R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Electric On-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-22-2012, 10:09 PM   #22921
T$
Tech Adept
 
T$'s Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Seattle
Posts: 203
Default

[/QUOTE]Originally Posted by Suteki
Noticing some thing odd with my car lately.

Using a 17.5 turn redline with tekin rs pro, running stock spec mode. It's fine under full acceleration but sometimes when the vehicle is stopped and I slowly pull the trigger, something is emitting a high pitch squeal and the car isn't moving, or it might move but it stutters quite a bit. Sensor cable appears to be plugged in fully.

Have tried moving the wheels and it doesn't appear anything is binding, the only time it feels like there is any resistence is turning the wheels when the motor is on the car you can sort of feel where the magnets are on turning the motor. Otherwise, no binding. Running 72spur, 36pinion with fan on the motor the ESC is never getting over 3 lights (around 110f) and the esc is coming off around 150f after 6 min of back and forth running (haven't had a chance to check temps after 5 or 6 min heats).

Everything seems fine except that little problem at low throttle from a stand point.[/QUOTE]


Quote:
Originally Posted by Randy_Pike View Post
Increase your min throttle setting until this goes away. The esc is sensing the rotor not moving and can get to a near "locked rotor" sense. This is due to the tall gearing, belt "bind" and weight of the car. We're asking the motor to get past a lot of "stiction" to get the car rolling. Essentially the esc's min drive isn't enough to overcome this.

Most 17.5 blinky guys on the team are Min throttle between 15 and 20 depending on motor and gearing.
Randy, how do you increase the min throttle setting? Do you do this on your radio?

Thanks
T$ is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2012, 11:35 PM   #22922
Tech Regular
 
EskimoGangsta's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 306
Trader Rating: 1 (100%+)
Send a message via AIM to EskimoGangsta Send a message via MSN to EskimoGangsta Send a message via Skype™ to EskimoGangsta
Default

Originally Posted by Suteki
Noticing some thing odd with my car lately.

Using a 17.5 turn redline with tekin rs pro, running stock spec mode. It's fine under full acceleration but sometimes when the vehicle is stopped and I slowly pull the trigger, something is emitting a high pitch squeal and the car isn't moving, or it might move but it stutters quite a bit. Sensor cable appears to be plugged in fully.

Have tried moving the wheels and it doesn't appear anything is binding, the only time it feels like there is any resistence is turning the wheels when the motor is on the car you can sort of feel where the magnets are on turning the motor. Otherwise, no binding. Running 72spur, 36pinion with fan on the motor the ESC is never getting over 3 lights (around 110f) and the esc is coming off around 150f after 6 min of back and forth running (haven't had a chance to check temps after 5 or 6 min heats).

Everything seems fine except that little problem at low throttle from a stand point.[/QUOTE]




Randy, how do you increase the min throttle setting? Do you do this on your radio?

Thanks[/QUOTE]

With the hotwire. but you could change your expo i guess, but that kinda unconventional.
__________________
Live, Laugh, RC
EskimoGangsta is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2012, 03:23 AM   #22923
Tech Initiate
 
Join Date: Nov 2011
Location: Norway
Posts: 27
Default

Quote:
Originally Posted by Autod View Post
where can i buy a sensorboard for tekin redline? and is there a guide on how to change it?
anyone???
__________________
Tekin. LRP X12. Futaba. Xray T3. Xray NT1. Serpent S120
Autod is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2012, 04:29 AM   #22924
Tech Addict
 
Rampokker's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Hawkes Bay, New Zealand
Posts: 614
Trader Rating: 9 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by Autod View Post
anyone???
I think the tekin part number is TT2283.
Try tekin europe: http://www.tekineurope.com/part-info.php?partNo=TT2283

There is a video on tekin's website that shows how to replace a sensor pcb.
Here you go: http://teamtekin.com/video_tech.html. Its the fifth video from the top.
__________________
XRAY XB8 - Keep Off 21-4
XRAY XT9 - Elite 8 Off
XRAY XB4 - Tekin RS Pro / Fantom 6.5
Rampokker is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2012, 07:30 AM   #22925
Tech Fanatic
 
