R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Electric On-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-11-2012, 08:30 PM   #22501
Tech Elite
 
valk's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Victoria, BC
Posts: 2,025
Trader Rating: 13 (100%+)
Send a message via ICQ to valk Send a message via AIM to valk Send a message via MSN to valk
Default

ive set the rpm range 3900-8000. boost 45 turbo 5 but that extra 5 really seems exponentially better than the 45 boost i put in. if i take the turbo away, it takes a lot of boost to make the motor "Sound" like its reving up. at 55 boost, there was barely any ramping sensation in the motor, dispite having the low rpm set so high.

difficult to explain maybe.
just trying to wrap my head around this motor that has a lot of timing in it. if i have this much timing in the esc, isn't it overphasing the motor and isn't that bad?
valk is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2012, 08:37 PM   #22502
Tech Fanatic
 
Join Date: Oct 2003
Location: downunder
Posts: 814
Trader Rating: 22 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by valk View Post
ive set the rpm range 3900-8000. boost 45 turbo 5 but that extra 5 really seems exponentially better than the 45 boost i put in. if i take the turbo away, it takes a lot of boost to make the motor "Sound" like its reving up. at 55 boost, there was barely any ramping sensation in the motor, dispite having the low rpm set so high.

difficult to explain maybe.
just trying to wrap my head around this motor that has a lot of timing in it. if i have this much timing in the esc, isn't it overphasing the motor and isn't that bad?
What turn motor is it?

Seems to me all your boost is over in no time, raise your end RPM.

For the LRP 13.5 I run 8500 start 26000 end on 2 dot timming, just gear to suit track.
bjspinner is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2012, 08:39 PM   #22503
Tech Elite
 
valk's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Victoria, BC
Posts: 2,025
Trader Rating: 13 (100%+)
Send a message via ICQ to valk Send a message via AIM to valk Send a message via MSN to valk
Default

17.5 turn 4 dot, single cell.
valk is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2012, 09:31 PM   #22504
Team Tekin
 
Randy_Pike's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Norcal
Posts: 9,702
Trader Rating: 6 (100%+)
Send a message via Yahoo to Randy_Pike
Default

Free spinning in your hand you're likely getting all of the boost nearly instantly. On the track under a load things will be much different.
__________________
"Things may come to those who wait, but only the things left by those who hustle." Abraham Lincoln

Tekin,Protek,A-Main Hobbies,JConcepts,Avid RC,Yokomo,MIP,SikLidz,FactoryRC, www.randypikerc.com
Randy_Pike is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2012, 02:25 AM   #22505
Tech Regular
 
Suteki's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Toowoomba AUS
Posts: 478
Trader Rating: 8 (100%+)
Default

Noticing some thing odd with my car lately.

Using a 17.5 turn redline with tekin rs pro, running stock spec mode. It's fine under full acceleration but sometimes when the vehicle is stopped and I slowly pull the trigger, something is emitting a high pitch squeal and the car isn't moving, or it might move but it stutters quite a bit. Sensor cable appears to be plugged in fully.

Have tried moving the wheels and it doesn't appear anything is binding, the only time it feels like there is any resistence is turning the wheels when the motor is on the car you can sort of feel where the magnets are on turning the motor. Otherwise, no binding. Running 72spur, 36pinion with fan on the motor the ESC is never getting over 3 lights (around 110f) and the esc is coming off around 150f after 6 min of back and forth running (haven't had a chance to check temps after 5 or 6 min heats).

