R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Electric On-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 02-14-2008, 04:19 PM   #1
Tech Legend
 
Cain's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: West Fargo, North Dakota
Posts: 29,548
Trader Rating: 240 (100%+)
Default Trackpower balancer adapter work on Orion 4800?

Will the trackpower 2S balancer adapter located here:

http://www.amainhobbies.com/product_...ducts_id/12577

work on the orion 4800mah battery?
__________________
Member - Red River Radio/Control Car Club
< Tekno EB48SL / SCT410.3 | Tekno EB410 x 2 | Yokomo YZ-2 DTM x 2 | LC Racing EMB-1 Buggies and Truggies >
Cain is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2008, 05:54 PM   #2
wyd
Tech Legend
 
wyd's Avatar
 
Join Date: Sep 2001
Location: Castle Mamba Max Pro. Feel its power!!!!!!!!!!
Posts: 21,142
Trader Rating: 50 (100%+)
Send a message via AIM to wyd
Default

Yes. I use my Trakpower balancer on his Orion 3200 and 4800 packs with no problems. I use the same leads as you posted.
__________________
Castle Creations (Since 2005) Just awesome products
Bumps & Jumps RC (Great Indoor facility for offroad and oval)
ST Racing Concepts (STRC)
Custom Works (Best Oval Cars around)
wyd is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2008, 06:47 PM   #3
Tech Elite
 
Glowster21's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 3,493
Trader Rating: 116 (100%+)
Default

I use that exact lead in conjunction with my Blinky Balancer on my 4800's and 3200's and it works great.
Glowster21 is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2008, 08:07 PM   #4
Tech Master
 
Verndog's Avatar
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Jun 2007
Location: PPDBillet.com USA
Posts: 1,845
Trader Rating: 16 (100%+)
Default

I just ordered the trackpower balancer and it looked like those leads come with it. I was thinking of trying an Orion 3600 and hoped that the leads would work. Are those posted different then the ones it comes with??
__________________
--->Dial-a-Grip for TC6
Kevin -- PPDBillet---TC6---Exoray 008
---Team Hoarders---
Verndog is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2008, 08:18 PM   #5
Tech Master
 
Verndog's Avatar
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Jun 2007
Location: PPDBillet.com USA
Posts: 1,845
Trader Rating: 16 (100%+)
Default

x
__________________
--->Dial-a-Grip for TC6
Kevin -- PPDBillet---TC6---Exoray 008
---Team Hoarders---

Last edited by Verndog; 02-14-2008 at 08:20 PM. Reason: double post
Verndog is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2008, 08:35 PM   #6
Tech Champion
 
C_O_jones's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Wa.
Posts: 9,055
Trader Rating: 11 (100%+)
Default

That's the one that came with my TrakPower V-Balance.

Works nice and will do a balance without a charger connected.
__________________
Bacon is Meat Candy
C_O_jones is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2008, 09:10 PM   #7
Tech Master
 
Verndog's Avatar
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Jun 2007
Location: PPDBillet.com USA
Posts: 1,845
Trader Rating: 16 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by C_O_jones View Post
That's the one that came with my TrakPower V-Balance.

Works nice and will do a balance without a charger connected.
Sweet thanks Fred. Of course the fine print says trackpower packs only...but what do they know right?

Straight from Tower...

SPECS: Input Battery Voltage: 6V to 30V
Charger Input Voltage: 55V
Max number of cells: 2 to 6 cells Lithium Polymer
Max. through current: 10A max
Voltage resolution: 5mV
Casing: Injection molding with built in ventilation. Maximum 135C.
Over-charge protection voltage: 4.21V 0.010V
Over-Discharge protection voltage: 3.00V 0.010V
Dimensions: 3.46 x 1.96 x .62 in (88 x 50 x 16mm)

COMMENTS: This Balancer only works with the TrakPower batteries because
of the connectors and wiring.

CANNOT BE USED WITH LiPo PACKS NOT WIRED FOR BALANCING.
__________________
--->Dial-a-Grip for TC6
Kevin -- PPDBillet---TC6---Exoray 008
---Team Hoarders---
Verndog is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2008, 11:54 PM   #8
Tech Champion
 
C_O_jones's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Wa.
Posts: 9,055
Trader Rating: 11 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by Verndog View Post
Sweet thanks Fred. Of course the fine print says trackpower packs only...but what do they know right?

Straight from Tower...

SPECS: Input Battery Voltage: 6V to 30V
Charger Input Voltage: 55V
Max number of cells: 2 to 6 cells Lithium Polymer
Max. through current: 10A max
Voltage resolution: 5mV
Casing: Injection molding with built in ventilation. Maximum 135C.
Over-charge protection voltage: 4.21V 0.010V
Over-Discharge protection voltage: 3.00V 0.010V
Dimensions: 3.46 x 1.96 x .62 in (88 x 50 x 16mm)

COMMENTS: This Balancer only works with the TrakPower batteries because
of the connectors and wiring.

CANNOT BE USED WITH LiPo PACKS NOT WIRED FOR BALANCING.


