R/C Tech Forums

Go Back   R/C Tech Forums > General Forums > Electric On-Road

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-13-2010, 02:36 AM   #2041
Tech Master
 
Martin Hofer's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Germany
Posts: 1,083
Send a message via ICQ to Martin Hofer
Default

Quote:
Originally Posted by Sonter View Post
Do you know from where I could get the GM75 and usb set? Does the esc comes updated with the latest version? And is it easy to set the speedo? This is going to be the first speedo which can be updated with usb so I am kinda new to all of this.


Thanks
I think it comes with V12.2. So you should update it before you use it but that'S quickly done

Quote:
Originally Posted by chiottola View Post
thanks for the suggestion Martin, yes I have a 7 delta and its a lot of power...too much, does a 6 delta with 6.6 volt battery keep with the 5.5 motor? which speed is attained with 17.5 for you experience?

chiottola
Yeah 7T is crazy. I think a 3.5T with Life (I guess this is what you mean?) should be similar in speed. Stick to the V13 how to and lower the voltage cutoff to 4.2V. I think fixed timing around 15 is where you want to be

Quote:
Originally Posted by Sonter View Post
So Which is the best for 13.5t motor? gm genius 75 or the 90? and if I buy one how would I know if it is updated with the latest software?
75 is smaller and super good loking
it isn't V13 definately :-)

Quote:
Originally Posted by FLAT OUT View Post
Has any one got a setup for the 1600 gause version of this motor. I will be racing on carpet with an Xray 009 with rubber tyres. Thanks
V13 How-to

Quote:
Originally Posted by S.A.W View Post
Hi,

I've got my GM75 and GM13.5t in my T3 now running 5.0fdr for outdoors.

What mode should I be setting it too ?

I've set my 'Amp Limit to 80A'

What is 'Reserved 4=1' and 'Reserved 4=3' ? I've set 10000rpm but can't find or don't know what 'Reserved' means ?

I've set 'Fixed Timing too 24' and 'Max timing too 25' is that correct, I left 'Timing with Sensors' at 0 ?

The only other thing I've changed is 'Motor Cutt Off Temp too 115'

Anything I've missed ?

Thanks.
5.0 sounds a bit undergeared

as for mode read above

Timing is correct and "timing with sensors = 0" also. This is VERY IMPORTANT!

Motor cutoff is ok too.

If you've read the how-to I doubt that you missed anything

Reserved 4 is found in the telemetry tab. It automatically changes to either 1 or 3 if you enable Highspeedtiming (gives Res4=1) or if you enable that and HST with Switchpoint (gives Res4=3)

Basically reserved is the function in the speedo where all the extra features are stored in. You activate them by clicking variable depence timing for example, or new brakesoftware.
Everytime you tick a extrafunction a reserved value changes.

Just not bother with those.

The only important one is the reserved 4, as it enables the "new-new" brakes which are more forcefull and yet a lot better to handle.
They are enabled by adding "4" to the reserved 4 value you got already.

So if you run without a switchpoint (17.5/13.5 stock) you get a reserve 4 value of 5 (1+4) and if you run with switchpoint (10.5 / lrp x12/ modified) you get a reserved 4 value of 7 (1 + 2 + 4)

I hope it's clear now.
__________________
Schumacher Racing
Team GM-Racing
Team Sorex
Xenon Racing
Tonisport
Martin Hofer is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2010, 04:19 AM   #2042
Tech Regular
 
Join Date: Jun 2010
Location: UK
Posts: 286
Default

Ok thanks Martin think I have it sorted now.

I have set 'Reserved 4 to 4 so it said in box one 1 and the other box 4 but now it shows 4 and 4 ?

Have you got a screen shot of the Telementry tab and how it should be set ?

So I don't have to set the Mode/Powercurve to 9, it can be anything as long as it's fwd/brake, don't I need 9 or 11 to get the higher timing ?