Everything seems fine except that little problem at low throttle from a stand point.
__________________
Losi SCTE - Tekin RX8 / Pro4 4600 / Futaba ***** Mugen MBX6 Eco - Tekin RX8 / T8 1900 / Savox ***** Mugen MBX6TR - Eco / Tekin / Futaba ***** Emaxx - FLM / UE Supermaxx / Tekno hop ups ***** Axial SCX10 Honcho RTR (stock) ***** Losi 5ive T - Futaba / VRC / Rooster Tail 30.5cc / SNR
Suteki is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2012, 03:08 AM   #22506
Tech Elite
 
Pro10noob's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: The Netherlands
Posts: 2,117
Trader Rating: 13 (100%+)
Default

Sound like a sensor board or sensor cable that is out.
Replace sensorcable first to check this.
If not check sensor board for damage.

regards Roy
__________________
l===/o\===l
[_]-###-[_] V-link proto type Pro10,JKMR P235-SE Pro10
P235-VL Pro10 comming soon
Sponsered by me,myself and i :)
Pro10noob is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2012, 03:22 AM   #22507
Tech Regular
 
Suteki's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Toowoomba AUS
Posts: 478
Trader Rating: 8 (100%+)
Default

Oh and also, it does it only occasionally. Have another sensor cable here from my RX8 / Pro 4 combo, will give that one a whirl and see if ever does it.
__________________
Losi SCTE - Tekin RX8 / Pro4 4600 / Futaba ***** Mugen MBX6 Eco - Tekin RX8 / T8 1900 / Savox ***** Mugen MBX6TR - Eco / Tekin / Futaba ***** Emaxx - FLM / UE Supermaxx / Tekno hop ups ***** Axial SCX10 Honcho RTR (stock) ***** Losi 5ive T - Futaba / VRC / Rooster Tail 30.5cc / SNR
Suteki is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2012, 09:31 AM   #22508
Tech Master
 
YoDog's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Lompoc, Ca.
Posts: 1,679
Trader Rating: 26 (100%+)
Default

Keep in mind that the Tekin speedos have sensor checking via the LEDs on the unit.
Follow their guidelines for checking the sensor system and the problem should show up. It sounds like it's starting in non sensored mode. Re-solder all your connections just to be safe as well.
YoDog is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2012, 09:49 AM   #22509
Team Tekin
 
Randy_Pike's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Norcal
Posts: 9,702
Trader Rating: 6 (100%+)
Send a message via Yahoo to Randy_Pike
Default

Quote:
Originally Posted by Suteki View Post
Noticing some thing odd with my car lately.

Using a 17.5 turn redline with tekin rs pro, running stock spec mode. It's fine under full acceleration but sometimes when the vehicle is stopped and I slowly pull the trigger, something is emitting a high pitch squeal and the car isn't moving, or it might move but it stutters quite a bit. Sensor cable appears to be plugged in fully.

Have tried moving the wheels and it doesn't appear anything is binding, the only time it feels like there is any resistence is turning the wheels when the motor is on the car you can sort of feel where the magnets are on turning the motor. Otherwise, no binding. Running 72spur, 36pinion with fan on the motor the ESC is never getting over 3 lights (around 110f) and the esc is coming off around 150f after 6 min of back and forth running (haven't had a chance to check temps after 5 or 6 min heats).

Everything seems fine except that little problem at low throttle from a stand point.
Increase your min throttle setting until this goes away. The esc is sensing the rotor not moving and can get to a near "locked rotor" sense. This is due to the tall gearing, belt "bind" and weight of the car. We're asking the motor to get past a lot of "stiction" to get the car rolling. Essentially the esc's min drive isn't enough to overcome this.

Most 17.5 blinky guys on the team are Min throttle between 15 and 20 depending on motor and gearing.
__________________
"Things may come to those who wait, but only the things left by those who hustle." Abraham Lincoln

Tekin,Protek,A-Main Hobbies,JConcepts,Avid RC,Yokomo,MIP,SikLidz,FactoryRC, www.randypikerc.com
Randy_Pike is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2012, 07:42 PM   #22510
Tech Regular
 
Nuno Gancho's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 346
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

When will be possible to set up a Tekin speedo with a IPAD that will be great.
Nuno Gancho is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2012, 08:16 PM   #22511
Tech Regular
 
Suteki's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Toowoomba AUS
Posts: 478
Trader Rating: 8 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by Randy_Pike View Post
Increase your min throttle setting until this goes away. The esc is sensing the rotor not moving and can get to a near "locked rotor" sense. This is due to the tall gearing, belt "bind" and weight of the car. We're asking the motor to get past a lot of "stiction" to get the car rolling. Essentially the esc's min drive isn't enough to overcome this.

