R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Electric On-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12-08-2008, 09:43 PM   #1
Tech Adept
 
Join Date: May 2005
Location: Raleigh, NC
Posts: 146
Trader Rating: 11 (100%+)
Default Novak GTB with no Lipo-Cutoff ???

I recently purchased a used TC5 with a Novak GTB ESC and a speedpassion 13.5 brushless motor. I am using a trakpower 4900 7.4v battery. The car runs well but from the box and manual that came with the ESC there is no mention of a Lipo cutoff. Can you purchase lipo cutoff add-on? If not what do the guy on here do to ensure you protect you battery from getting below 6v? Would this battery last for 15 mins before needing a recharge. We run 2 5 min heats and and 5 min main at the local track.

Thanks for the help.
xman is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2008, 09:46 PM   #2
Tech Elite
 
R3VoLuTiOn's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Vancouver, Canada
Posts: 2,391
Trader Rating: 27 (100%+)
Default

novak 2 cell lipo smart stop

lhs or online have them
R3VoLuTiOn is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2008, 09:53 PM   #3
Tech Regular
 
Join Date: Dec 2003
Location: Milwaukee
Posts: 331
Trader Rating: 8 (100%+)
Send a message via AIM to dennyboy424
Default

You could run back to back heats and then charge for the main. If I were you I would just charge it everytime you come off the track.
dennyboy424 is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2008, 10:01 PM   #4
Tech Adept
 
Join Date: May 2005
Location: Raleigh, NC
Posts: 146
Trader Rating: 11 (100%+)
Default

thanks, I will look for the smart stop tomorrow.
xman is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2008, 10:26 PM   #5
Tech Master
 
CarlosG.'s Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Falls City,TX
Posts: 1,145
Trader Rating: 12 (100%+)
Send a message via Yahoo to CarlosG.
Default

I have ran a GTB with no LiPo cut-off with a LiPo pack with no problems. I just charged the pack after every run. I also made sure that the motor and esc where within temp range, along with the pack.
CarlosG. is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2008, 03:53 AM   #6
Tech Master
 
rcgen's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Jacksonville, FL
Posts: 1,069
Default

All my cars have the original GTB (non lipo cutoff) and just recharge after each heat will be fine.
rcgen is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2008, 12:59 PM   #7
Tech Addict
 
cyclone speed's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 621
Default

So does it mean that i can run my ORIGINAL GTB (that was cheaper then the other ones so it was the original one) with some lipos without worrying !!!!
I have had that GTB for almost 1 year and i was only running nimh but i wanted to run lipos , so you guys are telling that i can run my original GTB with lipo !!!
Please tell me if i can ! I would be so glad , thanks
cyclone speed is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2008, 01:06 PM   #8
Tech Champion
 
Krio's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: At dirt tracks in Michigan!
Posts: 5,102
Trader Rating: 150 (99%+)
Default

Quote:
Originally Posted by cyclone speed View Post
Please tell me if i can ! I would be so glad , thanks
You can use a lipo with any esc. Just make sure you never run the lipo below 6 volts.
__________________
www.kriostasis.com
Krio is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2008, 01:07 PM   #9
Tech Master
 
rcterp's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: No mans land.
Posts: 1,032
Trader Rating: 35 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by cyclone speed View Post
So does it mean that i can run my ORIGINAL GTB (that was cheaper then the other ones so it was the original one) with some lipos without worrying !!!!
I have had that GTB for almost 1 year and i was only running nimh but i wanted to run lipos , so you guys are telling that i can run my original GTB with lipo !!!
Please tell me if i can ! I would be so glad , thanks
You can use a lipo battery with just about everything. The problem isn't the ESC not working, the problem is that without a cutoff you can easily over discharge the battery which ruins it.

I guess the simple answer to your question is yes, you can absolutely use the lipo with the GTB; just be aware of over discharging the battery, or just buy the lipo cutoff.
rcterp is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2008, 01:20 PM   #10
Tech Adept
 
IH8Racing's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 204
Trader Rating: 5 (100%+)
Default

You can also send the GTB back to Novak and for 65.00 they will send you a refurb GTB with the cut-off.
__________________
[URL="http://dontblamejesus.com"]http://dontblamejesus.com[/URL]
[B]HE [/B]changed me. [B]I believe, I am saved.[/B]
Born to GOD
[B]Stephen Shook [/B]Monday Evening, the 6th of October 2008. I will always remember you and what you did for me.
IH8Racing is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2008, 01:36 PM   #11
Tech Addict
 
cyclone speed's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 621
Default

Quote:
Originally Posted by IH8Racing View Post
You can also send the GTB back to Novak and for 65.00 they will send you a refurb GTB with the cut-off.
Quote:
Originally Posted by rcterp View Post
You can use a lipo battery with just about everything. The problem isn't the ESC not working, the problem is that without a cutoff you can easily over discharge the battery which ruins it.

