R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Electric On-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 02-08-2008, 02:19 PM   #1
Tech Regular
 
part-time racer's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Faster than a speeding bullet
Posts: 458
Default GTB Compatible Motors Listing?

Last night I attempted to use a friends Speed Passion 10.5 B/L at the club. It worked ok in the first run but I did notice the car surge or pulse on throttle out of tight corners where I had lifted off throttle completely.
Come the second round the car didn't move when I put it down, so I gave the car a push to turn the motor over and it worked.
Well it worked for 5 laps then I lost all drive. The motor wouldn't turn over or rev cleanly only making a really bad grinding like sound?

I took the motor out, and my friend tryed it on his TC Sphere and it worked fine.
In the end I put a brushed 19t in and ran it in brushed mode on the GTB. So I know the speedo works. I all connected a 13.5ss and that worked also.

Does anyone have any ideas?
I also saw in the instructions at somewhere on the Novak site it shows a range of non-Novak Compatible motors? Where?

Regards
Richard.
part-time racer is offline   Reply With Quote
Old 02-08-2008, 07:49 PM   #2
Tech Addict
 
-KilleR-'s Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Malaysia
Posts: 521
Trader Rating: 15 (94%+)
Default

I've been using Speed Passion 9.5T since I first get my GTB and it works great till now. No problem or whatsoever for the pass 4-5 months. I just connect them as per instruction. I'm using the default profile with drag brake set to zero.
-KilleR- is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2008, 12:39 PM   #3
Tech Regular
 
part-time racer's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Faster than a speeding bullet
Posts: 458
Default

Thanks KilleR for your reply but I still don't understand why I'm getting this issue. It also happend with an LRP 6.5 bonded motor a couple of weeks back.

Does anyone from Novak visit this site?
part-time racer is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2008, 01:09 PM   #4
Tech Initiate
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 31
Default

i think this is the same probelm as running the LRP and nosram motors as they run on a different timing to the GTB
__________________
(\__/)
(='.'=)
("')("') it time for bunny to kick ass!!!!!
chazman is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2008, 01:15 PM   #5
Tech Regular
 
part-time racer's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Faster than a speeding bullet
Posts: 458
Default

So it would seem that my gtb can't run LRP, Nosram and Speed Passion! Is there any apart from Novak I can use?
part-time racer is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2008, 02:02 PM   #6
Tech Adept
 
Join Date: Sep 2004
Location: UK
Posts: 108
Trader Rating: 1 (100%+)
Send a message via MSN to mark34 Send a message via Yahoo to mark34
Default

GM and Orion both worked fine with mine
HTH
Mark
__________________
Yokomo BD
CEFX C12

Powered By Demon Batteries and GM Brushless and 2 thumbs
Mark Ashby
mark34 is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2008, 03:43 PM   #7
Tech Addict
 
GreaseMonkey's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Ottawa, Canada
Posts: 552
Trader Rating: 4 (100%+)
Default

I've run both LRP and Orion with my GTB with no issues.
__________________
I'm not a grown man playing with toys. I'm a hobbyist.
GreaseMonkey is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2008, 04:31 PM   #8
Tech Elite
 
Anthony.L's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Federal Way, WA
Posts: 2,701
Trader Rating: 36 (100%+)
Default

Myself and dozens at the local track have run SpeedPassion, Orion, Peak, Trinity, and LRP all on the GTB with zero issues. Sounds like you have a bad GTB, contact Novak customer service and get it repaired. Their service is top notch.
Anthony.L is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2008, 04:38 PM   #9
Tech Master
 
Join Date: Oct 2002
Location: MN
Posts: 1,090
Trader Rating: 13 (100%+)
Default

we have guys at our track that run those motors with both the lrp and the gtb. i would place a bet that one of the sensers in the motor it bad or there is a bad wire going to the speedo, cuz then you speed controle wont know where the rotor is. i had that problem with my novak 10.5 and it was just a loose wire in the little white pluge
__________________
TEAM GENESIS R/C, Roche P12 2017, Roche F-1, PAINT BY MIKEY
onroad dude is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2008, 10:50 PM   #10
Tech Fanatic
 
Drewdc90's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Sunshine Coast Australia
Posts: 828
Trader Rating: 3 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by part-time racer View Post
Last night I attempted to use a friends Speed Passion 10.5 B/L at the club. It worked ok in the first run but I did notice the car surge or pulse on throttle out of tight corners where I had lifted off throttle completely.
Come the second round the car didn't move when I put it down, so I gave the car a push to turn the motor over and it worked.
Well it worked for 5 laps then I lost all drive. The motor wouldn't turn over or rev cleanly only making a really bad grinding like sound?