Most 17.5 blinky guys on the team are Min throttle between 15 and 20 depending on motor and gearing.

This makes a lot of sense actually as it's only been happening since I really increased the gearing, I also lowered minimum throttle at the same time.

Cheers mate.
__________________
Losi SCTE - Tekin RX8 / Pro4 4600 / Futaba ***** Mugen MBX6 Eco - Tekin RX8 / T8 1900 / Savox ***** Mugen MBX6TR - Eco / Tekin / Futaba ***** Emaxx - FLM / UE Supermaxx / Tekno hop ups ***** Axial SCX10 Honcho RTR (stock) ***** Losi 5ive T - Futaba / VRC / Rooster Tail 30.5cc / SNR
Suteki is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2012, 03:12 AM   #22512
Tech Initiate
 
sapperguy2000's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: fayetteville, nc
Posts: 34
Send a message via Yahoo to sapperguy2000
Default

are the rs and the rs pro both stock legal,? and are any of you using the rs with a lower turn motor, 8.5
__________________
support the troops,,,,
FT-T4 tekin rs/17.5
jammin x1cr-FTE- novarossi p5 - spektrum dx2.0
sapperguy2000 is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2012, 03:35 AM   #22513
Tech Master
 
locked's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Toronto
Posts: 1,758
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by sapperguy2000 View Post
are the rs and the rs pro both stock legal,?
Yes, but the most current firmware (223) has not been ROAR approved yet.
__________________
Dave Locke
Team PerformanceHobbies.ca | ORCA RC | Bodies by Brandon | Team Meeting
XRAY T4'15 x2 | XRAY XB4 | XRAY XB8E | XRAY XB8
locked is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2012, 04:20 PM   #22514
pmc
Tech Adept
 
Join Date: Oct 2008
Location: Pinhal novo - Portugal
Posts: 173
Default

Hello

Anyone have race with the esc RS Pro and the Speed Passion modified motors with vegas 223.

I need a good starting point to utilize this motors :

SP V3.0 5,5T
SP V3.0 MMM 5,0T
SP V3.0 MMM 4,5T (Preference to this)

Thanks in advance.
Best regards:
Pedro Silva
pmc is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2012, 06:20 PM   #22515
Tech Addict
 
RacinJ's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Mesa Az
Posts: 746
Default

Quote:
Originally Posted by Randy_Pike View Post
If you're one of those guys that sets their epa's to pull tension on the steering as the "end" you can grab enough current to brown out the radio system. Use an Rx cap, if this fixes it you should be good.
I've never used more then 56% EPA on my 1/12th car, ususally around 52%. If it's not a sensor wire, sensor board or the servo hitting the end point, what size capacitor would you recommend as an Rx cap?
__________________
Roche P12 '16 & '17; Team Scream 17.5 & 13.5

1/12th scale, just 1/12th scale.
I love to go like hell for 8 minutes.
RacinJ is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Tekin Redline RS Sensored ESC and motors, opinions for offroad? Cain Electric Off-Road 4230 06-07-2015 04:38 PM
Sensored vs. Sensorless lemansracer Electric On-Road 71 02-14-2009 03:19 AM
New Tekin Redline Sensored Motors are Roar Legal! Randy_Pike Electric On-Road 3 08-05-2008 02:08 AM
Tekin Redline Sensored 10.5 HUCKMAN Electric On-Road 6 07-15-2008 08:50 PM
sensored vs sensorless bprocket Rookie Zone 5 05-16-2008 09:38 AM


Tags
v203, vegas 2.0


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 02:40 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net