R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Electric On-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-05-2009, 10:02 AM   #7381
Tech Master
 
Join Date: Sep 2007
Location: Helmond
Posts: 1,544
Default

Quote:
Originally Posted by Gitsum View Post
Someone try these settings and tell me what you think. To me it felt like it was missing a little in the bottom to mid range but def was fast on the str8t. Track is 96x42 carpet running Jaco blues.

drag...15
neutral...12
profile...5
timing...12
turbo...15

fdr was insanely low at 7.4
temps were max at 140

Let me know if there is room for improvement here as I like how it felt just wasn't 100% satisfied yet.
Witch motor did you use?
and how many turns?
__________________
http://www.mikky32.com
Tekin RS pro
TOP racing Photon
Tekin Redline 10,5
Protoform LTC-R
mikky32 is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2009, 10:21 AM   #7382
Tech Master
 
padailey's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Council Bluffs, IA
Posts: 1,603
Trader Rating: 11 (100%+)
Default

I'm running into a sluggish issue also lately but it has been because of a switch to a Ballistic vs SS Novak motor. They are supposed to be the same but there is a definite difference for me on the track. Anyone switch from a SS to a Ballistic and find they needed to change settings or gearing? This is for both a 17.5 and 21.5.
__________________
www.hobbyplexraceway.com

Tamiya TRF417X (Lion's Automotive GTR)
Tamiya TRF416X
Tamiya F104W MP6/4 converted to F104X1 (Renault R30)
padailey is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2009, 10:32 AM   #7383
Tech Elite
 
Join Date: Sep 2007
Location: All 48 states...
Posts: 2,053
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by mikky32 View Post
Witch motor did you use?
and how many turns?

13.5 Duo 2 tried both full timing and zero timing. Ended at zero timing on the motor. Car is a Photon rubber car.
__________________
Schuurspeed / Aero-model / Gear One / LG1
www.OHRCR.com
Gitsum is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2009, 10:35 AM   #7384
Tech Lord
 
20 SMOKE's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: HVR_ WEEKI WACHEE FL
Posts: 10,299
Trader Rating: 101 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by padailey View Post
I'm running into a sluggish issue also lately but it has been because of a switch to a Ballistic vs SS Novak motor. They are supposed to be the same but there is a definite difference for me on the track. Anyone switch from a SS to a Ballistic and find they needed to change settings or gearing? This is for both a 17.5 and 21.5.
well one thing the ss is fixed and ballistic is adjustable so the ss is timed higher
__________________
Jamie W
*Team Tekin*Tekno-rc*DE Racing*AKA*DDHRC*
20 SMOKE is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2009, 10:38 AM   #7385
Tech Addict
 
PrimeAKF11's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Voorhees, NJ
Posts: 706
Trader Rating: 4 (100%+)
Default

Guys,

If my car accelerates for a while, falls flat for some time and THEN starts to accelerate again, is it an indication that I am geared too tall?

I was using a 13.5 motor with 4.5 FDR on a big outdoor track with 180+ft straight. Motor temp after 6 minutes or so was 143 to 134 degrees. I would think that my gearing is not tall enough, no?

When the car takes off again, it is already 2/3 past the straight so I have to let off anyways. I'd much prefer it to accelerate continuously and smoothly until the end of the straight.

I am using 25 timing boost with max turbo and 0.5 sec delay. It is a Trinity Duo 13.5 motor.

Thanks in advance!
__________________
Best rubber tires>> www.SweepRacingUSA.com
For your Team Magic G4 parts needs>> www.bluesunhobbies.com
HD Videos of Blue Diamond Onroad Raceway!!! 200ft+ straight of fury!! >> http://www.rctech.net/forum/racing-forum/406318-2nd-annual-pete-johnson-have-nice-day-memorial-race-5.html
PrimeAKF11 is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2009, 10:57 AM   #7386
Tech Elite
 
Skiddins's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Windsor, UK
Posts: 4,760
Default

Quote:
Originally Posted by PrimeAKF11 View Post
Guys,

If my car accelerates for a while, falls flat for some time and THEN starts to accelerate again, is it an indication that I am geared too tall?

I was using a 13.5 motor with 4.5 FDR on a big outdoor track with 180+ft straight. Motor temp after 6 minutes or so was 143 to 134 degrees. I would think that my gearing is not tall enough, no?