Join Date: Jan 2012
Location: Carrollton, TX
Posts: 902
Trader Rating: 27 (100%+)
Default

@T$: that sounds like a sensor problem. Try changin the sensor wire or the sensor board on the motor. The motor is cogging because of the sensor.
hyujmn is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2012, 03:54 PM   #22926
Tech Initiate
 
Join Date: Nov 2011
Location: Norway
Posts: 27
Default

Quote:
Originally Posted by Rampokker View Post
I think the tekin part number is TT2283.
Try tekin europe: http://www.tekineurope.com/part-info.php?partNo=TT2283

There is a video on tekin's website that shows how to replace a sensor pcb.
Here you go: http://teamtekin.com/video_tech.html. Its the fifth video from the top.


Thanks!
__________________
Tekin. LRP X12. Futaba. Xray T3. Xray NT1. Serpent S120
Autod is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2012, 11:43 AM   #22927
Tech Addict
 
mysupratoy94's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Sunny California
Posts: 733
Trader Rating: 24 (100%+)
Send a message via Yahoo to mysupratoy94
Default

Question for you racers. Last night while riding my sc10, my truck started shutting down after a few jumps. It took about 10 seconds to reset then power came back on. I didnt loose steering, just no throttle.

It only happen once in each race, but 10 seconds is a long time to wait, specially when everyone passes you after being in the lead. Anyways, is this a ESC issue or sensor cable?

Heres what im running

Tekin RSpro
LRP 9.5
Spektrum SR3300 Rx
Savox 1258 with glitch buster

Thanks in advance
mysupratoy94 is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2012, 12:26 PM   #22928
Tech Master
 
YoDog's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Lompoc, Ca.
Posts: 1,686
Trader Rating: 26 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by mysupratoy94 View Post
Question for you racers. Last night while riding my sc10, my truck started shutting down after a few jumps. It took about 10 seconds to reset then power came back on. I didnt loose steering, just no throttle.

It only happen once in each race, but 10 seconds is a long time to wait, specially when everyone passes you after being in the lead. Anyways, is this a ESC issue or sensor cable?

Heres what im running

Tekin RSpro
LRP 9.5
Spektrum SR3300 Rx
Savox 1258 with glitch buster

Thanks in advance
Sounds like the speedo is re-arming. maybe a bad switch or battery problem.
try a different battery and check your connections.
YoDog is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2012, 12:32 PM   #22929
Tech Addict
 
mysupratoy94's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Sunny California
Posts: 733
Trader Rating: 24 (100%+)
Send a message via Yahoo to mysupratoy94
Default

Quote:
Originally Posted by YoDog View Post
Sounds like the speedo is re-arming. maybe a bad switch or battery problem.
try a different battery and check your connections.
I did try a different battery, 3 as a matter of fact and all connections are fine. I will however check my battery cable plugs. Maybe one of them is not as snug when plugged in...

Any other ideas?
mysupratoy94 is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2012, 12:41 PM   #22930
Tech Master
 
YoDog's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Lompoc, Ca.
Posts: 1,686
Trader Rating: 26 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by mysupratoy94 View Post
I did try a different battery, 3 as a matter of fact and all connections are fine. I will however check my battery cable plugs. Maybe one of them is not as snug when plugged in...

Any other ideas?
Ok, since it is a Spektrum, I had a similar problem when other 2.4ghz radios were stepping all over my signal and causing the my receiver to lose link. probably not the problem you are seeing. what settings are you using on the RS Pro? Does the motor lose all power or just slow way down?
YoDog is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2012, 12:46 PM   #22931
Tech Elite
 
Odin544's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Kennewick, Washington
Posts: 3,166
Trader Rating: 93 (100%+)
Default

Try a different servo. Make sure the wires aren't hitting the mode button when bouncing around.

