R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Electric On-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12-16-2009, 05:02 AM   #1186
Tech Apprentice
 
Join Date: May 2009
Location: London
Posts: 83
Default

I was geared on 6.13:1 on programme mode 8, lipo mode.
RSCosworth is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2009, 06:56 AM   #1187
Tech Addict
 
Stein Tumert's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Norway (Oslo) / Germany (Hamburg)
Posts: 556
Default

Quote:
Originally Posted by RSCosworth View Post
I was geared on 6.13:1 on programme mode 8, lipo mode.
I have run 6.35 with Martin's LiPo program for 13.5T. Software version 7.2. (it should not be too far from mode 8). Temp about 65-70 Degrees Celcius after 5 minute race. Motor was GM 13.5T. Indoor with rubber tires. Outdoor earlier this year we ran same setup, but with 5.9 FDR. Temp was then 80-85 degrees Celcius. Same motor and it still runs well (fast!).

...
__________________
Stein Tumert
Tamiya TRF, Sanwa M12, SpeedPassion, Much More, LRP
Stein Tumert is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2009, 02:34 AM   #1188
Tech Adept
 
Join Date: Jun 2004
Location: essex, england
Posts: 127
Default GM Newbie

Hi All

I have just purchased a second hand 120 with 4.9 firmware on and had a few questions which i need help with;

1. What is the difference between the 4.9 and 7.2 firmware?

2. DOes anyone have a recommended speed controller setting for the 4.9 firmware, i was just going to put it in mode 8 and run it, i will be using an epic 13.5 motor factory timing, indoors on a large 32x16m track?? does mode 8 have a lipo cut off on, if so what is it set at 4v or 6v?

3. I need to get the pc software, is it simply a case of downloading it from the gm website or is that software only designed for a speedo with 7.2 firmware? Am i able to once the software is downloaded leave the speedo in mode 8 but change things such as the lipo cut off?

4. Really beginner question this one but, how do you set the speedo to the transmitter without using the computer software, I have wired up the car and turned it on it seems to be ok and finding the endpoints correctly but i would rather set it up and be sure, or is it the case that the speedo automatically finds the endpoints when you are flicking through the different modes, ie 1-8??


Sorry about all the questions,

Thanks

Mark
Bony85 is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2009, 03:54 AM   #1189
Tech Regular
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 321
Default

Quote:
Originally Posted by Bony85 View Post
Hi All

I have just purchased a second hand 120 with 4.9 firmware on and had a few questions which i need help with;

1. What is the difference between the 4.9 and 7.2 firmware?

2. DOes anyone have a recommended speed controller setting for the 4.9 firmware, i was just going to put it in mode 8 and run it, i will be using an epic 13.5 motor factory timing, indoors on a large 32x16m track?? does mode 8 have a lipo cut off on, if so what is it set at 4v or 6v?

3. I need to get the pc software, is it simply a case of downloading it from the gm website or is that software only designed for a speedo with 7.2 firmware? Am i able to once the software is downloaded leave the speedo in mode 8 but change things such as the lipo cut off?

4. Really beginner question this one but, how do you set the speedo to the transmitter without using the computer software, I have wired up the car and turned it on it seems to be ok and finding the endpoints correctly but i would rather set it up and be sure, or is it the case that the speedo automatically finds the endpoints when you are flicking through the different modes, ie 1-8??


Sorry about all the questions,

Thanks

Mark
There are some profile settings on the demon website that may help : http://demonpowerproducts.co.uk/prod...oducts_id=3871
Smartypants is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2009, 04:31 AM   #1190
Tech Addict
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 596
Default

Quote:
Originally Posted by Smartypants View Post
There are some profile settings on the demon website that may help : http://demonpowerproducts.co.uk/prod...oducts_id=3871
The ones on Demon's site are for 7.2 aren't they ?
__________________
CPD Racing
chris_dono is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2009, 04:35 AM   #1191
Tech Addict
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 596
Default

Quote:
Originally Posted by Bony85 View Post
Hi All

I have just purchased a second hand 120 with 4.9 firmware on and had a few questions which i need help with;

1. What is the difference between the 4.9 and 7.2 firmware?

2. DOes anyone have a recommended speed controller setting for the 4.9 firmware, i was just going to put it in mode 8 and run it, i will be using an epic 13.5 motor factory timing, indoors on a large 32x16m track?? does mode 8 have a lipo cut off on, if so what is it set at 4v or 6v?

3. I need to get the pc software, is it simply a case of downloading it from the gm website or is that software only designed for a speedo with 7.2 firmware? Am i able to once the software is downloaded leave the speedo in mode 8 but change things such as the lipo cut off?

4. Really beginner question this one but, how do you set the speedo to the transmitter without using the computer software, I have wired up the car and turned it on it seems to be ok and finding the endpoints correctly but i would rather set it up and be sure, or is it the case that the speedo automatically finds the endpoints when you are flicking through the different modes, ie 1-8??


