R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Electric On-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-24-2010, 06:55 AM   #13561
Tech Elite
 
Senna Racing's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Sydney
Posts: 2,035
Trader Rating: 2 (100%+)
Default

You could also try dropping your ramp
rate to 2 then do the recalerbrate thing
__________________
Feral Batteries for all your on road needs
TRF 416, Fantom Batteries, Sorex, Tekin
Senna Racing is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2010, 10:45 AM   #13562
Team Tekin
 
Randy_Pike's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Norcal
Posts: 9,702
Trader Rating: 6 (100%+)
Send a message via Yahoo to Randy_Pike
Default

Guys, the 3.0 ramp rate is really not the answer most of the time in TC. That can cause some serious motor temps and cause the motor to become doggy in the middle of the run.

Those of you that say your turbo fades are the ones that need to work on your setups a bit. This "fade" is not in the speedo but is coming from the motor not tolerating the high timing settings.

Jason's setup works because his start rpm is higher than most. He's got a setup that has turbo first, timing boost second. That's what makes it work.

If you run 0 delay get your start rpm's up around 5k or more.
__________________
"Things may come to those who wait, but only the things left by those who hustle." Abraham Lincoln

Tekin,Protek,A-Main Hobbies,JConcepts,Avid RC,Yokomo,MIP,SikLidz,FactoryRC, www.randypikerc.com
Randy_Pike is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2010, 12:42 PM   #13563
Tech Champion
 
Join Date: Nov 2001
Location: Hawaii, USA
Posts: 7,186
Default

We were starting our RPMs at 8k
InspGadgt is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2010, 04:04 PM   #13564
Tech Apprentice
 
Join Date: Jul 2007
Location: Poole, UK
Posts: 66
Default

Quote:
Originally Posted by mutley001 View Post
Hi All

I'm new to the Tekin RS and have had a brief read through this forum to try to get a good starting setup for my TRF 416x running a 10.5 Speed Passion V3 motor indoors on Carpet using rubber tyres btu have stuggled even with a search.
I have the 203 software loaded but i need a place to start please with both settings for the speedo, motor timing and for gearing (previously I'd been running an SXX TC Spec at 6.9 FDR if this helps)

The size of track is about 60m by 20m with the straight being the full 60m and a flowing infield.

I really would appreciate any help as I don't want to cook a motor with the boost/turbo functions which I am not used to

Thanks in advance

Paul
Hi Mutley, previously I was running a Pearl with a 10.5 geared around 5.1. With the Tekin RS I am geared at 8.6 ; both with a Tekin Redline with a Tekin Redline. I hope that gives you some idea of the gearing change needed
yellowshark is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2010, 05:07 PM   #13565
Tech Master
 
Join Date: Sep 2007
Location: Helmond
Posts: 1,544
Default

Quote:
Originally Posted by Randy_Pike View Post
Guys, the 3.0 ramp rate is really not the answer most of the time in TC. That can cause some serious motor temps and cause the motor to become doggy in the middle of the run.

Those of you that say your turbo fades are the ones that need to work on your setups a bit. This "fade" is not in the speedo but is coming from the motor not tolerating the high timing settings.

Jason's setup works because his start rpm is higher than most. He's got a setup that has turbo first, timing boost second. That's what makes it work.

If you run 0 delay get your start rpm's up around 5k or more.
Randy the setup of Jason works great but not on all the tracks.
On some tracks the start RPM must bu much higher.
I tried today the setup with the Speedpassion V3 13,5T and the motor was fast. I used a start RPM of 9000 and a End RPM of 12000. When I lowered the start RPM my motor got hotter and didn't go any faster.
Later I changed to the Tekin motor and this one stays in
I tried the V3 with 0 to 10 timing and the Tekin motor was smoother. Speed was the same but the Tekin motor is easier to set right. I got a very nice acceleration from start to top speed.
Also did I change from 10 Turbo to 0 Turbo.
I lowered the motor timing to 5 and set the gearing to 6,1FDR.
Boost max Turbo 0
Start RM 3600 End RPM 7000.
Motor temp got 160F to 170F
I tried also 0 motor timing but our straight is a bit to large.
Next time I try a bit more moor timing and to gear to 6,5 and even 7FDR.

I set the fastest lap time of this year on the outdoor track.
Even the pan car driver that is normally faster than me was now slower. He didn't keep up with me and he was impressed of the power.
I showed him the power with an extra 10 Turbo and he was like WOW.

I tested 7 mints runs because our races are 7mints and my first and last lap were about the same. I didn't lose power.

The Speedpassion motor is with 10 timing as fast as the Tekin motor but I found the Tekin motor much smoother.
It just drives better and I saw it in the lap times. I had to use more timing with the Speedpassion motor to get the same speed as the Tekin motor.
The Tekin motor runs very good on a lower timing and a lighter gearing. I was geared 5,5FDR with he V3.