Also, don't ride your truck, too much strain on the electrical system.
__________________
Xray - ORCA - Avid RC - MaxFX Paint
TriCitiesRC.com
Odin544 is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2012, 12:54 PM   #22932
Tech Addict
 
mysupratoy94's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Sunny California
Posts: 733
Trader Rating: 24 (100%+)
Send a message via Yahoo to mysupratoy94
Default

Quote:
Originally Posted by YoDog View Post
Ok, since it is a Spektrum, I had a similar problem when other 2.4ghz radios were stepping all over my signal and causing the my receiver to lose link. probably not the problem you are seeing. what settings are you using on the RS Pro? Does the motor lose all power or just slow way down?
I hear you on the spektrum, I was having little spurs of no response when the drivers stand was packed, but has not been an issue lately. All settings on my ESC are default except for im running sensorless instead of dual. I heard that was a better? I dont run any timing, 9.5 is quick enough. I loose all power to the motor steering still works though.


Quote:
Originally Posted by Odin544 View Post
Try a different servo. Make sure the wires aren't hitting the mode button when bouncing around.

Also, don't ride your truck, too much strain on the electrical system.

Yeah all cables are clearly out of the way... but may when I reset my esc when i sat on it lol.
mysupratoy94 is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2012, 01:22 PM   #22933
Tech Master
 
YoDog's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Lompoc, Ca.
Posts: 1,686
Trader Rating: 26 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by mysupratoy94 View Post
I hear you on the spektrum, I was having little spurs of no response when the drivers stand was packed, but has not been an issue lately. All settings on my ESC are default except for im running sensorless instead of dual. I heard that was a better? I dont run any timing, 9.5 is quick enough. I loose all power to the motor steering still works though.





Yeah all cables are clearly out of the way... but may when I reset my esc when i sat on it lol.
The RS actually only has "sensored" and "Dual" modes. Dual only uses the sensor for startup then bypasses the sensor. Anyhoo, I'm a bit stumped on this one. I mentioned the battery thing because I would loose power sometimes when I landed kinda hard and the speedo would loose power momentarily thus causing it to re-arm. My power connection was a bit loose.
Chinese Deans knockoff connectors!
YoDog is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2012, 02:59 AM   #22934
Tech Master
 
Drillit's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Oreganastan Pacific Wonderland home to Indoor Farming
Posts: 1,059
Default rs/rs pro offroad

Randy has made mention of this happening after said "slapping" of chassis on jumps............mount the esc more 'softly' with several layers of servo tape, or with quality hook n loop (velcro) type fastener , should not be 'shoo-goo'd in place!

This will help.
__________________
Mark Tilley
Got T-Bar ? ......... Oregons No ZigZag rule sucks
Bias the weight to the end you want to hit the wall with first!
Searchin fer answers in the Fog.......that's what I found
Drillit is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2012, 04:12 AM   #22935
Tech Regular
 
Low_E's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Flanders, Belgium
Posts: 357
Send a message via MSN to Low_E
Default

'llo guys,
Have been out of tekin-tuning for a while as I raced offroad and don't need all that fidling there. Just a basic setup and it's up to my hands to fine-tune the rest.
But ... I would drive a bit onroad now. Hence my question: does the tekin rs pro have a blinky-mode, do i need a specific update for that?
Thx in advance!
__________________
thou shall think twice or trice before hitting thee SEND-button
Low_E is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Tekin Redline RS Sensored ESC and motors, opinions for offroad? Cain Electric Off-Road 4230 06-07-2015 04:38 PM
Sensored vs. Sensorless lemansracer Electric On-Road 71 02-14-2009 03:19 AM
New Tekin Redline Sensored Motors are Roar Legal! Randy_Pike Electric On-Road 3 08-05-2008 02:08 AM
Tekin Redline Sensored 10.5 HUCKMAN Electric On-Road 6 07-15-2008 08:50 PM
sensored vs sensorless bprocket Rookie Zone 5 05-16-2008 09:38 AM


Tags
v203, vegas 2.0


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 12:33 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net