Sorry about all the questions,

Thanks

Mark

Mark,
1: 7.2 seems a bit easier to setup, not sure of the technical details
2: I've got settings I've used in 13.5 with 4.9, you're welcome to try them (assuming you're there on sunday)
3: You need to get the USB driver software and the PC software (1.3.6 i think is the version at the moment) but it'll work with both 4.9 and 7.2 I'll have the software with me on sunday if you haven't found a copy by then.
4: Make sure your throttle and brake endpoints are set to 100%, then change modes on the speedo (press setup button, then go full throttle, full brake etc until you get to whatever mode you want) The speedo 'learns' where your endpoints are as you do this.

Cheers
Chris
__________________
CPD Racing
chris_dono is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2009, 04:39 AM   #1192
Tech Fanatic
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Jan 2009
Location: Poland, Warsaw
Posts: 775
Trader Rating: 1 (100%+)
Thumbs down

Quote:
Originally Posted by Smartypants View Post
Uhg, they don't like Poland? 403 forbiden, from 5 another internet providers ...

__________________
Michal Abramowicz
http://abram.eu.org/gear_tc6.php
My setups there -> http://www.rc-setups.com
TC6!, TC5R, 12L4, 12R5.1, 10L2, 10R5, RC8T_CE_EL custom F1 chassis
http://www.wgtshop.com/
M.Abramowicz is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2009, 05:06 AM   #1193
Tech Fanatic
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Jan 2009
Location: Poland, Warsaw
Posts: 775
Trader Rating: 1 (100%+)
Thumbs up

Quote:
Originally Posted by Bony85 View Post
Hi All

I have just purchased a second hand 120 with 4.9 firmware on and had a few questions which i need help with;
Hi Dude!

ad 1:
HUGE!

4.9 is "preset" by factory and you should play with this
by 1.1.5 pc software, there is 3 modes that you can use,
mode 3 for modified, mdoe 6 or 8 for spec/stock racing, but
you can COPY mode 8 to 3 for lipo 2S racing or 6 to 3 for
5 cell racing in stock/spec class

With mode 8 be carefull, you can fire your engine
Start from 6.5FDR or higher and check temp.

There is howto: http://binahof.spaces.live.com/blog/...ry?sa=87399054
or there:: http://www.rctech.net/forum/electric...shless-34.html , same story
from Martin.

From my experience, set 4.9 soft by 1.1.5 and try change something by 1.3.6 = bad work,
maybe 1.3.6 do something bad ... or maybe I do something bad

At 7.2 you can have 8 profiles set by 1.3.6 pc software,
and all profiles can be totally different

ad 2:
Read Martin's spec/stock howto for this version
mode 8 IMHO is for "burning" and made a lot of TEMP
IMHO mode 8 over 3 is better for 13.5T/Lipo2S.

Just set 6V, if you have good LIPO and need power you can set 5.8V,
don't go under, you break lipo.

ad 3: Yes, some pages ago I wrote about it:
http://www.rctech.net/forum/electric...shless-78.html

if you switch by TX to mode 8, download data to PC, set voltage cut off
just send data to ESC again, if you do it this, ESC store settings
for this mode and keep them until you do factory reset or change them
again by pc software.


ad 4: Did you read manual? If you set, example mode 8, by TX,
ESC store transmitter data and keep them, when you do MOVE
on trothlle to max forward and max reverse, ESC "Learn" where
end point is.

I don't remember that 1.1.5 soft can "store" TX data in file ... but 1.3.6 can
and if can, you can do like this, switch mode by TX, load data
to PC, load data from GDA file (from another user) to PC program,
load your TX data and send it to ESC. And it works with 7.2/7.6(older
GM like 95, 100 ..) with 1.3.6 pc soft.

Btw, small tip for you, check 100% EPA on TX, if futaba, set
reverse on Th, then turn on ESC, push and HOLD buton on
ESC, esc made some bip tone, then, 1st max F, 2nd max R, and count,
1,2,3,4,5,6, hold in 6 place, release finger from esc buton,
and hold th until esc send some bip tones. Release finger from TH,
you are set.

If you hold finger on esc too long, esc made some bip tones and ONE LONG BIP, ESC is reset to factory settings



maybe i should wrote manual or something, and this should be put on the top,
all is wrote in this thread.

Regards!
m.
__________________
Michal Abramowicz
http://abram.eu.org/gear_tc6.php
My setups there -> http://www.rc-setups.com
TC6!, TC5R, 12L4, 12R5.1, 10L2, 10R5, RC8T_CE_EL custom F1 chassis
http://www.wgtshop.com/
M.Abramowicz is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2009, 09:00 AM   #1194
Tech Master
 
Martin Hofer's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Germany
Posts: 1,083
Send a message via ICQ to Martin Hofer
Default

it has all been asked, answered and written down here before so you should be ok

with 4.9 use mode 8 with factory settings for 13.5 lipo with a gearing between 6.0 and 7.0

