R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Electric On-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01-26-2010, 01:31 AM   #826
Tech Initiate
 
Join Date: May 2009
Posts: 26
Send a message via MSN to mark xray007
Default rb-s problem

Hi i brought a rb-s speedy today and hooked it all up it works but im have a slight problem when i accelerate hard from a standing start it goes in reverse if i go easy on the throtttle its fine im using a lrp x12 17.5 just wanted to know if anyone else has had a problem with it. i have tried every thing its ok with the turbos off but as soon as you turn them on backwards i go
mark xray007 is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2010, 01:36 AM   #827
Tech Champion
 
cannon's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: A total distraction
Posts: 7,266
Trader Rating: 35 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by mark xray007 View Post
Hi i brought a rb-s speedy today and hooked it all up it works but im have a slight problem when i accelerate hard from a standing start it goes in reverse if i go easy on the throtttle its fine im using a lrp x12 17.5 just wanted to know if anyone else has had a problem with it. i have tried every thing its ok with the turbos off but as soon as you turn them on backwards i go
Now that would be interesting on the grid

When you say go backwards is that full on reverse or just a small stutter? If a small stutter you should check the sensor cable. Try a different one
__________________
www.feralbatteries.com ........... new website
cannon is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2010, 02:01 AM   #828
Tech Addict
 
Skitee's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Johannesburg, South Africa
Posts: 745
Default

I've seen this at our club events too with some of the team wave esc's, it's no stutter it's full on reverse. Only seen it in qualifying though luckily it hasn't happened on the mains grid start yet.
__________________
Xray T4 2018 ~ HobbyWing Xerun XR10 Pro ~ Motiv RC 4.5
Xray X12 2018 ~ ORCA Vritra VX3 1S ~ Speedzone 4.5

POWERED BY SPEEDZONE USA
Skitee is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2010, 02:16 AM   #829
Tech Initiate
 
Join Date: May 2009
Posts: 26
Send a message via MSN to mark xray007
Default

Now that would be interesting on the grid

When you say go backwards is that full on reverse or just a small stutter? If a small stutter you should check the sensor cable. Try a different one

No its a full on reverse its like instead of the turbos kicking in reverse comes on any ideas
mark xray007 is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2010, 02:17 AM   #830
Tech Champion
 
cannon's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: A total distraction
Posts: 7,266
Trader Rating: 35 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by mark xray007 View Post
Now that would be interesting on the grid

When you say go backwards is that full on reverse or just a small stutter? If a small stutter you should check the sensor cable. Try a different one

No its a full on reverse its like instead of the turbos kicking in reverse comes on any ideas
Sounds like something Max would need to answer
__________________
www.feralbatteries.com ........... new website
cannon is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2010, 02:29 AM   #831
Tech Rookie
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 15
Default

Quote:
Originally Posted by mark xray007 View Post
Now that would be interesting on the grid

When you say go backwards is that full on reverse or just a small stutter? If a small stutter you should check the sensor cable. Try a different one

No its a full on reverse its like instead of the turbos kicking in reverse comes on any ideas
Have you tried Forward only mode?
b20b is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2010, 02:37 AM   #832
Tech Initiate
 
Join Date: May 2009
Posts: 26
Send a message via MSN to mark xray007
Default

Quote:
Originally Posted by b20b View Post
Have you tried Forward only mode?
yeah sure have no luck
Max any ideas

Last edited by mark xray007; 01-26-2010 at 02:56 AM.
mark xray007 is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2010, 03:30 AM   #833
Tech Elite
 
fleetmaster's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: NSW
Posts: 2,652
Trader Rating: 16 (100%+)
Default

Mark, did you say that you had tried a Trinity motor ?
I can lend you mine if you like ? Or try your 21.5 with it perhaps.....