I took the motor out, and my friend tryed it on his TC Sphere and it worked fine.
In the end I put a brushed 19t in and ran it in brushed mode on the GTB. So I know the speedo works. I all connected a 13.5ss and that worked also.

Does anyone have any ideas?
I also saw in the instructions at somewhere on the Novak site it shows a range of non-Novak Compatible motors? Where?

Regards
Richard.
I think it's your GTB, Ive run non novak motors on a GTB and they have all run fine same with TC spec on novak motors. I had a GTB do the same thing and about a week later it let out smoke. I'd send it back to novak.
__________________
-Xray--Nosram--Orion--Trak Power--Duratrax--Spektrum--Futaba-

Sunshine Coast QLD AUSTRALIA

"If you stand still long enough you'll go backwards"
Drewdc90 is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2008, 03:45 AM   #11
Tech Regular
 
part-time racer's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Faster than a speeding bullet
Posts: 458
Default

So I spoke to the distrib today about my problem and it would seem that some gtb's can run aftermarket motor's and some can't? I was also advised to e-mail Novak for further help. Done this.

Lets hope I just need to change a program or something because if I can only use a Novak motor with this speedo, it will be the last Novak product I ever buy!
part-time racer is offline   Reply With Quote
Old 02-13-2008, 12:02 PM   #12
The Evicerator
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Sep 2001
Location: Irvine, CA
Posts: 4,142
Default

Part-Time,

You really shouldn't be having any trouble running any of the Speedpassion/Feigao motors.

We've tested with our ESC with Speedpassion, Trinity, Orion, LRP, GM... basically every sensored motor we can get our hands on and we haven't run into any issues where the GTB cannot run the motor.

I suspect from what you have described is that there is something wrong with your particular ESC such as a bad power phase or mosfet.

Simply because the ESC runs a brushed motor does not mean that everything is functioning properly in brushless mode.

I assume you should be getting an email back from Charlie sometime soon if you have mailed him... but from what I can tell it seems like your ESC needs to be replaced.


Quote:
Originally Posted by part-time racer View Post
So I spoke to the distrib today about my problem and it would seem that some gtb's can run aftermarket motor's and some can't? I was also advised to e-mail Novak for further help. Done this.

Lets hope I just need to change a program or something because if I can only use a Novak motor with this speedo, it will be the last Novak product I ever buy!
__________________
Steve Weiss
TEAM ASSOCIATED -- REEDY -- SANWA -- PROTOFORM -- 1UP Racing -- ActivRC -- P1 BRAND -- TEAM KINWALD -- TEAM STEVE INTERNATIONAL
Steve Weiss is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2008, 12:56 AM   #13
Tech Master
 
tfrahm's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Location: Missouri
Posts: 1,026
Trader Rating: 2 (100%+)
Send a message via AIM to tfrahm
Default

Just a shot in the dark, but...

Is it possible that there was/is a problem with the sensor cable -- either a damaged wire or something as simple as the plug not seating properly into the ESC's socket...? I would think that this is a possibility because one local racer had significant problems with his LRP Sphere and LRP 13.5 in his TC -- then he re-seated the sensor cable plug into his ESC and it worked flawlessly...
__________________
"If you cannot win, make the one ahead of you break the record."
Biff Racing Team #420 (Ah... The "good old days"...)
The local indoor Offroad Track: The RC Race Barn
TLR22-3.0, TLR22T-2.0, TLR22SCT-1.0
tfrahm is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Compatible Comm Truers for 280 Mod Motors Mini_Me Micro and Mini Scales 2 02-12-2008 05:21 AM
M8 parts listing jrighter Radio and Electronics 0 12-23-2007 12:48 AM
Newer Motors, ESCs, Servo, AIR compatible 75MHZ FM Receiver Cain R/C Items: Wanted to Buy 8 03-10-2005 10:07 PM
HELP! with ebay listing sean Chat Lounge 2 11-18-2004 08:09 PM
New web track listing spot WW-N-H Track Locator Forum 0 03-28-2004 06:34 PM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 11:09 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net