R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Electric On-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-21-2009, 11:05 PM   #571
Tech Elite
 
Johnny Wishbone's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 3,419
Trader Rating: 6 (100%+)
Default

Did you make sure that your speed control is setup for a Lipo cutoff, as I think the default is still set to NiMH, and if thats the case you could have discharged your Lipo too far. I've seen Lipos swell when they get over discharged.

Sorry I now see it was suggested already, but I'd triple check for Lipo cutoff. Or check the pack voltage when your coming off just to make sure the cutoff is working. Just because you only ran for 7 minutes doesn't mean you could be at the bottom of the curve. Maybe the pack didn't get fully charged too. Just throwing some ideas out there.

Last edited by Johnny Wishbone; 07-21-2009 at 11:10 PM. Reason: Slow reader
Johnny Wishbone is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2009, 06:53 AM   #572
Tech Elite
 
BP SHADOW's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: In the LAB paintin' bodies!!!!
Posts: 2,287
Trader Rating: 24 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by Johnny Wishbone View Post
Did you make sure that your speed control is setup for a Lipo cutoff, as I think the default is still set to NiMH, and if thats the case you could have discharged your Lipo too far. I've seen Lipos swell when they get over discharged.

Sorry I now see it was suggested already, but I'd triple check for Lipo cutoff. Or check the pack voltage when your coming off just to make sure the cutoff is working. Just because you only ran for 7 minutes doesn't mean you could be at the bottom of the curve. Maybe the pack didn't get fully charged too. Just throwing some ideas out there.
Good point
__________________
I'll hit the brakes he'll go right by
http://f1rclab.com
http://f1rclab.mybigcommerce.com
BP SHADOW is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2009, 10:32 AM   #573
Tech Elite
 
jonest's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Johor, Malaysia
Posts: 3,136
Trader Rating: 10 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by BP SHADOW View Post
It may not be that bad, but its not supposed to swell at all. I would go through the car top to bottom and check everything, bearings , belts, gears, motor and make sure that nothing is bound up and causing excessive ampdraw on the battery. It is possible that you got a defective pack, that happens from time to time. Or the pack got damaged unbeknownst to you. I run the Orion Lipos and have not had a single issue with them. Is this a hardcase lipo?
the car was super smooth so there's nothing binds. defective pack? The problem started when I starts to use Orion 6.5t and I don't think it's caused by the motor, coz it's slower than LRP X12 6.5t! Hardcase lipo it is.

Quote:
Originally Posted by Johnny Wishbone View Post
Did you make sure that your speed control is setup for a Lipo cutoff, as I think the default is still set to NiMH, and if thats the case you could have discharged your Lipo too far. I've seen Lipos swell when they get over discharged.

Sorry I now see it was suggested already, but I'd triple check for Lipo cutoff. Or check the pack voltage when your coming off just to make sure the cutoff is working. Just because you only ran for 7 minutes doesn't mean you could be at the bottom of the curve. Maybe the pack didn't get fully charged too. Just throwing some ideas out there.
Set to lipo cut-off, can't play play with this setting. Mostly 7+v after run. Checked lipo after charged ard 8.38 - 8.4v.

Quote:
Originally Posted by kschu View Post
what C rating is your lipo ?? 25c,30c,35,40c ?
4000mah x 35c, 5000 x 35c, 4900 x 35c all hard case

The problem stated when I starts to use the Orion 6.5t and profile changed to the Reedy Race mod settings.

So I'm just wondering whether the timing advance on the esc which is #2 or the high braking freq could have caused this or a faulty motor? Normally a Lipo would swell becoz of overly high discharge rate, in this case I don't think so.
jonest is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2009, 12:18 PM   #574
Tech Elite
 
BP SHADOW's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: In the LAB paintin' bodies!!!!
Posts: 2,287
Trader Rating: 24 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by jonest View Post
the car was super smooth so there's nothing binds. defective pack? The problem started when I starts to use Orion 6.5t and I don't think it's caused by the motor, coz it's slower than LRP X12 6.5t! Hardcase lipo it is.



Set to lipo cut-off, can't play play with this setting. Mostly 7+v after run. Checked lipo after charged ard 8.38 - 8.4v.



4000mah x 35c, 5000 x 35c, 4900 x 35c all hard case

The problem stated when I starts to use the Orion 6.5t and profile changed to the Reedy Race mod settings.

So I'm just wondering whether the timing advance on the esc which is #2 or the high braking freq could have caused this or a faulty motor? Normally a Lipo would swell becoz of overly high discharge rate, in this case I don't think so.
By defective pack, I mean something was wrong with the battery right from the factory, mismanufacturered or out of spec.
__________________
I'll hit the brakes he'll go right by
http://f1rclab.com
http://f1rclab.mybigcommerce.com
BP SHADOW is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2009, 01:06 PM   #575
Tech Elite
 
Johnny Wishbone's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 3,419
Trader Rating: 6 (100%+)
Default

Okay, hate to sound like a broken record, but the profile you mentioned is pre set to Nimh, so unless you specifically set it to Lipo after you did your write you might still be defaulting to the Nimh instead of Lipo setting. You also say 7+volts, but what is it, as I think the Lipo safe cut off is 3.6 volts which should make your pack at at least 7.2 volts. Can you snapshot a pic of your profile coming off the SC and post it in a pic? Might be something to look at.

