R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Electric On-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-16-2009, 03:39 AM   #766
Tech Regular
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 308
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

Hi,

I dont have any experience with 10.5, just 9.5T. But i would advise de EVO3 for smaller tracks (more botom end) and the Pro for bigger tracks (more top end). The Pro also has fan and runs very cool.
Itchy is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2009, 03:42 AM   #767
Tech Regular
 
Kajman's Avatar
 
Join Date: May 2008
Posts: 335
Trader Rating: 4 (100%+)
Default

Is pro with fan?? I have pro 9 and pro 8 and they have no fans.... Due to kV rating pro should be geared much faster than evo?
__________________
XXX-S G+, XXX-S, TRF 415MS, SCTE 2.0, SCTE TLD, Kyosho DRX VE
Kajman is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2009, 04:14 AM   #768
Tech Master
 
Martin Hofer's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Germany
Posts: 1,083
Send a message via ICQ to Martin Hofer
Default

[QUOTE=TheCoolCanFanMan;5940737]
Quote:
Originally Posted by Nuno Gancho View Post
Some time i acelerate and the response comes with a delay, and afther a second the car just jumps foward/QUOTE]

Hi Martin
I had this to, not to sure why though, it even felt like it wanted to go backwards

This was the first time I used the GM120.
I was using the Nosram SPEC prior, and was geared at 4.5 using the GM 13.5 but wasn't sure where I should be with the gearing on the GM120, so started at 6.00 but was dog slow after 2.5 mins, so went to 5.3 with a 13.5 Prince motor but came off at 90 degrees, any help with gearing would be appreciated Martin.

Cheers Malc TCCFM
If the Motor is around 85 - 90C (GM) your gearing is pretty much right

Quote:
Originally Posted by Nuno Gancho View Post
Stage 1 of temperature cut, so it is motor temperature to high or speedcontrol? Should i gear up the motor or change set up in speed control (amp limit, frequency......).

About the delay soimetimes afther 1 minut race.

Thanks for your help.
stage 1 tempcut = esc too warm
switch off the tempcut in reserved settings

Quote:
Originally Posted by Kajman View Post
Has anyone tried all three GM 10.5 motors? Evo3, Pro and Dr Speed? I wonder which would be the best for stock racing on lipo and mode 8--->3. It seems that Pro is strongest, but with lowest kV, dr speed and evo3 differ as far as I know in magnet material and evo3 has fan on rotor. Anyone can say something more about them?
http://shop.graupner.de/webuerp/servlet/AI?ARTN=97289
best one
__________________
Schumacher Racing
Team GM-Racing
Team Sorex
Xenon Racing
Tonisport
Martin Hofer is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2009, 04:17 AM   #769
Tech Regular
 
Kajman's Avatar
 
Join Date: May 2008
Posts: 335
Trader Rating: 4 (100%+)
Default

Yeah, thanx Martin, but some stupid as...le in Poland decided, that when you want to use LiPo you have to run 10.5T Which one then?
__________________
XXX-S G+, XXX-S, TRF 415MS, SCTE 2.0, SCTE TLD, Kyosho DRX VE
Kajman is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2009, 04:40 AM   #770
Tech Master
 
Martin Hofer's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Germany
Posts: 1,083
Send a message via ICQ to Martin Hofer
Default

pro

is u can use a regular 12.5mm magnet (red faceplate)
__________________
Schumacher Racing
Team GM-Racing
Team Sorex
Xenon Racing
Tonisport
Martin Hofer is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2009, 05:16 AM   #771
Tech Regular
 
Kajman's Avatar
 
Join Date: May 2008
Posts: 335
Trader Rating: 4 (100%+)
Default

Ok, no problem magnets are not specified at all, I can use any
__________________
XXX-S G+, XXX-S, TRF 415MS, SCTE 2.0, SCTE TLD, Kyosho DRX VE
Kajman is offline   Reply With Quote
Old 06-17-2009, 06:05 AM   #772
Tech Regular
 