PC software V 1.3.6 is what you should use or 4.9 and newer
__________________
Schumacher Racing
Team GM-Racing
Team Sorex
Xenon Racing
Tonisport
Martin Hofer is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2009, 09:19 AM   #1195
Tech Addict
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 596
Default

Last time we ran 13.5 on v4.9

One of us geared at 6.6 on mode 8 and
the other tried mode 3 (geared at 5.9) and they were similar in terms of temp/speed. (65-70C after a 5 minute run)
__________________
CPD Racing
chris_dono is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2009, 10:06 AM   #1196
Tech Rookie
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 4
Default

Hi,

A complete newb so please bear with me... Basically i have just purchased a GM Genius 80r Race ESC. At the moment im only using my TX to change settings etc but A) its timely and B) it doesnt seem to have options like running motor rotation in reverse(luckily its running in correct direction as i dont think you can swap the wires around on a sensored motor)...

Im looking to order the programming box or USB kit but i would like to know if i can indeed use the USB - PC kit like the 120 uses??? what advantages do i get over TX and also over the programming box??? Can i update the firmware on this ESC? if so what and where do i need to go.

Any help would be great as finding info is ni-on impossible unless you speak German.

FYI im running:-

GM Pro Stock 10.5T Star Wind Brushless Motor
GM Genius 80R Race ESC 7157 (all stock settings apart from battery type)
Associated RC12R5 1/12 Pan car (88t spur/34t pinion)
Spektrum DX3s and Sr3300
4 cell nimhs

Am looking for a good setup for the above.

Many Thanks

Daniel

Last edited by sn00p; 12-17-2009 at 11:08 AM.
sn00p is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2009, 07:00 AM   #1197
Tech Adept
 
Join Date: Jun 2004
Location: essex, england
Posts: 127
Default

Quote:
Originally Posted by chris_dono View Post
Mark,
1: 7.2 seems a bit easier to setup, not sure of the technical details
2: I've got settings I've used in 13.5 with 4.9, you're welcome to try them (assuming you're there on sunday)
3: You need to get the USB driver software and the PC software (1.3.6 i think is the version at the moment) but it'll work with both 4.9 and 7.2 I'll have the software with me on sunday if you haven't found a copy by then.
4: Make sure your throttle and brake endpoints are set to 100%, then change modes on the speedo (press setup button, then go full throttle, full brake etc until you get to whatever mode you want) The speedo 'learns' where your endpoints are as you do this.

Cheers
Chris
1. Would be interesting to see what it does but i suppose if it is better and easier thats enough to know

2. cool, may well nick them off you on sunday, i was going to start on mode 8, though is 8 over 3 better for 13.5 i see martin recommended straight 8

See you on sunday, lets hope we are not snowed in
Bony85 is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2009, 01:53 PM   #1198
Tech Addict
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 596
Default

Quote:
Originally Posted by Bony85 View Post
1. Would be interesting to see what it does but i suppose if it is better and easier thats enough to know

2. cool, may well nick them off you on sunday, i was going to start on mode 8, though is 8 over 3 better for 13.5 i see martin recommended straight 8

See you on sunday, lets hope we are not snowed in
yeah, it's pretty bad here, hopefully it clears a bit for Sunday !

i'm running 7.2 on the one in the car, so I can show you the differences between that and yours on Sunday, weather permitting of course
__________________
CPD Racing
chris_dono is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2009, 01:54 AM   #1199
Tech Apprentice
 
cuttingedge's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: England
Posts: 72
Default

How do you reset a GM120 to how it came out of the box when you bought it ?
__________________
Schumacher uk - Litemodz - Potters Electrical Supplys - The Sign Shack - www.car69.me.uk - Akula Racing
cuttingedge is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2009, 03:56 AM   #1200
Tech Master
 
Martin Hofer's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Germany
Posts: 1,083
Send a message via ICQ to Martin Hofer
Default

pick any mode and push & hold the set button after you have moved the throttle tigger the last time untill the esc beeps.
It will beep different / more often if done correct and reboot in mode 2
__________________
Schumacher Racing
Team GM-Racing
Team Sorex
Xenon Racing
Tonisport
Martin Hofer is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New Novak Brushless Tekin mini rage Brushless 1/18 price to sell IOwNMkeG R/C Items: For Sale/Trade 3 05-01-2008 05:49 PM
brushless, spektrum receivers, charger, brushless losi 8 tschenck R/C Items: For Sale/Trade 17 04-08-2008 07:18 AM
WTT: 1/10 scale NIB car kits for Brushless RC18T or other Brushless 1/10 car Bohh R/C Items: For Sale/Trade 3 04-06-2008 07:26 PM
NOVAK GTB BRUSHLESS RACING ESC 2.4GHZ + 13.5 BRUSHLESS MOTOR meronr R/C Items: For Sale/Trade 12 01-29-2008 02:18 PM
Brushless B4 Brushless T4 Clodzilla 4 ThunderQuake truggy Ofna Lx Pro buggy pcnutz R/C Items: For Sale/Trade 29 12-11-2005 01:12 PM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 09:22 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net