Also it doesn't have to be a overly high discharge rate to swell the pack, it can be caused by going to deep voltage wise into the pack too.
Johnny Wishbone is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2009, 04:58 AM   #576
Tech Apprentice
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 93
Default

has Orion released the new v1.5 BMC? is there any news about this?
krat is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2009, 11:07 AM   #577
Tech Elite
 
jonest's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Johor, Malaysia
Posts: 3,136
Trader Rating: 10 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by Johnny Wishbone View Post
Okay, hate to sound like a broken record, but the profile you mentioned is pre set to Nimh, so unless you specifically set it to Lipo after you did your write you might still be defaulting to the Nimh instead of Lipo setting. You also say 7+volts, but what is it, as I think the Lipo safe cut off is 3.6 volts which should make your pack at at least 7.2 volts. Can you snapshot a pic of your profile coming off the SC and post it in a pic? Might be something to look at.

Also it doesn't have to be a overly high discharge rate to swell the pack, it can be caused by going to deep voltage wise into the pack too.
Will post it up in the morning. And don't think it's a defective lipo.

Btw, how do u guys keep ur lipos? I normally charge it full after race and will recharge it before using it. That's the practice right?

Thanks
jonest is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2009, 11:14 AM   #578
Tech Lord
 
Hebiki's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: Chino, CA
Posts: 12,919
Trader Rating: 26 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by jonest View Post
Will post it up in the morning. And don't think it's a defective lipo.

Btw, how do u guys keep ur lipos? I normally charge it full after race and will recharge it before using it. That's the practice right?

Thanks
nope.. its not good to store lipos fully charged. you should keep them at 80% charge or lower. i dont remember the exact number.

im sure someone will chime in with the correct number.
__________________
Hebiki Design Works
Custom R/C Vinyl Graphics & Apparel: Your gear, your way!
Web Design - Web Development - Logo Design - Graphic Design
www.facebook.com/HebikiDesignWorks
Hebiki is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2009, 11:17 AM   #579
Tech Master
 
Join Date: Jan 2006
Location: Kansas City, MO
Posts: 1,260
Trader Rating: 13 (100%+)
Send a message via AIM to HenBeav
Default

Quote:
Originally Posted by jonest View Post
Will post it up in the morning. And don't think it's a defective lipo.

Btw, how do u guys keep ur lipos? I normally charge it full after race and will recharge it before using it. That's the practice right?

Thanks
they say if you are going to store them for a long time (months) to store them at 3.8 to 3.9 volts per cell, for just weekly racing i usually just leave it where it comes off the track (running stock only takes out about 2000mah) so thats almost 1/2
__________________
[URL]http://www.fastlanehobby.com[/URL]

Support your local Lowe's, Walmart and Layne Machine Works INC.
HenBeav is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2009, 11:28 AM   #580
Tech Elite
 
jonest's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Johor, Malaysia
Posts: 3,136
Trader Rating: 10 (100%+)
Default

What's the repercussion? Will it swell up or just deplete in terms of capacity? I normally store them fully charged up but I've been running them on weekly basis.
jonest is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2009, 03:17 PM   #581
Tech Master
 
Join Date: Jan 2006
Location: Kansas City, MO
Posts: 1,260
Trader Rating: 13 (100%+)
Send a message via AIM to HenBeav
Default

weekly fully charged probably not too much a problem, i think the fully charged storage main loses capacity, your swelling is probably due to running mod in heat (malaysia pretty hot isn't it?), if the minor swelling of a mm or two goes back down after the pack cools back down i really wouldn't worry about it
__________________
[URL]http://www.fastlanehobby.com[/URL]

Support your local Lowe's, Walmart and Layne Machine Works INC.
HenBeav is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2009, 10:15 PM   #582
Tech Elite
 
jonest's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Johor, Malaysia
Posts: 3,136
Trader Rating: 10 (100%+)
Default

Guys, I were using this profile + Orion 6.5t. Now I've changed autobrake = 50 & timing = 0, rests the same.
Attached Thumbnails
Ko BMC Speedo-01.jpg  
jonest is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2009, 07:28 PM   #583
Tech Regular
 
#88driver's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Jonesboro, Arkansas
Posts: 482
Default

Can someone point me in the direction as to who is the head honcho on this thread as in who knows the most about these speedos?
__________________
Colton Jaynes
*RC America*Hudy*Xray*Jaco*KO Propo*SMC*EA Motorsports*
rchobbiesstore.com

Last edited by #88driver; 07-27-2009 at 07:51 PM.
#88driver is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2009, 08:02 PM   #584
Tech Master
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 1,464
Trader Rating: 2 (100%+)
Send a message via AIM to goop
Default

Quote:
Originally Posted by #88driver View Post
Can someone point me in the direction as to who is the head honcho on this thread as in who knows the most about these speedos?
that would be the guy that has KOPROPO for a name. but maybe i can help i have played alot with this speedo.
__________________
Hurricane Motorsports
Team Trinity

TOP Racing - Gravity Rc - Contact tires - KO Propo - Competition Electronics
goop is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2009, 08:05 PM   #585
Tech Regular
 
#88driver's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Jonesboro, Arkansas
Posts: 482
Default

Quote:
Originally Posted by goop View Post
that would be the guy that has KOPROPO for a name. but maybe i can help i have played alot with this speedo.
Sorry didnt see him but you sir will have a pm in about 3 minutes
__________________
Colton Jaynes
*RC America*Hudy*Xray*Jaco*KO Propo*SMC*EA Motorsports*
rchobbiesstore.com
#88driver is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Tekin RS ESC sensored Jeff Cuffs Electric On-Road 23359 10-02-2016 06:57 AM
best esc for touring car devin4444 Electric On-Road 48 05-02-2016 10:01 AM
Foam tire spec chassi!! Team_Elli Electric On-Road 15 07-28-2009 07:26 AM
KO BMC vs SP GT2.0 vs LRP SXX krat Electric On-Road 36 07-11-2009 07:18 PM
Orion Vortex BL Race ESC dr_hfuhuhurr Radio and Electronics 29 03-02-2009 07:46 AM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 03:28 AM.


Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net