I guess the simple answer to your question is yes, you can absolutely use the lipo with the GTB; just be aware of over discharging the battery, or just buy the lipo cutoff.
Quote:
Originally Posted by Krio View Post
You can use a lipo with any esc. Just make sure you never run the lipo below 6 volts.
Thanks guys , i apreciate for the super quick repply , but i wont send back the esc to novak because it will take for ever to send it and it will take for ever to receive it back , even with a quick postage i prefer to keep it .
Do lipo batteries get under 6v after each run because i see at my local track people using lipo with GTB with lipo cut off but the cut off never cuts off , i guess its because the lipo doesnt get under 6v so should i really worry ?
I know its a funny question but i would really love to run my gtb without buying the cut off .Is there another way to check the voltage off the lipoduring the run ?
I know that a voltmetter would work , so if i charge my lipo @ 1c , i check the voltage : normally 8.4v then put the lipo in my car , run it for 1 min , check the voltage with the voltmetter ( still above 6v) then recheck the volt at 2min (still above 6v ) and i do this for just above 5 min = 1 race .
I do this check 5 times , charge pack , check volt every min for 5 time , and if the voltage is always above 6v or even 6.5v , do i have to worry ??
cyclone speed is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2008, 01:53 PM   #12
Tech Champion
 
Krio's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: At dirt tracks in Michigan!
Posts: 5,102
Trader Rating: 150 (99%+)
Default

You can easily run a 5 minute race with any lipo. In my b44 running a 5.5 I get close to 15 minutes of runtime so if you just time your runs for 10 minutes or less you should be ok if you use a 5000mah lipo.

What motor are you running with your gtb?
__________________
www.kriostasis.com
Krio is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2008, 02:03 PM   #13
Tech Addict
 
cyclone speed's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 621
Default

Quote:
Originally Posted by Krio View Post
You can easily run a 5 minute race with any lipo. In my b44 running a 5.5 I get close to 15 minutes of runtime so if you just time your runs for 10 minutes or less you should be ok if you use a 5000mah lipo.

What motor are you running with your gtb?
Im running a 3.5 BL nosram with my original gtb but im going to get a 13.5 BL to run with the lipo in my original gtb .
Should i really worry of my lipo going below 6v in a 5 min race with a 13.5 ?
cyclone speed is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2008, 02:07 PM   #14
Tech Champion
 
Krio's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: At dirt tracks in Michigan!
Posts: 5,102
Trader Rating: 150 (99%+)
Default

You should be able to run 20 minutes with a 5000mah lipo on a 13.5 Just top it off between races and you have no worries. Also, make sure you don't leave the lipo plugged into the esc when you go to put it away. Even when "off" there is a small current that is drawn that will pull the pack below 6v if left for a very long time
__________________
www.kriostasis.com
Krio is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2008, 02:53 PM   #15
Tech Addict
 
cyclone speed's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 621
Default

Quote:
Originally Posted by Krio View Post
You should be able to run 20 minutes with a 5000mah lipo on a 13.5 Just top it off between races and you have no worries. Also, make sure you don't leave the lipo plugged into the esc when you go to put it away. Even when "off" there is a small current that is drawn that will pull the pack below 6v if left for a very long time
Ok , thanks for your help , now i can run with lipo , im so happy , thanks you very much for your help.
cyclone speed is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
CRC 1/10 Pan Car Doodad Electric On-Road 4165 11-01-2017 02:02 PM
Pantoura, 1/10 Pan Car, 2S LiPo, Brushless, Tips and Tricks. John Stranahan Electric On-Road 2178 12-01-2010 11:26 AM
RC equipments for Sale ijnek Malaysian R/C Racers 22836 09-09-2009 02:50 PM
!!!RTF T-Rex 450SE/RTR Losi JRX-S Type R!!! Viat R/C Items: For Sale/Trade 33 02-03-2009 09:22 PM
AMB Transponder, KO & Hitec Servos, Novak GTB's, Spektrum SR3500 & SR3000 Receivers HoustonAreaRC R/C Items: For Sale/Trade 9 06-06-2008 01:40 PM
Brushless 1/10 scale Lipo trucking, questions Cain Electric Off-Road 26 04-28-2007 10:46 AM
COMPLETELY Selling OUT!! Buy my stuff.. I NEED money!!! Mustangz R/C Items: For Sale/Trade 60 01-24-2007 08:16 PM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 07:53 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net