Turbo ramp of 3 is way to much. You get overkill. It accelerates as you use it as extra top speed way to much.
Ad the start it can be used but than set the start RPM ad least 2000 higher than with a Turbo ramp of 2 or gear lighter.
As you set your RPM range right you have enough power and you don't need a Turbo ramp of 3.
I started with Turbo delay on 0 but I found that the setup without the Turbo goes better. I play with the RPM range and this way I get the right acceleration and top speed.
__________________
http://www.mikky32.com
Tekin RS pro
TOP racing Photon
Tekin Redline 10,5
Protoform LTC-R
mikky32 is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2010, 05:10 PM   #13566
Tech Fanatic
 
RLMW VQ's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Island Lake
Posts: 903
Trader Rating: 11 (100%+)
Default

anyone have a set up for and lrp x12 17.5 motor and v200.
also a setup for duo2 and v200
the car is hb cyclone and the track is 80x30
thanks.
__________________
Hotbodies-HPI Racing- Hara Products-Team Fantom Driver-True RC-Rc Hobby and Track

Last edited by RLMW VQ; 03-24-2010 at 09:39 PM.
RLMW VQ is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2010, 05:16 PM   #13567
Tech Master
 
Join Date: Sep 2007
Location: Helmond
Posts: 1,544
Default

Quote:
Originally Posted by RLMW VQ View Post
any have a set up for and lrp x12 17.5 motor and v200.
also a setup for duo2 and v200
the car is hb cyclone and the track is 80x30
thanks.
May you update to V203? or isn't that allowed on your track?
Els update it. you will love it.
__________________
http://www.mikky32.com
Tekin RS pro
TOP racing Photon
Tekin Redline 10,5
Protoform LTC-R
mikky32 is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2010, 05:22 PM   #13568
Tech Fanatic
 
RLMW VQ's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Island Lake
Posts: 903
Trader Rating: 11 (100%+)
Default

mikky32 its not allowed till the summer asphalt series starts
__________________
Hotbodies-HPI Racing- Hara Products-Team Fantom Driver-True RC-Rc Hobby and Track
RLMW VQ is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2010, 05:29 PM   #13569
Tech Adept
 
yumlailai's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Richmond
Posts: 228
Default

Quote:
Originally Posted by Randy_Pike View Post
Guys, the 3.0 ramp rate is really not the answer most of the time in TC. That can cause some serious motor temps and cause the motor to become doggy in the middle of the run.

Those of you that say your turbo fades are the ones that need to work on your setups a bit. This "fade" is not in the speedo but is coming from the motor not tolerating the high timing settings.

Jason's setup works because his start rpm is higher than most. He's got a setup that has turbo first, timing boost second. That's what makes it work.

If you run 0 delay get your start rpm's up around 5k or more.
How do i set the turbo first, timing boost second?
I have start rpm @ 2500
End rpm @7000
Timing Boost 40
Turbo Boost 10
delay 0
Ramp 2
5 degree timing on the 17.5 motor, I geared at 6.7
yumlailai is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2010, 05:32 PM   #13570
Tech Rookie
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 19
Default

yup
Tinman0440 is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2010, 05:38 PM   #13571
Tech Rookie
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 19
Default

Very nice speedo
Tinman0440 is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2010, 07:46 PM   #13572
Tech Elite
 
Goingfast's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 2,454
Trader Rating: 29 (100%+)
Default

Randy Pike
ygpm
__________________
Everybody is ignorant, only on different subjects.

AE 12R5.1,Tekin RS PRO
17.5 super stock T.O.P PHOTON , TAMIYA M05 Mini
CEFX.. High Velocity Racing Motor
Goingfast is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2010, 09:42 PM   #13573
Tech Fanatic
 
RLMW VQ's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Island Lake
Posts: 903
Trader Rating: 11 (100%+)
Default

is it common to run the lrpx12 with negitive 10 timming(4dot) on it when running the tekin in v200.

i think the duo2 also like neg.timming on v200. can anyone help.
__________________
Hotbodies-HPI Racing- Hara Products-Team Fantom Driver-True RC-Rc Hobby and Track
RLMW VQ is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2010, 09:51 PM   #13574
Tech Champion
 
RedBullFiXX's Avatar
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Mar 2003
Location: Intergalactic Planetary
Posts: 6,542
Trader Rating: 34 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by RLMW VQ View Post
is it common to run the lrpx12 with negitive 10 timming(4dot) on it when running the tekin in v200.

i think the duo2 also like neg.timming on v200. can anyone help.
As I understand it, the 4 dot is not neg timing, it is the closest setting to -0- timing, which is somewhat standard for 1S, not so much for 2S where a little endbell timing can be useful.
__________________
--> 12th scale Information Source <--

"Men do not quit playing because they grow old; they grow old because they quit playing."
― Oliver Wendell Holmes Jr.
RedBullFiXX is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2010, 09:57 PM   #13575
Tech Fanatic
 
RLMW VQ's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Island Lake
Posts: 903
Trader Rating: 11 (100%+)
Default

the manual says 4 dot=neg10
__________________
Hotbodies-HPI Racing- Hara Products-Team Fantom Driver-True RC-Rc Hobby and Track
RLMW VQ is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Tekin Redline RS Sensored ESC and motors, opinions for offroad? Cain Electric Off-Road 4230 06-07-2015 04:38 PM
Sensored vs. Sensorless lemansracer Electric On-Road 71 02-14-2009 03:19 AM
New Tekin Redline Sensored Motors are Roar Legal! Randy_Pike Electric On-Road 3 08-05-2008 02:08 AM
Tekin Redline Sensored 10.5 HUCKMAN Electric On-Road 6 07-15-2008 08:50 PM
sensored vs sensorless bprocket Rookie Zone 5 05-16-2008 09:38 AM


Tags
v203, vegas 2.0


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 02:46 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net