Go Back  R/C Tech Forums > General Forums > Electric On-Road
Battery Scenario .......(help) >

Battery Scenario .......(help)

Battery Scenario .......(help)

Old 10-11-2003, 06:32 PM
  #1  
Tech Regular
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 389
Default Battery Scenario .......(help)

The Particulars
GP3300's matched
Integy 16X7 Pro AC/ DC (running out of the wall)
Charging at 5 Amps
.04 mV/cell Threshold
Stock motor in my XXX-s
First charge on my pack for the day takes 40-45mins pack gets warm to hot. Run has good run time, lots of punch(awesome). I run the pack until the car runs slow. Take the pack out, let it cool hour to hour and half. NOW, I try to charge again and it takes like 15 minutes, pack not really warm. Put it in the car and get three strong minutes but then pack dumps. Now I'm fairly sure I'm getting false peaks but why? It's my understanding a pack's second charge of the day is supposed to be it's best. Where am I going wrong?? Any help you all can lend is most appreciated!!!!

KEVIN
hicheef is offline  
Old 10-11-2003, 06:39 PM
  #2  
Tech Champion
iTrader: (3)
 
Nova F1 Racer's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Peoples Republic of Northern Virginia
Posts: 5,682
Trader Rating: 3 (100%+)
Default Re: Battery Scenario .......(help)

Originally posted by hicheef
The Particulars
GP3300's matched
Integy 16X7 Pro AC/ DC (running out of the wall)
Charging at 5 Amps
.04 mV/cell Threshold
Stock motor in my XXX-s
First charge on my pack for the day takes 40-45mins pack gets warm to hot. Run has good run time, lots of punch(awesome). I run the pack until the car runs slow. Take the pack out, let it cool hour to hour and half. NOW, I try to charge again and it takes like 15 minutes, pack not really warm. Put it in the car and get three strong minutes but then pack dumps. Now I'm fairly sure I'm getting false peaks but why? It's my understanding a pack's second charge of the day is supposed to be it's best. Where am I going wrong?? Any help you all can lend is most appreciated!!!!

KEVIN
Let pack cool off after use, and then discharge it ( I have an Integy 30AMP discharger). Let battery cool.
Normal charge... Let battery cool, re-peak it a couple of more times. I have an intrgy 16x3 and when I had the same problem and when I contacted Integy they told me to re-peak it a couple
of times before using it. I'm using a friends Turbo 35 BL and I still re-peak all the batteries before I use them.
Nova F1 Racer is offline  
Old 10-11-2003, 06:46 PM
  #3  
Tech Addict
 
Fire's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Vancouver BC Canada
Posts: 703
Default

dude, do some math and you will know what's going on

with 5A you get roughly about 1250mAh into your pack, and your pack's capacity is 3300mAh, so that looks like a false peak if your had dumped your pack in the first run
Fire is offline  
Old 10-11-2003, 07:01 PM
  #4  
Tech Master
 
newracer's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Timnath, Colorado
Posts: 1,523
Default

is it a brand new pack? some new packs will false peak the first few times they are cycled
newracer is offline  
Old 10-11-2003, 08:13 PM
  #5  
Tech Elite
 
popsracer's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: "Hot, Sunny Southern California"
Posts: 3,120
Default Battery Scenario .......(huh?)

Some Chargers are more prone to false peaking than others. My Reedy Quasar Pro would false if the threshold setting was too low.
If the final Mah count is low after the pack is charged, try a slightly higher threshold. Ideal temperature for fully charged GP3300's is between 140-150F (very warm to touch), checked right when finished charging.
popsracer is offline  
Old 10-12-2003, 10:28 AM
  #6  
Tech Elite
 
Cole Trickle's Avatar
 
Join Date: Sep 2001
Location: Denmark / Europe
Posts: 2,571
Default

Do you have more than one pack? Do they all false peak or is it just one pack?

Give the pack a couple of charges, just the way you do it now. If it false peaks at less 35 minutes (or read the capasity read-out on the charge, it should peak near 3300), then start the charger again. It the pack false peak after a couple more runs, try increasing the cut off voltage, just a little.
Cole Trickle is offline  

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information

Copyright 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.