Now I could use some help,
how to hook up the TrakPower balancer to my MaxAmps 4400 saddle pack.
__________________
Bacon is Meat Candy
C_O_jones is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2008, 10:16 AM   #9
Tech Master
 
Verndog's Avatar
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Jun 2007
Location: PPDBillet.com USA
Posts: 1,845
Trader Rating: 16 (100%+)
Default

I got a chance to try the Trackpower balancer on the Orion 3600 last night. The balancer balanced my Trackpower 4900's in less then 30 seconds each, and they had 20 or so runs on them. The Orion 3600 it took over 1/2 hour to balance and that pack had less then 10 runs. Wonder whats up with that??
__________________
--->Dial-a-Grip for TC6
Kevin -- PPDBillet---TC6---Exoray 008
---Team Hoarders---
Verndog is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2008, 10:58 AM   #10
Tech Champion
 
oXYnary's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 6,301
Trader Rating: 4 (100%+)
Send a message via AIM to oXYnary Send a message via Yahoo to oXYnary
Default

You can check each cells voltage by using a voltmeter with 1 lead hooked to the balancer port and other to one of the connections on the battery (then switch to other connector to get other cells voltage). Of course one will read in negative, but it still should help give you something to read voltage wise Vern.

Anthony has a 610C that shows each cells voltage during charging.
oXYnary is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2008, 07:14 PM   #11
Tech Master
 
Verndog's Avatar
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Jun 2007
Location: PPDBillet.com USA
Posts: 1,845
Trader Rating: 16 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by oXYnary View Post
You can check each cells voltage by using a voltmeter with 1 lead hooked to the balancer port and other to one of the connections on the battery (then switch to other connector to get other cells voltage). Of course one will read in negative, but it still should help give you something to read voltage wise Vern.

Anthony has a 610C that shows each cells voltage during charging.
Makes sence...thank you. I'll check them again after several more runs.

Anyone else finding the Orions get out of balance easily?
__________________
--->Dial-a-Grip for TC6
Kevin -- PPDBillet---TC6---Exoray 008
---Team Hoarders---
Verndog is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2008, 09:53 PM   #12
Tech Champion
 
STLNLST's Avatar
 
Join Date: Sep 2001
Location: Sacramento
Posts: 8,998
Trader Rating: 21 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by Verndog View Post
Makes sence...thank you. I'll check them again after several more runs.

Anyone else finding the Orions get out of balance easily?
the guy at our track that had the Trak power balancer had to balance his trak power packs every run and when we put Ling's two year old Orion 4800 packs on there the balancing light never came on. The same thing for my brand new 4800's. Maybe they did something wierd to the 3600
STLNLST is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2008, 10:09 PM   #13
Tech Elite
 
BlackedOutREVO's Avatar
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Mar 2007
Location: CA
Posts: 3,791
Trader Rating: 67 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by STLNLST View Post
the guy at our track that had the Trak power balancer had to balance his trak power packs every run and when we put Ling's two year old Orion 4800 packs on there the balancing light never came on. The same thing for my brand new 4800's. Maybe they did something wierd to the 3600
Im not starting this up again.. But

He must have a bad run of cells or something... Because mine are never out of balance, I plug them into the V balancer every 5 or so months, and the balancer stays on for less then 5 mins..

Just MY experience tho......
__________________
R1 Wurks/Awesomatix USA/Roche USA/Protoform/Solaris/Mo Speed/Speedworld Raceway
BlackedOutREVO is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2008, 10:13 PM   #14
Tech Master
 
Verndog's Avatar
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Jun 2007
Location: PPDBillet.com USA
Posts: 1,845
Trader Rating: 16 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by STLNLST View Post
the guy at our track that had the Trak power balancer had to balance his trak power packs every run and when we put Ling's two year old Orion 4800 packs on there the balancing light never came on. The same thing for my brand new 4800's. Maybe they did something wierd to the 3600
He "had to" or "liked to"? I know several people with TrackPowers and none of them have balance issues. In fact I was told the balancer was a waste of money cuz they rarely go out of balance. So far, the Orion is the only one needing it. Strange.
__________________
--->Dial-a-Grip for TC6
Kevin -- PPDBillet---TC6---Exoray 008
---Team Hoarders---
Verndog is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2008, 10:16 PM   #15
Tech Elite
 
BlackedOutREVO's Avatar
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Mar 2007
Location: CA
Posts: 3,791
Trader Rating: 67 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by Verndog View Post
He "had to" or "liked to"? I know several people with TrackPowers and none of them have balance issues. In fact I was told by several people the balancer was a waste of money cuz they rarely go out of balance. So far, the Orion is the only one needing it. Strange.
I agree

none of the packs I have used (carbon 3200, platinum, and TrakPower) needed balancing like some people can say the other brand needs...
__________________
R1 Wurks/Awesomatix USA/Roche USA/Protoform/Solaris/Mo Speed/Speedworld Raceway
BlackedOutREVO is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
What Balancer Works with Orion 4800 Lipo? RC Corral Rookie Zone 7 09-07-2008 08:29 AM
Trackpower 4800 saddle pack Lipos GSM Storm Australia For Sale/Trade 1 08-26-2008 09:17 PM
TrackPower 4800 Saddle Li-Po Packs beaverltd Australia For Sale/Trade 6 07-17-2008 07:23 AM
Orion and Trackpower Lipo wikedgmc R/C Items: For Sale/Trade 15 02-10-2008 08:01 PM
4800 LiPo Peak Racing, 2 packs like new (Orion 4800) ALJR R/C Items: For Sale/Trade 14 01-09-2007 09:37 PM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 03:42 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net