When the car takes off again, it is already 2/3 past the straight so I have to let off anyways. I'd much prefer it to accelerate continuously and smoothly until the end of the straight.

I am using 25 timing boost with max turbo and 0.5 sec delay. It is a Trinity Duo 13.5 motor.

Thanks in advance!
Sounds like you're geared too tall, go down a pinion or two
__________________
Xray T4'18, T4'14 (Wet Car)
Xray X12 2018
Xray X1'16
wlrc.co.uk (West London Racing Centre)
RCDisco.co.uk
Skiddins is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2009, 11:06 AM   #7387
Tech Elite
 
Join Date: Sep 2007
Location: All 48 states...
Posts: 2,053
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

Could be gearing or too much timing hard to say without seeing the car run.
__________________
Schuurspeed / Aero-model / Gear One / LG1
www.OHRCR.com
Gitsum is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2009, 11:12 AM   #7388
Tech Master
 
cyanyde's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: KL, MY.
Posts: 1,038
Default

Quote:
Originally Posted by PrimeAKF11 View Post
Guys,

If my car accelerates for a while, falls flat for some time and THEN starts to accelerate again, is it an indication that I am geared too tall?

I was using a 13.5 motor with 4.5 FDR on a big outdoor track with 180+ft straight. Motor temp after 6 minutes or so was 143 to 134 degrees. I would think that my gearing is not tall enough, no?

When the car takes off again, it is already 2/3 past the straight so I have to let off anyways. I'd much prefer it to accelerate continuously and smoothly until the end of the straight.

I am using 25 timing boost with max turbo and 0.5 sec delay. It is a Trinity Duo 13.5 motor.

Thanks in advance!
Try timing boost 20, turbo max with 1 sec delay. Your turbo is definitely coming in too early with that ratio and boost.
cyanyde is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2009, 11:19 AM   #7389
Tech Master
 
Join Date: Sep 2007
Location: Helmond
Posts: 1,544
Default

Quote:
Originally Posted by Gitsum View Post
13.5 Duo 2 tried both full timing and zero timing. Ended at zero timing on the motor. Car is a Photon rubber car.
Great car
I have it also.

higher your Boost a bit.
What did you have for motor timing with that setup?
__________________
http://www.mikky32.com
Tekin RS pro
TOP racing Photon
Tekin Redline 10,5
Protoform LTC-R
mikky32 is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2009, 11:22 AM   #7390
Tech Elite
 
Join Date: Sep 2007
Location: All 48 states...
Posts: 2,053
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by mikky32 View Post
Great car
I have it also.

higher your Boost a bit.
What did you have for motor timing with that setup?
Motor felt best at zero timing.
__________________
Schuurspeed / Aero-model / Gear One / LG1
www.OHRCR.com
Gitsum is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2009, 03:38 PM   #7391
Tech Adept
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 242
Default

I tested a lot this weekend, with my new RS Pro, in regionals race, and have similar problems that other guys here, i used 10.5T (Tekin and Nosram motors), and Lipo 5300 40C Nosram, i managed to finish 3th in A-main, but with very luck, my car arent competitive from SPXs and others teams.

I tested ratios, from 5.0 to 9.0 (yes, 9.0), in both motors, timming boost 0 to 30, turbo: 10 to Max, delay: 0.5 and 0.8, timming in motors, 0 to 24 (Max), always with the same problem, the car have a great aceleration first 2 meters, and before feeling flat, and not turbo effect, or very good speed but very late.

Finally, i finish with Motor Nosram at 12 (+-), boost:25, Turbo: Max, Dly:0.8s, fdr: 6.88, the track are large (150-160ft straight), low grip asphalt, with this combination, i managed the best lap times.
I think, both motors, have a slighty weak rotors, for use, i buy a new rotor to test, i need win the next race, for win champioship , if luck is with me.

some advice?, Greetings, Luis C.
__________________
## NOSRAM ## YOKOMO BD5W ## BMI DB12RR+ ##
luic is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2009, 03:58 PM   #7392
Tech Master
 
Join Date: Sep 2007
Location: Helmond
Posts: 1,544
Default

Quote:
Originally Posted by Gitsum View Post
Motor felt best at zero timing.
Set your Boost a bit higher.
__________________
http://www.mikky32.com
Tekin RS pro
TOP racing Photon
Tekin Redline 10,5
Protoform LTC-R
mikky32 is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2009, 04:04 PM   #7393
Tech Master
 
Join Date: Sep 2007
Location: Helmond
Posts: 1,544
Default

Quote:
Originally Posted by luic View Post
I tested a lot this weekend, with my new RS Pro, in regionals race, and have similar problems that other guys here, i used 10.5T (Tekin and Nosram motors), and Lipo 5300 40C Nosram, i managed to finish 3th in A-main, but with very luck, my car arent competitive from SPXs and others teams.