It sounds bloody horrible for racing, unlike the starts you can get with an SPX on launch control.
Ask Dragan about turn one ,last fridays final......gooooone !!!!!
fleetmaster is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2010, 03:42 AM   #834
Tech Regular
 
TRF4evr's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Everywhere
Posts: 446
Trader Rating: 2 (100%+)
Default turbo in reverse

Quote:
Originally Posted by b20b View Post
Have you tried Forward only mode?
they tried everything ....reset....rebind...I even tried by the instruction manual on all default settings.....on the track it goes in to reverse as u full throttle..........haven't much dealing with team wave esc but fisrt time I've seen something like this
__________________
TRF - HUDY - Much more - Ride
Proamp Lipo - Speedpassion
www.feralbatteries.com
TRF4evr is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2010, 04:08 AM   #835
Tech Champion
 
cannon's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: A total distraction
Posts: 7,266
Trader Rating: 35 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by TRF4evr View Post
they tried everything ....reset....rebind...I even tried by the instruction manual on all default settings.....on the track it goes in to reverse as u full throttle..........haven't much dealing with team wave esc but fisrt time I've seen something like this
A possible strange questioin.

Was this ESC rewired or did you use the original wires?

There has been suggestions that rewiring has caused issues by melting contacts on the circuit board because of the heat of putting new wires in place
__________________
www.feralbatteries.com ........... new website
cannon is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2010, 04:23 AM   #836
Tech Regular
 
decibels's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: in a house
Posts: 431
Trader Rating: 3 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by TRF4evr View Post
they tried everything ....reset....rebind...I even tried by the instruction manual on all default settings.....on the track it goes in to reverse as u full throttle..........haven't much dealing with team wave esc but fisrt time I've seen something like this
Did you reverse your controller??
__________________
Team Wave Speedies
Thunder power lipo's
flying fox rc
!!And an idiot with a controller!!
decibels is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2010, 04:26 AM   #837
Tech Champion
 
cannon's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: A total distraction
Posts: 7,266
Trader Rating: 35 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by decibels View Post
Did you reverse your controller??
Darren,

read further up. It goes into reverse when already going forward. Ouch that must hurt the motor
__________________
www.feralbatteries.com ........... new website
cannon is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2010, 07:20 AM   #838
Tech Adept
 
TEAMWAVE's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 218
Default

Hi,

Is it happen only when you switch on turbo?
TEAMWAVE is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2010, 03:42 PM   #839
Tech Initiate
 
Join Date: May 2009
Posts: 48
Default

I bought the other RB-S from Windsor and I have exactly the same problem, both rbs's are already set up as forward only, If you cruise around at half throttle it will go forward but as soon as you mash down on the throttle it sends the motor from forward to reverse with no pause or delay inbetween.

Reverse isn't a gentle or half throttle reverse, no, its full on reverse at top speed, it even brakes traction and does tyre spins while its in reverse.

I'm running the x12 on an 09 xray like Mark but of the 21.5 flavour, the wires are original and so far I now have multiple stripped / damaged gears and other bits in the drivetrain, the x12 is also buggered / cogging like crazy now but I supose instantly going from half throttle forward to full throttle reverse would tend to do that.

Very interesting to note is that if you completely turn off the Turbo function, as well as having a slow car, the RB-S behaves normally and will NOT go into full reverse.

Speedy, motor and stripped spur have now been swapped out for a brand new x12, a near new Orca and a new spur, everything runs great now.

To me it appears as though instead of hitting turbo the RB-S is going into reverse, my guess is either;

Turbo kicks in with a massive timing advance that is taking the final timing way over the 60 degrees mark and causing the motor to spin backwards ,as in 60 degrees is the half way mark of 120 degrees which is the number of degrees between phases of a BL motor. (360 / 3 = 120)

There is a firmware error where the reverse function have been missmapped or overwritten into the turbo function memory address range. (sorry I'm showing my decades worth of expirience in microcontrollers)
demracer1 is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2010, 03:45 PM   #840
Tech Initiate
 
Join Date: May 2009
Posts: 48
Default

Quote:
Originally Posted by TEAMWAVE View Post
Hi,

Is it happen only when you switch on turbo?
Yes!
demracer1 is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Novak Racing Brushless System (3.5) andy85 Electric On-Road 2 07-12-2007 07:24 AM
Novak 3.5R Brushless Racing System TRiN Australia For Sale/Trade 2 04-02-2007 04:56 AM
Novak 3.5R Brushless Racing System Wolverini R/C Items: For Sale/Trade 2 03-04-2007 03:28 PM
tekin brushless racing system??? streetracer745 Electric Off-Road 7 01-16-2007 01:46 PM
Team Wave - Lightning Discharge / equalizing system TEAMWAVE Electric On-Road 271 11-19-2006 08:06 PM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 11:29 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net