Kajman's Avatar
 
Join Date: May 2008
Posts: 335
Trader Rating: 4 (100%+)
Default

Another question - about logger of current and rpm, how to store it into memory?? I have both Genius 90 and updated 95 and 85 and cannot read out this data, what should I do? Maybe power should be connected after measurement untill PC connected or...?
__________________
XXX-S G+, XXX-S, TRF 415MS, SCTE 2.0, SCTE TLD, Kyosho DRX VE
Kajman is offline   Reply With Quote
Old 06-17-2009, 09:18 AM   #773
Tech Adept
 
tomracing's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Netherlands
Posts: 169
Default

right so i worked my way through about 52 pages of this topic to try and understand a bit more about the genius120 as i am thinking about using it for 10.5 lipo touringcar.
but i am still left with the following questions:

-I played a bit with the software for the 120 versions 1.1.5 / 1.2.1 /1.3.6
now they all hold the factory settings so i loaded 8.gda changed the value to mode 3 in the software. it comes up with the pop-up questions answered as described in the stock-howto and saved it as a new .gda file.
now with all three software i get exactly the same file as the orginal 8.gda except for the mode now beeing 4 instead of 128 as it is mode3 i am writing.
all other variables are the same as we kept the mode8 background stuff and the basic mode8 values just stored it under mode3. so didn't i just create two the same profiles on my esc?

-software version 1.3.6 has the special functions tab. does the controller need the firmware updated to use these functions?

-so if all programming of the modes is free and the changing of mode value to 3 is of use and suppose i want to quickly see the difference between 6over3 v.s 8over3. can i program both these combinations into the esc in different mode locations (say 2 and 3) so i can switch between them at track with just transmitter and not need a laptop?


hope my questions make sense as i am just going by what i read, tried and understood from the manual and software.
thanks
__________________
Tom van den Brink
--------------------------
RC Crewchief - setup software for racers
tomracing is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2009, 01:03 AM   #774
Tech Fanatic
R/C Tech Elite Subscriber
 
Join Date: Jan 2009
Location: Poland, Warsaw
Posts: 775
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by tomracing View Post

-so if all programming of the modes is free and the changing of mode value to 3 is of use and suppose i want to quickly see the difference between 6over3 v.s 8over3. can i program both these combinations into the esc in different mode locations (say 2 and 3) so i can switch between them at track with just transmitter and not need a laptop?

I know that mode 2 is not like mode 3, so if you want play with copy mode 8 or 6 to 3, you should use PC on the track.

For 10.5T/Lipo if I will have time for testing, I will try test mode 6 and mode 8 over 3 and check lap times, because mode8/3 gives big temp (last I'v got about 95C ...) and it is not good for engine

Maybe you found that mode 8 over 2 is OK, but if it will be OK, there will be wrote about it

Regards!
m.

ps: sorry for my EN
__________________
Michal Abramowicz
http://abram.eu.org/gear_tc6.php
My setups there -> http://www.rc-setups.com
TC6!, TC5R, 12L4, 12R5.1, 10L2, 10R5, RC8T_CE_EL custom F1 chassis
http://www.wgtshop.com/
M.Abramowicz is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2009, 09:47 AM   #775
Tech Master
 
Martin Hofer's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Germany
Posts: 1,083
Send a message via ICQ to Martin Hofer
Default

Quote:
Originally Posted by Kajman View Post
Another question - about logger of current and rpm, how to store it into memory?? I have both Genius 90 and updated 95 and 85 and cannot read out this data, what should I do? Maybe power should be connected after measurement untill PC connected or...?
press the button shortly once after driving, then unplug from the batt
connect to the pc and read out the data

Quote:
Originally Posted by tomracing View Post
right so i worked my way through about 52 pages of this topic to try and understand a bit more about the genius120 as i am thinking about using it for 10.5 lipo touringcar.
but i am still left with the following questions:

-I played a bit with the software for the 120 versions 1.1.5 / 1.2.1 /1.3.6
now they all hold the factory settings so i loaded 8.gda changed the value to mode 3 in the software. it comes up with the pop-up questions answered as described in the stock-howto and saved it as a new .gda file.
now with all three software i get exactly the same file as the orginal 8.gda except for the mode now beeing 4 instead of 128 as it is mode3 i am writing.
all other variables are the same as we kept the mode8 background stuff and the basic mode8 values just stored it under mode3. so didn't i just create two the same profiles on my esc?


there's a reason why I wrote to do the mode copying like the way I wrote ...
don't use the standard settings ... they are not the same as the ones on the esc itself

stick to the stock how-to ...