Confused
S.A.W is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2010, 04:24 AM   #2043
Tech Master
 
Martin Hofer's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Germany
Posts: 1,083
Send a message via ICQ to Martin Hofer
Default

not TO for but res4 value PLUS4 -> if it was 1 set it to 5 (in words FIVE!)

no powercurve to be activated!
__________________
Schumacher Racing
Team GM-Racing
Team Sorex
Xenon Racing
Tonisport
Martin Hofer is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2010, 04:45 AM   #2044
Tech Regular
 
Join Date: Jun 2010
Location: UK
Posts: 286
Default

It's easier if I just post my screen shots and you tell me what I'm doing wrong

http://s346.photobucket.com/albums/p...ransmitter.jpg
http://s346.photobucket.com/albums/p...Telementry.jpg
http://s346.photobucket.com/albums/p...Protection.jpg
http://s346.photobucket.com/albums/p...celeration.jpg
S.A.W is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2010, 05:13 AM   #2045
Tech Master
 
Martin Hofer's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Germany
Posts: 1,083
Send a message via ICQ to Martin Hofer
Default

1. which transmitter are you using? your values seem really far spread (should be 1.9/1.4-1.5/1.1!)

2. use 4kc frequency

3. please read the post above yours (from me) again. read it slowly and please think about what you read there. then have a look at your telemetry settings again ...
__________________
Schumacher Racing
Team GM-Racing
Team Sorex
Xenon Racing
Tonisport
Martin Hofer is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2010, 05:49 AM   #2046
Tech Apprentice
 
Join Date: Jul 2008
Location: Malta
Posts: 59
Send a message via MSN to Sonter
Default

Thanks Martin for your help, I have made the order for a 75 today. maybe you will let me know how to get the latest version in the esc when I receive it.

Thanks again
Sonter is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2010, 06:45 AM   #2047
Tech Regular
 
Join Date: Jun 2010
Location: UK
Posts: 286
Default

Quote:
Originally Posted by Martin Hofer View Post
1. which transmitter are you using? your values seem really far spread (should be 1.9/1.4-1.5/1.1!)

2. use 4kc frequency
1. KO Propo Esprit 3

2. Is that with or without adjustable current drain ?

Thanks.
S.A.W is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2010, 07:03 AM   #2048
Tech Master
 
Martin Hofer's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Germany
Posts: 1,083
Send a message via ICQ to Martin Hofer
Default

make sure th-highpoint and th-brake are both set to 100 but NOT more!

with adjustable current
__________________
Schumacher Racing
Team GM-Racing
Team Sorex
Xenon Racing
Tonisport
Martin Hofer is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2010, 11:06 AM   #2049
Tech Regular
 
Join Date: Jun 2010
Location: UK
Posts: 286
Default

Quote:
Originally Posted by Martin Hofer View Post
make sure th-highpoint and th-brake are both set to 100 but NOT more!
Checked my throttle and brake both are at 100%.

How do these look ? still have high transmitter settings though.

http://s346.photobucket.com/albums/p...ration_new.jpg
http://s346.photobucket.com/albums/p...mitter_new.jpg
http://s346.photobucket.com/albums/p...mentry_new.jpg
http://i346.photobucket.com/albums/p...ection_new.jpg
S.A.W is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2010, 01:13 PM   #2050
Tech Adept
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 242
Default

Hello, i thinking to buy a new ESC, for 1/12 pan car, i see a GM 75 is small and have good specifications, i run in mod, outdoor tracks, with X12 motors, 5.0-4.0 normally with 3.7v (1S).
Is good this model, for this use? Or is litle forced with this motors? ( I know the specifications are 3.7v>=3.5T) but sometimes, the practice is not the same of teory.

Thanks, Luis C.
__________________
## NOSRAM ## YOKOMO BD5W ## BMI DB12RR+ ##
luic is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2010, 03:15 PM   #2051
Tech Initiate
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 20
Default

to s.a.w.....my ko have 70% as original setting for stick travel, so maybe yours too as if I set the controller with 100% I obtain the same values as yours, but if I set with 70% travel it is ok...hope this help!


chiottola
chiottola is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2010, 03:31 PM   #2052
Tech Regular
 
Join Date: Jun 2010
Location: UK
Posts: 286
Default

Quote:
Originally Posted by chiottola View Post
to s.a.w.....my ko have 70% as original setting for stick travel, so maybe yours too as if I set the controller with 100% I obtain the same values as yours, but if I set with 70% travel it is ok...hope this help!