I tested ratios, from 5.0 to 9.0 (yes, 9.0), in both motors, timming boost 0 to 30, turbo: 10 to Max, delay: 0.5 and 0.8, timming in motors, 0 to 24 (Max), always with the same problem, the car have a great aceleration first 2 meters, and before feeling flat, and not turbo effect, or very good speed but very late.

Finally, i finish with Motor Nosram at 12 (+-), boost:25, Turbo: Max, Dly:0.8s, fdr: 6.88, the track are large (150-160ft straight), low grip asphalt, with this combination, i managed the best lap times.
I think, both motors, have a slighty weak rotors, for use, i buy a new rotor to test, i need win the next race, for win champioship , if luck is with me.

some advice?, Greetings, Luis C.
I run on about the same size track with 10,5 5 cell.
I run with the Tekin the folowing setup
Boost 15
Motor 10
Turbo Max
Turbo delay 0,8
6.00FDR

I would go with a lipo to 6,65FDR
Boost 15
Turbo Max
Turbo delay 0,8
Motor timing 8

Here is the Tekin faster than the LRP SPX.
__________________
http://www.mikky32.com
Tekin RS pro
TOP racing Photon
Tekin Redline 10,5
Protoform LTC-R
mikky32 is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2009, 04:47 PM   #7394
Tech Champion
 
robk's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Location: Macho Business Donkey Wrestler
Posts: 7,586
Trader Rating: 22 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by padailey View Post
I'm running into a sluggish issue also lately but it has been because of a switch to a Ballistic vs SS Novak motor. They are supposed to be the same but there is a definite difference for me on the track. Anyone switch from a SS to a Ballistic and find they needed to change settings or gearing? This is for both a 17.5 and 21.5.
#1 how old is the SS? Even with a new motor of the same model, the newer motor may run a little better due to the rotor having better magnetism.

Also, the SS is adjustable on timing.

I have both SS and Ballistic 21.5 motors, they run pretty close to my experience, but I have both maxed out on physical timing.

This weekend I noticed that, on a carpet track anyway, less timing probably is the way to go. I left the boost maxed out, but was running the timing on 4. In reality, I probably need to reduce motor and/or esc timing, and add more turbo delay (currently at .8 sec), like to 1 sec.
__________________
A mutually re-enforcing cascade of failure

"Failior [sic] crowns enterprise." Robert Goddard

I-Lap Scoring Systems http://www.rclapcounter.com/
robk is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2009, 05:19 PM   #7395
Tech Elite
 
Greg Sharpe's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: ...building minis
Posts: 3,237
Trader Rating: 15 (100%+)
Default

My RS ran great for the first day and a half, then with the switch turned on it started blinking (from left to right) the 1st, 3rd, and 5th LEDs but won't operate the motor. I have swapped everything in an attempt to isolate the problem, litterally changing everything including the radio, receiver, motor, battery.... I even swapped to a brand new RS, it worked immediately after the one-touch setup, but then began blinking the same 1st, 3rd, and fifth LEDs.

Anybody have suggestions on what to try next?
__________________
Why don't we endurance race more often?
Greg Sharpe is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Tekin Redline RS Sensored ESC and motors, opinions for offroad? Cain Electric Off-Road 4230 06-07-2015 04:38 PM
Sensored vs. Sensorless lemansracer Electric On-Road 71 02-14-2009 03:19 AM
New Tekin Redline Sensored Motors are Roar Legal! Randy_Pike Electric On-Road 3 08-05-2008 02:08 AM
Tekin Redline Sensored 10.5 HUCKMAN Electric On-Road 6 07-15-2008 08:50 PM
sensored vs sensorless bprocket Rookie Zone 5 05-16-2008 09:38 AM


Tags
v203, vegas 2.0


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 12:35 PM.


Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net