-software version 1.3.6 has the special functions tab. does the controller need the firmware updated to use these functions?


don't mess around with that ... I asked for it not to be made available to public but it was made available ...
you will very sure mess up your esc settings


-so if all programming of the modes is free and the changing of mode value to 3 is of use and suppose i want to quickly see the difference between 6over3 v.s 8over3. can i program both these combinations into the esc in different mode locations (say 2 and 3) so i can switch between them at track with just transmitter and not need a laptop?

every mode is different ...


hope my questions make sense as i am just going by what i read, tried and understood from the manual and software.
thanks
see above
__________________
Schumacher Racing
Team GM-Racing
Team Sorex
Xenon Racing
Tonisport
Martin Hofer is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2009, 10:57 AM   #776
Tech Initiate
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 35
Trader Rating: 1 (100%+)
Default

Hi Martin,

I'm having some problems with the speedo gm120, at the start or when i
try to accelerate on low revs the response comes with a delay.

I'm using an 9,5 t and 5 cell. Program 6 copied to program 3.
Gerd is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2009, 12:15 PM   #777
Tech Master
 
Martin Hofer's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Germany
Posts: 1,083
Send a message via ICQ to Martin Hofer
Default

how much of a delay?
__________________
Schumacher Racing
Team GM-Racing
Team Sorex
Xenon Racing
Tonisport
Martin Hofer is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2009, 04:21 PM   #778
chb
Tech Rookie
 
Join Date: Jun 2009
Location: near London, UK
Posts: 3
Default

Hi everyone,

I am a GM fan & I got acquired my 1st product: GM100.
I've read a lot about GM in this thread & learnt a great deal. I still have a question:

1) Is it worth updating to new firmware ? Once updated, does it have all the exact feature of the new GM90 & GM120 ?

2) How much does the firmware update cost approximately ?

Thanks for this great thread & especially to Martin

Chris
chb is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2009, 04:55 PM   #779
Tech Regular
 
Kajman's Avatar
 
Join Date: May 2008
Posts: 335
Trader Rating: 4 (100%+)
Default

Quote:
Originally Posted by chb View Post
Hi everyone,

I am a GM fan & I got acquired my 1st product: GM100.
I've read a lot about GM in this thread & learnt a great deal. I still have a question:

1) Is it worth updating to new firmware ? Once updated, does it have all the exact feature of the new GM90 & GM120 ?

2) How much does the firmware update cost approximately ?

Thanks for this great thread & especially to Martin

Chris

Hi
1) Yes, as far as I know almost (sw 4.7)
2)20Eur
__________________
XXX-S G+, XXX-S, TRF 415MS, SCTE 2.0, SCTE TLD, Kyosho DRX VE
Kajman is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2009, 10:12 PM   #780
Tech Master
 
Martin Hofer's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Germany
Posts: 1,083
Send a message via ICQ to Martin Hofer
Default

correct
__________________
Schumacher Racing
Team GM-Racing
Team Sorex
Xenon Racing
Tonisport
Martin Hofer is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New Novak Brushless Tekin mini rage Brushless 1/18 price to sell IOwNMkeG R/C Items: For Sale/Trade 3 05-01-2008 05:49 PM
brushless, spektrum receivers, charger, brushless losi 8 tschenck R/C Items: For Sale/Trade 17 04-08-2008 07:18 AM
WTT: 1/10 scale NIB car kits for Brushless RC18T or other Brushless 1/10 car Bohh R/C Items: For Sale/Trade 3 04-06-2008 07:26 PM
NOVAK GTB BRUSHLESS RACING ESC 2.4GHZ + 13.5 BRUSHLESS MOTOR meronr R/C Items: For Sale/Trade 12 01-29-2008 02:18 PM
Brushless B4 Brushless T4 Clodzilla 4 ThunderQuake truggy Ofna Lx Pro buggy pcnutz R/C Items: For Sale/Trade 29 12-11-2005 01:12 PM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 06:14 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net