chiottola
Ok I'll try 70%, will I still get full throttle though
S.A.W is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2010, 12:42 AM   #2053
Tech Master
 
Martin Hofer's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Germany
Posts: 1,083
Send a message via ICQ to Martin Hofer
Default

Quote:
Originally Posted by luic View Post
Hello, i thinking to buy a new ESC, for 1/12 pan car, i see a GM 75 is small and have good specifications, i run in mod, outdoor tracks, with X12 motors, 5.0-4.0 normally with 3.7v (1S).
Is good this model, for this use? Or is litle forced with this motors? ( I know the specifications are 3.7v>=3.5T) but sometimes, the practice is not the same of teory.

Thanks, Luis C.
GM is always on the save side as for specs!

S.A.W Quote:
Originally Posted by chiottola
to s.a.w.....my ko have 70% as original setting for stick travel, so maybe yours too as if I set the controller with 100% I obtain the same values as yours, but if I set with 70% travel it is ok...hope this help!


chiottola

Ok I'll try 70%, will I still get full throttle though


Yes you will get full throttle as full throttle is always what the transmitter sends as fullthrottle signal.
You could turn down your epa to 1%, then you'd have neutral = neutral, 1 = full throttle ... just an example

and I think you still did not get the reserved 4 thing.

please read it again !
__________________
Schumacher Racing
Team GM-Racing
Team Sorex
Xenon Racing
Tonisport
Martin Hofer is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2010, 01:26 PM   #2054
Tech Adept
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 242
Default

Thanks Martin, i donīt use GM stuff , but i follow this post because your answers are very helpfull, i like GM speed controls programmability.

Thanks, luis C.
__________________
## NOSRAM ## YOKOMO BD5W ## BMI DB12RR+ ##
luic is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2010, 03:39 PM   #2055
Tech Regular
 
Join Date: Jun 2010
Location: UK
Posts: 286
Default

Martin I understand the Reserved now at last

When I upload V13 'High Speed Timing' is ticked and 'HS Switching' is ticked and down the bottom 'Variable depencetiming' is ticked

so I need to just untick HS Switching as I'm running 13.5t ? and leave the others ticked ?

then add 4 to Reserve 4 and it will read 1 - 4 ?

I'm a bit unsure if I need HS switching as your guide on page 124 say's

Quote:
When racing Stock I usually prefer not to use a switchpoint (Reserved 4=1). But this requires really smooth throttle control sometimes so in the sample file I enabled the switchpoint (Reserved 4=3) and set it to 10000 RPM. Anything Less is pretty much pointless.

Thanks.
but on this page you say

Quote:
So if you run without a switchpoint (17.5/13.5 stock) you get a reserve 4 value of 5 (1+4) and if you run with switchpoint (10.5 / lrp x12/ modified) you get a reserved 4 value of 7 (1 + 2 + 4)
S.A.W is offline   Reply With Quote
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New Novak Brushless Tekin mini rage Brushless 1/18 price to sell IOwNMkeG R/C Items: For Sale/Trade 3 05-01-2008 05:49 PM
brushless, spektrum receivers, charger, brushless losi 8 tschenck R/C Items: For Sale/Trade 17 04-08-2008 07:18 AM
WTT: 1/10 scale NIB car kits for Brushless RC18T or other Brushless 1/10 car Bohh R/C Items: For Sale/Trade 3 04-06-2008 07:26 PM
NOVAK GTB BRUSHLESS RACING ESC 2.4GHZ + 13.5 BRUSHLESS MOTOR meronr R/C Items: For Sale/Trade 12 01-29-2008 02:18 PM
Brushless B4 Brushless T4 Clodzilla 4 ThunderQuake truggy Ofna Lx Pro buggy pcnutz R/C Items: For Sale/Trade 29 12-11-2005 01:12 PM



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -7. It is currently 01:33 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
Powered By: vBulletin v3.9.2.1
Privacy Policy | Terms of Use | Advertise Content © 2001-2011 RCTech.net