Go Back  R/C Tech Forums > General Forums > Electric On-Road
brushless motor question >

brushless motor question

brushless motor question

Old 09-11-2007, 11:05 AM
  #1  
Tech Addict
Thread Starter
iTrader: (14)
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 558
Trader Rating: 14 (100%+)
Default brushless motor question

my brother turned is brushless system on without the sensor wire that runs from the motor to the esc. it was not on long before the motor started to smoke. we quickly turned it off and put the wire back on. the question is did we scew up the motor? soon after we turned it back on with the sensor wire hooked up and it looked like it was running fine. any help would be great. thanks.
chris
chrisw is offline  
Old 09-11-2007, 11:12 AM
  #2  
Tech Champion
iTrader: (38)
 
Join Date: Oct 2005
Location: Cincinnati, OH
Posts: 5,360
Trader Rating: 38 (100%+)
Default

What brand ESC were you using? It doesnt seem like that should cause it to smoke.
or8ital is offline  
Old 09-11-2007, 11:18 AM
  #3  
Tech Addict
iTrader: (16)
 
Join Date: Feb 2006
Location: Vista
Posts: 542
Trader Rating: 16 (100%+)
Default

it certainly isn't good,lol. you may be able to practice with it but i'd imagine that once the windings are hot enough to melt the coating then the windings probably are not goin to perform at their best. also, be sure that the motor turns freely if you do use it. i recently saw one begin to sieze b/c some plastic inside the motor melted and began restricting the rotor... shortly after the controller smoked too. you should probably replace the motor if in doubt.
Jesse Bean is offline  
Old 09-11-2007, 11:23 AM
  #4  
Tech Addict
Thread Starter
iTrader: (14)
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 558
Trader Rating: 14 (100%+)
Default

it was an lrp esc/13.5 motor. yes the motor still turns free.
chrisw is offline  
Old 09-11-2007, 06:21 PM
  #5  
Tech Addict
Thread Starter
iTrader: (14)
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 558
Trader Rating: 14 (100%+)
Default

i took the motor apart and did not see anything wrong. one more question, when i have the pinion up against the spur gear the car still rolls quiet easy,is this normal? i thought it would be difficult to move with the pinion up against the spur. thanks.
chris
chrisw is offline  
Old 09-11-2007, 08:50 PM
  #6  
Tech Elite
iTrader: (1)
 
Join Date: Nov 2002
Location: CORONA , CALIF.
Posts: 4,074
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

its normal .. brush motors have stronger magnets then BL motors .. no problem there .. have fun !!!
mb racer is offline  

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information

Copyright 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.