AIM to rayhuang
Default

Joneser-I had the same problems today with my LRP Quantum-but in my case-it was the CASE. The case was coming unclipped I assume all day causing my glitching and also my missed laps. My car glitched on the straightaway mostly and thats when it crosses the loop.

Maybe we both have issues with our cars lacking voltage at high speed due to the Quantum or something Quantum related.

Ray
rayhuang is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2004, 09:42 AM   #11
Tech Regular
 
WVRACER's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: SCOTT DEPOT WV
Posts: 491
Send a message via AIM to WVRACER
Default

I know you probley know this but are you running 3 caps on the motor that 3rd fom + to - is there for amb systems

just a thought

Rob
WVRACER is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2004, 10:40 AM   #12
V12
Tech Elite
 
V12's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Posts: 2,641
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

Maybe the KO servo is one of those servos drawing high current out of the BEC. Maybe itīs the limit of the Quantumīs BEC and the personal Transponder donīt work when the BEC voltage goes down. A fix for this would be using an additional capacitator at the receiver. Iīm using a 220uF cap. Voltage isnīt very critical anything in the 10 to 25V range is OK. But if you have the chance getting a cap with a rated temperature range of up to 105° C instead of the ususal 85° C than get this one. Itīs working much better as these 105° are designed for higher currents.

As for wiring the cap the easiest way is using a very short servo wire.
If you ever have a close look at the receiver area of Masamiīs cars you will notice he also is using this trick sometimes.
V12 is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2004, 11:30 AM   #13
Tech Regular
 
GoFaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Sugar Land, TX
Posts: 342
Trader Rating: 4 (100%+)
Default Re: voltage

Quote:
Originally posted by seaball
jones,

because it only occurs with one speedo and not the other, i am led to think that it may be a problem with the bec voltage that the esc is putting out. it is getting picked up 80+% of the time, so it is not a coding problem. it appears to be that the signal is not strong enough for the loop to pick up in some locations on the track.

if you get technical, the 6v bec output from the esc, is not always 6.0. lrp's is 5.8, my mtroniks (that went up in smoke) is only 5.6. i've not had any problems, but that could be it. if you get a chance, you could unplug the red wire of the transponder, and just alligator clip it to your +ive on your batt using a jumper wire or something. run it like that, and maybe the added 1.5v is all that it will take for a strong enough signal to be detected anywhere you cross.

before you do this, please verify that the unit will not be harmed. that the 7.2v is with in the operating voltage. i would suspect that it is.
This is why
GoFaster is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2004, 12:28 PM   #14
Tech Regular
 
WVRACER's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: SCOTT DEPOT WV
Posts: 491
Send a message via AIM to WVRACER
Default

what if he installed some of thoses small battts like the pros use for a recever pack
http://www.hobbytalk.com/images/articles/recbat05.jpg

rob
WVRACER is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2004, 01:34 PM   #15
V12
Tech Elite
 
V12's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Posts: 2,641
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

Quote:
Originally posted by WVRACER
what if he installed some of thoses small battts like the pros use for a recever pack
http://www.hobbytalk.com/images/articles/recbat05.jpg

rob
Itīs easy to see if there are batteries or caps in use. If caps than itīs one piece in general if itīs batteries then itīs 4 or 5 of them.
I think Masami and other drivers are using batteries in their 1:12 cars but not in touringcars.
V12 is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
AMB Personal transponder. Buck Nasty R/C Items: For Sale/Trade 8 08-31-2007 11:31 PM
AMB Personal transponder bmoney R/C Items: For Sale/Trade 7 08-15-2007 10:04 AM
AMB Personal Transponder paris_tj R/C Items: For Sale/Trade 1 08-14-2007 06:13 PM
amb personal transponder josh the 2nd R/C Items: For Sale/Trade 0 01-15-2007 01:36 PM
Personal Transponder MBX_5_racer R/C Items: For Sale/Trade 0 08-28-2005 05:32 PM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 07:06 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net